I 40 kommuner kan en stemme på Venstre ende hos Nye Borgerlige

I en stor del af landets kommuner har Venstre indgået valgsamarbejder, som betyder, at partiet kan dele stemmer med Nye Borgerlige. En blåstempling og et skulderklap lyder det fra lokale Nye Borgerlige-kandidater.

Forud for Folketingsvalget i 2019 afviste Venstres daværende formand og statsministerkandidat Lars Løkke Rasmussen at danne en borgerlig regering med støtte fra Nye Borgerlige.

Men hvor Venstre holdt den nye spiller i blå blok ud i strakt arm på den landspolitiske scene ved folketingsvalget, så ser det anderledes ud ved det forestående kommunalvalg.

I både Svendborg, Middelfart, Lejre og 37 andre af landets kommuner indgår Venstre i valgforbund med Nye Borgerlige. Dermed kan en stemme på Venstre ende med at blive støtte til en kandidat fra Nye Borgerlige. Og omvendt.

”Jeg ser det som et godt gammeldags skulderklap. Venstre er det næststørste parti i kommunen, og det er lidt som at sige ’I er sku gode nok, jer vil vi gerne samarbejde med’,” siger Jonas René Jensen, der er spidskandidat for Nye Borgerlige i Middelfart Kommune.

Også i Svendborg Kommune længere mod syd i det fynske har Venstre og Nye Borgerlige indgået et eksklusivt valgsamarbejde. Formålet er ifølge Venstres borgmesterkandidat, Mette Kristensen, først og fremmest at undgå stemmespild i den borgerlige lejr.

”Det handler om at opsamle så mange borgerlige stemme som muligt. Og jeg har ikke noget problem med at fortælle vælgerne, at det er en fordel at sætte deres kryds ved Venstre, selv om vi er i valgforbund med Nye Borgerlige,” siger hun.

En blåstempling af partiet

Udover de 40 valgforbund, hvor Venstre indgår som enten et blandt flere partier eller alene i samarbejdet med Nye Borgerlige, så er der 17* kommuner, hvor man er i valgforbund uden Venstre, men med Konservative.

I yderligere 18 kommuner er Nye Borgerlige i valgforbund med alene enten Dansk Folkeparti, Liberal Alliance, en lokalliste eller flere af disse i kombination. Samlet indgår Nye Borgerlige i valgforbund med andre partier i 75 ud af de 95 kommuner, hvor partiet er opstillet.

Ved valget i 2017 var Nye Borgerlige opstillet i godt 58 kommuner og indgik i valgforbund i de 43. I 23 af tilfældene også med mulighed for at dele stemmer med Venstre.

I Svendborg Kommune har partiets spidskandidat, Henrik Tørnqvist Lauridsen, også givet udtryk for, at han anser samarbejdet med Venstre som en blåstempling.

”Det profilerer os og betyder, at vi bliver betragtet som et seriøst parti. Venstre er et gammelt parti uden så meget brok og ballade, og derfor signalerer det her samarbejde en seriøsitet, som vi er glade for,” har han tidligere sagt til Fyns Amts Avis.

Én hovedregel for valgforbund

På Christiansborg glæder Nye Borgerliges kommunalordfører sig over, at det er lykkedes at indgå samarbejde med andre partier i så mange kommuner forud for det kommende kommunalvalg.

”Det er dejligt og positivt, at man ude lokalt har lavet de her tekniske valgforbund i samarbejde med andre borgerlige partier for at undgå stemmespild,” siger hun.

 

Selv om man på Christiansborg ikke ønsker at blande sig i de lokale samarbejder, så har man dog én hovedregel. Der skal kun deles stemmer med andre borgerlige partier.

”Vi er et borgerligt parti, så vores indstilling har hele tiden været, at når man går ind i et valgforbund, så skal det være med andre borgerlige partier,” siger Mette Thiesen.

I en enkelt kommune bryder Nye Borgerlige med den regel. I Tårnby Kommune kan en stemme på Radikale også ende hos Nye Borgerlige. Og omvendt.

Det er sket, selv om partiets spidskandidat her Benny Bindslev ikke ligefrem er fan af Radikale, hvis tidligere formand han på Facebook blandt andet har omtalt som et ”vuggestuebarn”.

I Tårnby deles stemmer med Radikale

Men i Tårnby er der ifølge ham tale om en særlig situation, hvor Radikale nu har ønsket at træde ind i det samlede borgerlige valgforbund efter traditionelt at have støtte det socialdemokratiske borgmesterparti.

”Hvis vi skal gøre os håb om at vælte Socialdemokraterne herude, så skal vi samarbejde. Og når Radikale vil hjælpe os med det, så er det velkomment, og jeg tror ikke, at vores vælgere har det store problem med Ingelise (Radikales spidskandidat i Tårnby Ingelise Andersen red.)” siger Nye Borgerliges spidskandidat Benny Bindslev.

En ting er, hvem man samarbejder med. Noget andet kan være, hvad man samarbejder om.

Og her fremhæver Mette Kristensen fra Venstre i Svendborg, at der kan være væsentlige forskelle fra Christiansborg og så til lokalpolitik.

”Udlændingepolitikken er jo noget, som Nye Borgerlige generelt er meget optaget af at profilere sig på. Men det fylder ikke ret meget i Svendborg Kommune. Her vil det være rigtig mange andre ting, vi skal samarbejde omkring,” siger hun.

Mette Kristensen vurderer også, at der er større grund til at forvente, at det i større grad vil være stemmer fra Nye Borgerlige, som går til Venstre end omvendt.

V-kandidat: Samarbejde er størst fordel for os

”Chancen for, at det er Venstre, som får stemmer, er altså – med alt respekt – større, end at de vil gå til Nye Borgerlige. For vi er et større parti og kommer forhåbentlig og højest sandsynligt også ind med flere mandater end Nye Borgerlige,” siger hun.

På Christiansborg støtter Venstres kommunalordfører Anni Matthiesen op om lokale valgforbund, som sikrer, at flest mulige borgerlige stemmer tæller med. 

"Vi er naturligvis optagede af at sikre og fastholde så mange borgerlige stemmer som muligt. Når det er sagt, så har jeg fuld tillid til, at vores stærke lokale kandidathold landet over er i stand til at træffe de beslutninger, der giver bedst mening i de enkelte kommuner," skriver Anni Matthiesen i en mail til Altinget.

Nye Borgerliges kommunalordfører deler ambitionen og mener også, at samarbejdet med blandt andet Venstre vil give hendes parti håndfaste gevinster.

”Nu har vi et rigtig godt samarbejde med de andre borgerlige partier her på Christiansborg, og derfor giver det også god mening, at vi samarbejder lokalt. Og så kan det være, at de får glæde af nogle af vores stemmer, men det kan lige så godt gå den anden vej,” siger Mette Thiesen.

*Artiklen er rettet 26. oktober 2021 med tilføjelsen af endnu et valgforbund mellem Konservative og Nye Borgerlige (i Billund) og korrektion af øvrige valgforbund i Billund.

Forrige artikel Private dagtilbud om ny aftale: ”Vi er meget bekymrede for, at det ikke vil være muligt at oprette nye, lokale daginstitutioner” Private dagtilbud om ny aftale: ”Vi er meget bekymrede for, at det ikke vil være muligt at oprette nye, lokale daginstitutioner” Næste artikel Venstres byrådsgruppe får ny gruppeformand og politisk ordfører