Ny frygt i EU for Ungarsk diktatur

RETSSAG: I Ungarn vil man sætte den tidligere regering på anklagebænken for at have kørt landet økonomisk i sænk. Den europæiske presse og Europa-Parlamentet ringer med alarmklokkerne, men frygten er overdrevet, mener konsul.

Den konservative, ungarske Fidesz-regering under ledelse af Viktor Orbán er igen kommet i de europæiske mediers søgelys. Fidesz vil retsforfølge tre tidligere ministre fra det socialistiske oppositionsparti, blandt andre eks-premierminister Ferenc Gyurcsány, for at have ført uansvarlig økonomisk politik under den foregående regering, der har ført landet på kanten til bankerot.

Initiativet møder kritik fra alle sider og vækker øjeblikkeligt minder om den omdiskuterede medielov, der, kort før det ungarske fornamdskab for EU, gjorde, at Ungarn blev sammenlignet med et autoritært regime. Irish Times sammenligner Ungarn med Ukraines arrestation af oppositionslederen Julia Timosjenko, Frankfurter Algemeine erklærer Orbáns handling for ulovlig, og østrigske Der Standard advarer om kinesiske tilstande og beder EU om at vågne op.

Tager stærkt afstand
I Europa-Parlamentet møder man også stor kritik af Orbán. Særligt blandt partifællerne til de anklagede i den socialistiske gruppe PES. En af dem er Britta Thomsen (S):

"Det er et uacceptabelt initiativ, som jeg tager stærkt afstand fra. Det er helt uhørt, at Orbán vil retsforfølge sin demokratisk folkevalgte forgænger Gyurcsány og to tidligere ministre med tilbagevirkende kraft. Det er noget, man gør i diktaturstater," siger hun til Altinget | EU.

"Jeg er meget spændt på at høre, præcis hvordan Orbán vælger at formulere sin anklage, og det er en sag, som jeg og flere af mine europæiske kolleger i Parlamentet følger tæt," fortæller Britta Thomsen.

Korruptionsanklager
Ifølge ungarske medier, bl.a. den ungarske avis hirszerzo.hu, er det dog ikke blot uansvarlig politik, som den tidligere regering er anklaget for. Der findes også en række skandalesager om økonomisk kriminalitet, som rækker flere år tilbage i tiden, bl.a. planer om halvulovlig opførelse af et stort kasino uden for Budapest, hvor nogle ministre angiveligt havde en finger med i spillet.

Dette har blandt andet betydet, at mange i den ungarske befolkning ligeledes ønsker en undersøgelse af den tidligere regering.

Overdrevet frygt
Heine Sveistrup Jensen, der er honorær generalkonsul for Fyn og Jylland og har haft relation til Ungarn i over 30 år, mener ikke, at der i EU er årsag til stor nervøsitet.

"Frygten for at Ungarn er ved at forvandle sig til et nyt diktatur i Europa, som det fremgår af store dele af den europæiske presse, mener jeg, er stærkt overdrevet. Ungarn er et demokrati og en retsstat som andre EU-lande," siger han.

Ungarns parlament skal stemme i denne uge, om de tre socialdemokratiske eks-ministre skal miste deres immunitet, og dermed kan retsforfølges.

Forrige artikel Denne uge i EU (37) Denne uge i EU (37) Næste artikel EU ind i valgkampen