Danmarksdemokraterne har stiftet erhvervsklub

Danmarksdemokraternes Erhvervspolitiske Forening er blevet oprettet i efteråret 2022. Hverken erhvervsklubbens formand eller partitoppen vil stille op til interview. "Formålet er at have mødefora med erhvervslivet, da vi har fokus på produktionsdanmark," lyder det i et skriftligt svar fra partiets sekretær.

Ligesom alle borgerlige partier og Socialdemokratiet har Danmarksdemokraterne også lanceret en erhvervsklub. 

For maksimalt 22.000 kroner om året kan erhvervslivet få adgang til fire årlige møder i Danmarksdemokraternes Erhvervspolitiske Forening, der blev oprettet 9. september 2022

Forretningsmanden Jan Vilstrup er formand for erhvervsklubben, men hverken han, partiformand Inger Støjberg (DD) eller gruppeformand Peter Skaarup (DD) vil stille op til interview om Danmarksdemokraternes Erhvervspolitiske Forening. 

I stedet har partiets sekretær, Steen Thomsen, besvaret Altingets spørgsmål på mail.

Han oplyser, at erhvervsklubben allerede har overført penge til partiet, men vil ikke sige, hvor stort et beløb, der er tale om.

På møderne "gives en aktuel politisk orientering til deltagerne, og der er mulighed for at stille spørgsmål," skriver Steen Thomsen, og indtil videre er der afholdt tre møder.

{{toplink}}

Adgang til Støjberg og Skaarup

Som medlem kan man få adgang til topfolk som Inger Støjberg, Peter Skaarup og ordførere fra partiet.

Møderne afholdes blandt andet hos erhvervsklubbens omkring 20 medlemmer, og Altinget har tidligere beskrevet, at Lægemiddelindustriforeningen (Lif) var vært ved mødet 18. april 2023.

Steen Thomsen vil ikke oplyse, hvem der ellers er medlemmer af erhvervsklubben.

Hvad er formålet med erhvervsklubben?

"Formålet er at have et mødefora med erhvervslivet, da vi har fokus på produktionsdanmark," lyder det.

Dermed minder mødernes karakter om Socialdemokratiets erhvervsklub, Erhvervsforum Vækst DK, som Altinget tidligere har afdækket.

Ekspert: Uforståeligt og grotesk

Ifølge Roger Buch, forskningschef i samfundsfag ved Danmarks Medie- og Journalisthøjskole, har erhvervsklubberne den effekt, at det bliver skjult, hvem der støtter partierne.

"Det er paradoksalt, grundlæggende uforståeligt og grotesk, når åbenhedsreglerne ellers skulle sikre os, at vi kan kigge ind i partiernes økonomi for at sikre, at vi ikke har korruption og økonomiske interesser, som styrer vores politikere," har han tidligere udtalt til Altinget.

Hvad er jeres overvejelse omkring, at man som virksomhed eller organisation kan købe sig adgang til magthavere?

"Vi afholder jævnligt møder med virksomheder, interesseorganisationer og privatpersoner. Erhvervsklubben er et supplement og et tilbud til dem, der gerne vil mødes i dette fora," skriver Steen Thomsen.

Beløbsgrænsen for anonyme donationer til partier er på 22.800 kroner i 2023.

Senest har Enhedslisten kaldt erhvervsklubberne ”en uskik i et folkestyre.”

Derfor har partiet fremsat en række forslag, der blandt andet skal ændre reglerne for erhvervsklubber. 

{{toplink}}

Forrige artikel Med ny havplan lukker regeringen støttefri havvindmølleprojekter på stribe. Helt uhørt, mener erhvervslivet Med ny havplan lukker regeringen støttefri havvindmølleprojekter på stribe. Helt uhørt, mener erhvervslivet Næste artikel Interne dokumenter: Sådan foregår møderne i Moderaternes erhvervsklub Interne dokumenter: Sådan foregår møderne i Moderaternes erhvervsklub
DI-boss afslår jobtilbud fra regeringen

DI-boss afslår jobtilbud fra regeringen

Dansk Industris administrerende direktør, Lars Sandahl, fik ifølge flere kilder tilbudt posten som ambassadør i Japan, men takkede nej. Dermed er regeringens plan om en politisk udpeget ambassadør slået fejl.