"Ulovligt" og "parallel til Tamilsagen": Eksperter retter skarp kritik af Sundhedministeriets håndtering af mail om S-erhvervsklub

Eksperter retter hård kritik af Sundhedsministeriet, der har tilbageholdt en mail om S-erhvervsklubben i over et halvt år. Ministeriet beklager sagsbehandlingen, som blandt andet forklares med opsigelser fra centrale medarbejdere og rekrutteringsudfordringer. 

Der er blevet begået lovbrud i en sag, hvor håndteringen vækker mindelser om Tamilsagen.

Eksperter langer hårdt ud efter Sundhedsministeriet, efter at Altinget har dokumenteret, hvordan embedsværket har tilbageholdt en afslørende mail om Socialdemokratiets erhvervsklub i næsten et halvt år.

I mailen fra 2019 beder en ansat i Socialdemokratiet embedsmænd om at "ekspedere" en forespørgsel fra Tandlægeforeningen, der som medlem af regeringspartiets erhvervsklub vil mødes med sundhedsminister Magnus Heunicke (S).

Tandlægeforeningen får efterfølgende mødet i forløbet, som eksperter har stemplet som "problematisk" og "korruption".

"Jeg mangler ord. Det er en meget grov og bevidst tilsidesættelse af offentlighedsloven. Ministeriet demonstrerer en fuldstændig mangel på respekt for kravene til offentlighed," siger Oluf Jørgensen, offentlighedsrådgiver og forskningschef emeritus ved Danmarks Medie- og Journalisthøjskole, og tilføjer:

"Det er ulovligt."

Roger Buch, forskningsleder ved Danmarks Medie- og Journalisthøjskole sammenligner sagsbehandlingen med Tamilsagen.

"Det er en klar parallel til Tamilsagen, hvor man havde familieansøgninger, som var færdigbehandlede, men som så blev lagt ned i en skuffe, fordi ministeren ikke ønskede de familiesammenføringer. Så kom der alle mulige forklaringer på, hvorfor sagerne trak ud," siger han.

Han påpeger ligeledes, at der kan være tale om lovbrud.

"Sager skal ekspederes, når de er klar til at blive ekspederet. Man må ikke lægge sager på lager i skuffen, fordi det er hensigtsmæssigt. Bevidste forsinkelser af sager til ekspedition er jo direkte i strid med forvaltningsloven," siger Roger Buch.

Over for Altinget beklager Sundhedsministeriet forløbet, som ministeriet blandt andet forklarer med opsigelser fra centrale medarbejdere og rekrutteringsudfordringer. 

"Sundhedsministeriet medgiver, at sagsbehandlingstiden har været alt for lang, hvilket ministeriet beklager," skriver ministeriet. 

{{toplink}}

Her er de mulige konsekvenser

Ifølge Roger Buch er det centrale spørgsmål, hvem i Sundhedsministeriet der træffer en eventuel beslutning om ikke at udlevere mailen, selvom den er klar til at blive sendt.

"Er det en menig medarbejder, eller er der nogen højere på strå, som signalerer eller direkte siger, at de ikke ønsker, at det her bliver sendt afsted," spørger han. 

Han forklarer, at hvis man kan finde en medarbejder, som har besluttet at trække sagen i langdrag, vil der være tale om "normale tjenstlige sanktioner" for tjenestemænd, som alt efter grovhed varierer fra en advarsel til afskedigelse.

Oluf Jørgensen slår fast, at "det er en klar overtrædelse af offentlighedsloven", men at der ingen sanktionsmuligheder er, da der ikke er tale om en overtrædelse af straffeloven.  

"Der er ingen sanktionsmuligheder i offentlighedsloven, og det er et problem, at selv grove overtrædelser af loven ikke har konsekvenser," lyder det.

Eksperter: Ligner bevidst handling

Altinget søgte oprindeligt aktindsigt i sagen 30. juni 2021 og skulle have haft mailen udleveret i forbindelse med Sundhedsministeriets imødekommelse af aktindsigten 6. oktober 2021

Men ministeriet udleverede først mailen 12 måneder og tre uger efter, hvilket Sundhedsministeriet mere end et år senere har beklaget.

I mellemtiden sendte Altinget 22. januar en ny aktindsigtsanmodning i den specifikke mail, men selvom den blev identificeret i marts, udleverede ministeriet den først mere end et halvt år senere.

Ifølge Jesper Olsen, formand for Transparency International Danmark, ligner det, at Sundhedsministeriet bevidst har trukket sagen i langdrag.

"Samlet set ligner det en aktiv beslutning fra ministeriet at tilbageholde mailen. Det skylder ministeriet en forklaring på, for det ligner ikke et sammenrend af tilfældigheder," siger Jesper Olsen.

