Heunicke om kontroversiel S-mail: Det er en klar fejl af partiet og embedsværket

"Det er en klar fejl at tro, at man kan sende sådan en mail. Og jeg må desværre sige, at det er også en fejl fra ministeriets side, at man åbenbart håndterer den som en forespørgsel," siger Magnus Heunicke om en kontroversiel mail, der er kommet frem i valgkampens slutspurt.

Det var en fejl.

Både embedsmændene i Sundhedsministeriet og de ansatte i Socialdemokratiet bør vide, at de ikke skal behandle en anmodning om et møde med ministeren, der kom direkte fra Socialdemokratiets partikontor.

Det erkender sundhedsminister Magnus Heunicke (S), der reagerer på, at Altinget - i valgkampens slutspurt - har fået aktindsigt i en mail fra en ansat i Socialdemokratiet.

Her skriver medarbejderen, at partiets erhvervsklub har fået "en henvendelse fra Tandlægeforeningen, som også er medlem af Erhvervsforum Vækst DK (Socialdemokratiets erhvervsklub), hvor Magnus også deltager".

På det tidspunkt betalte Tandlægeforeningen 20.000 kroner om året for at være medlem af erhvervsklubben. 

"Vil I sørge for at ekspedere den?," skriver partikonsulenten direkte i mailen Magnus Heunickes to ministersekretærer og en tredje embedsmand.

"Det er en klar fejl at tro, at man kan sende sådan en mail. Og jeg må desværre sige, at det er også en fejl fra ministeriets side, at man åbenbart håndterer den som en forespørgsel," siger Magnus Heunicke. 

{{toplink}}

"Det gør bare fejlen mere alvorlig"

Allerede i oktober 2021 tog Magnus Heunicke afstand fra ordlyden i Tandlægeforeningens mødeforespørgsel, da organisationens daværende topchef, Joakim Lilholt, brugte Tandlægeforeningens medlemskab som påskud for at få et møde i stand med ministeren. 

"Jeg blev ikke forelagt, at de åbenbart havde skrevet det i en mail, og jeg må ærligt indrømme, at det kommer som en overraskelse for mig at høre om i dag og er totalt uforståeligt for mig, at de skriver dette," lød det dengang i en skriftlig kommentar fra Magnus Heunicke til Altinget.

Sundhedsministeren slår fast, at han fortsat står ved den udtalelse.

Nu viser det sig så, at det ikke kun er Tandlægeforeningen, men også Socialdemokratiet der har en opfattelse af, at et medlemskab i erhvervsklubben gør, at man kan få et møde med dig. Hvad siger du til det?

"Det gør det på ingen måde bedre. Det gør bare fejlen mere alvorlig. Der er mange som forespørger om møder, når man får en ny minister. Ministeriet bør sikre, at alle kommer ind af samme postkasse, nemlig ministeriets hovedpostkasse. Så der er begået en klar fejl i ministeriet. Jeg var ikke vidende om det. Hvis mailen var kommet igennem hovedpostkassen, havde Tandlægeforeningen selvfølgelig fået det møde," siger Magnus Heunicke.

Du siger, ministeriet har begået en klar fejl. Hvad med partiet?

"Det er en klar fejl af partiet. Partiet burde svare ”send en mail til ministeriet". Når ministeriet så får mailen, bør ministeriet svare partiet, at vedkommende skal sende en mail til ministeriet."

"Jeg er ikke blevet forelagt noget som helst"

Var du bekendt med, at en partiansat har bedt dine ministersekretærer om at ekspedere en henvendelse til Socialdemokratiets erhvervsklub på den måde?

"Nej, det anede jeg ikke. Jeg kan tydeligt huske alle mine velkomstmøder. Hverken på mødet eller under forberedelserne blev det overhovedet nævnt. Jeg anede ikke noget om noget medlem af erhvervsklubben," siger Magnus Heunicke. 

Han understreger, at han ikke har deltaget i erhvervsklubbens møder som sundhedsminister, men et par gange har holdt oplæg som ordfører, før Socialdemokratiet flyttede ind i regeringskontorerne i 2019.  

”Dengang kendte jeg slet ikke Tandlægeforeningen, så jeg er ikke engang sikker på, at jeg har været til samme møde som dem,” siger Magnus Heunicke.

Findes der andre eksempler på, at Socialdemokratiets partiansatte har bedt embedsmænd om at ekspedere sager?

"Nej, det kan jeg på ingen måde forestille mig, men jeg har ikke vidst det her. Det er en klar, og det er en fejl i ministersekretariatet. Det bør være soleklart i ministersekretariatet, at jeg kun har interesse i, at alt kommer ind ad den samme dør," siger han og tilføjer:

"Jeg er ikke blevet forelagt noget som helst. Var jeg blevet forelagt det havde jeg selvfølgelig sagt, at ”dette skal ikke ske. Det skal igennem den centrale postkasse og ikke igennem noget parti. Det er en fejl.”

Heunicke: Jeg er enig med eksperterne 

Flere eksperter hæfter sig ved følgende formulering i mailen fra Socialdemokratiet til embedsmændene: ”Vil I sørge for at ekspedere den”? En nævner blandt andet, at det ligner en fast forretningsgang. Er det det?

"Det kan jeg afvise. Selvfølgelig er det ikke det. Det er en fejl, der er sket, og jeg var ikke klar over det. Jeg er fuldstændigt enig med eksperterne. Det er en fejl. Både fra ministeriets side og partiets side. Jeg står ved mødet. Det er vigtigt at mødes med Tandlægeforeningen."

Hvis du fortsætter som minister, vil du så indskærpe det her over for ministeriets ansatte?

"Ja, det vil jeg helt klart gøre," siger han og tilføjer: 

"Jeg var slet ikke klar over, at det her kunne ske, for jeg har jo været minister før i Transportministeriet. Det er fuldstændigt klart, hvordan man skal arbejde som embedsmand. Jeg mener ikke, at det burde være nødvendigt at indskærpe det, for det bør stå højt ret højt oppe på side ét som embedsmand."

Vil du også indskærpe det over for partiets ansatte, hvordan man kommunikerer med ministerier på?

"Jeg kender ikke vedkommende. Men ja, det er helt logisk. Det her skal ikke ske. Jeg har ingen viden om, at det skulle være en praksis," siger Magnus Heunicke. 

Mørklagt forløb

Gennem mere end et år har Sundhedsministeriet afvist at opklare, hvordan en mail fra Tandlægeforeningen til Socialdemokratiets erhvervsklub, Erhvervsforum Vækst DK, pludselig endte i ministeriet

Fem dage før valgdagen har Sundhedsministeriet dog givet Altinget aktindsigt i mailen, selvom den ikke var del af Altingets oprindelige aktindsigt i forløbet for mere end et år siden.         

Hvorfor fremgik mailen fra partiet ikke af den oprindelige aktindsigt?

"Det kan jeg slet ikke svare på. Der er fuldstændigt armlængde mellem ministeren og aktindsigtskontoret," siger Magnus Heunicke.   

Har du været involveret i sagsbehandlingen?

"Nej, jeg hverken vil eller kan beslutte det. Hvis jeg havde været involveret, skulle jeg så have besluttet, du skulle have fået aktindsigt lige her op til valget?"

Nej, for nu kan du jo ikke trække på den del af embedsværket under valgkampen. Jeg spørger dig bare om, hvorvidt du var involveret i sagsbehandlingen af aktindsigten for et år siden?

"Nej, det er ikke mig, der beslutter aktindsigter. Det er afdelingen under det juridiske kontor, som arbejder med aktindsigt. Jeg var involveret i at levere et skriftligt svar dengang, hvor vi talte møderne op, fordi det var meget vigtigt for mig, at det skulle stå helt klart, at selve mødet ikke på nogen måde kunne siges at være usagligt," siger Magnus Heunicke og tilføjer: 

"Jeg skal ikke som minister beslutte, hvem der skal have hvilke aktindsigter hvornår og hvor meget."

Har din særlige rådgiver været involveret i sagsbehandlingen?

"Nej, nej, nej. Vi involverer os ikke," siger Magnus Heunicke.

{{toplink}}

"Jeg bliver nødt til at gøre noget"

Hvad bliver konsekvenserne af det her?

"Jeg bliver nødt til at gøre noget. Jeg mener virkelig ikke, at det burde være nødvendigt, men det er jo nødvendigt, at jeg gør."

Hvad vil du gøre?

"Skulle jeg få ansvaret igen i det her eller et andet ministerium, vil jeg klargøre over for alle ministeriets ansatte, at alle henvendelser naturligvis skal komme ind af samme postkasse. Det burde være en klar selvfølge."

Du bliver ved med at nævne embedsmændene. Hvad med partiets ansatte?

"Jeg kender ikke vedkommende i partiet, men det helt klart, at den fejl skal ikke begås."

Forløbet har ført til, at Tandlægeforeningen har meldt sig ud af Socialdemokratiets erhvervsklub.

Forrige artikel Erfaren verdensmålsborger går efter Radikales andet mandat i København Erfaren verdensmålsborger går efter Radikales andet mandat i København Næste artikel Opsamling: Otte bud på hvor politikerne skal rykke på verdensmålene efter valget Opsamling: Otte bud på hvor politikerne skal rykke på verdensmålene efter valget
DI-boss afslår jobtilbud fra regeringen

DI-boss afslår jobtilbud fra regeringen

Dansk Industris administrerende direktør, Lars Sandahl, fik ifølge flere kilder tilbudt posten som ambassadør i Japan, men takkede nej. Dermed er regeringens plan om en politisk udpeget ambassadør slået fejl.