Den holdning deler Roger Buch.  

"Det er meget svært at tro på, at det her skulle være en fejl. Jeg har svært ved at se det anderledes end, at man tager et valg om, at man ikke udleverer det her," siger han.

"En meget grov tilsidesættelse af offentlighedsloven"

Samme dag som Sundhedsministeriets minister- og ledelsessekretariat identificerer mailen - 29. marts 2022 - sender ministeriet en fristudsættelse til Altinget.

Det er den anden af i alt otte fristudsættelser, som Altinget modtager.

I løbet af de efterfølgende syv måneder - efter at Sundhedsministeriet har fundet mailen - sender ministeriet nemlig yderligere seks fristudsættelser.

Roger Buch mener, at det er "helt uforståeligt," at forløbet tager så lang tid. 

"Det her er ikke bare ressourcemangel. Det tager ikke mange minutter at vurdere, om en mail kan udleveres eller ej, når man først har fundet den. Og når der så ikke er det, er det jo bare at sende den afsted. Det er svært at tro på, at man begår den samme fejl flere gange, så det bliver fejl på fejl," siger han.

Også Jesper Olsen mener, at ministeriet har brugt ressourcerne forkert.

"Det ligner, at ministeriet har brugt mere tid på at sende fristudsættelser end på at ekspedere sagen med det samme," siger han og tilføjer:

"Hver fristudsættelse er en aktiv beslutning, så der er truffet seks eller syv aktive beslutninger, efter mailen er identificeret. Denne her sag er et eksempel på, at hvis man ikke bare river plasteret af, så gør man sagen værre. Nu fordobler man problemet ved at træffe aktive beslutninger om ikke at udlevere noget."

For Oluf Jørgensen efterlader forløbet ingen tvivl.

"Sagen er klar. Her har man bevidst udskudt aktindsigten måned efter måned. Det er dokumenteret med aktindsigten i egen sag, hvor man ser, at der laves fristforlængelse en gang om måneden. Det er en bevidst og meget grov tilsidesættelse af offentlighedsloven," siger han.

Minister afviser indblanding

Sundhedsministeriet og Magnus Heunicke har afvist, at sundhedsministeren har blandet sig i sagsbehandlingen. 

"Der er fuldstændig armlængde mellem ministeren og aktindsigtskontoret," lød det fra ministeren til Altinget fire dage før valget. 

Blot 19 dage efter at Sundhedsministeriet over for Altinget beklagede, at mailen ikke blev udleveret 6. oktober 2021, beklager ministeriet nu den lange sagsbehandlingstid i forbindelse med aktindsigtsanmodningen i januar. 

Det sker i en længere kommentar, hvor ministeriet forklarer, at man har været udfordret af mange aktindsigtsanmodninger og et stort antal ældre ikke-afsluttede aktindsigtsanmodninger, grundet den særlige situation med håndteringen af covid-19.

"Samtidig har ministeriets aktindsigtsteam været ramt af opsigelser fra centrale medarbejdere, ligesom ministeriet i perioder har haft udfordringer med at rekruttere kvalificerede medarbejdere," lyder det.

Altinget har spurgt om, hvilke konsekvenser sagen får.

Ministeriet oplyser, at det har iværksat en række tiltag, som skal nedbringe sagsbehandlingstiden.

"Det drejer sig blandt andet om løbende tilførsel af nye ressourcer til aktindsigtsteamet, ændrede processer i forbindelse med behandlingen af aktindsigtssager, intern undervisning og større ledelsesmæssigt fokus på aktindsigt," står der i kommentaren. 

Ministeriet fortæller, at det er chefen for minister- og ledelsessekretariatet, der endeligt godkender afgørelsen inden afsendelse, men ministeriet oplyser ikke, hvornår vedkommende første gang blev bekendt med, at mailen var identificeret. 

Tandlægeforeningen har siden hen lagt afstand til Socialdemokratiets erhvervsklub og meldt sig ud på grund af forløbet

{{toplink}}

Forrige artikel Ny dansk regering under pres for at erklære juridisk krig mod EU Ny dansk regering under pres for at erklære juridisk krig mod EU Næste artikel Arbejdsgivere kort før OK23: ”Nu vender økonomien” Arbejdsgivere kort før OK23: ”Nu vender økonomien”
DI-boss afslår jobtilbud fra regeringen

DI-boss afslår jobtilbud fra regeringen

Dansk Industris administrerende direktør, Lars Sandahl, fik ifølge flere kilder tilbudt posten som ambassadør i Japan, men takkede nej. Dermed er regeringens plan om en politisk udpeget ambassadør slået fejl.