Minkkommissionen: Vi havde ingen indflydelse på, hvornår sms-kuverter blev åbnet

Det var ikke Minkkommissionens beslutning, at Justitsministeriet først dagen efter kommunal- og regionalvalget meddelte, at sms'erne fra Mette Frederiksens og tre andre topfolk i Statsministeriet ikke kunne genskabes. 

Det var ikke Minkkommissionens beslutning, at beskeden, om at statsminister Mette Frederiksens (S) slettede sms'er ikke kunne genskabes, først kom ud dagen efter kommunalvalget. 

Selvom politiets teknikere allerede fredag 12. november afsluttet sine undersøgelser af de pågældende enheder, blev resultatet af undersøgelserne først meldt ud onsdag 17. november, som var dagen efter kommunal- og regionsvalget. 

Resultatet var, at ingen af Mette Frederiksens slettede sms'er kunne genskabes.

For mens Minkkommissionen over for Altinget bekræfter, at den mandag indvilgede i, at de pågældende personer i første omgang skulle åbne kuverterne med resultatet af politiets undersøgelse selv eller sammen med deres respektive bisiddere, så oplyser kommissionen også, at den ingen indflydelse havde på, hvornår kuverterne blev åbnet. 

"Minkkommissionen kan bekræfte, at der mandag den 15. november 2021, klokken 09.00, blev afholdt et møde mellem kommissionen, Justitsministeriet og bisiddere for Mette Frederiksen, Martin Justesen, Barbara Bertelsen, Pelle Pape og Johan Kristian Legarth (Justitsministeriets departementschef, red.)," skriver Minkkommissionens formand, Michael Kistrup, i en meddelelse, der fortsætter:

"På mødet drøftede man den videre proces omkring håndteringen af de forseglede kuverter indeholdende resultatet af politiets forsøg på genskabelse af sms’er, som på tidspunktet for mødet lå i et aflåst pengeskab i Justitsministeriet. Det blev aftalt, at de forseglede kuverter i første omgang skulle åbnes af de pågældende og/eller deres bisiddere."

Derefter tilføjer Michael Kistrup:

"Minkkommissionen havde ingen indflydelse på, hvornår kuverterne åbnedes."

Heller ikke de slettede sms'er fra de tre ledende medarbejdere i Statsministeriet kunne genskabes.

Der er tale om departementschef Barbara Bertelsen, departementsråd Pelle Pape og stabschef Martin Justesen.  

{{toplink}}

Sådan var forløbet

Fredag 12. november meddelte Justitsministeriet, at politiets teknikere var færdige med at forsøge at genskabe materiale fra de indleverede enheder, men Justitsministeriet ville ikke oplyse, hvorvidt politiet havde formået at genskabe noget materiale. 

16. november - dagen for kommunal- regionsvalget gentog Minkkommissionen, at det hastede med at få klarhed over, hvorvidt de slettede sms'er var blevet genskabt eller ej. 

"Det hele haster, for vi er jo i gang med afhøringerne," lød det fra Minkkommissionen til DR

Men stilheden fortsatte en dag mere frem til onsdag 17. november, som var dagen efter kommunal- og regionalvalget.

Her oplyste Justitsministeriet så, at det ikke var muligt at genskabe materiale fra, hverken Mette Frederiksens enheder eller enheder fra de andre ansatte i Statsministeriet.

"De pågældende har nu alle haft mulighed for at tilgå materialet, og det har desværre ikke været muligt at genskabe SMS-beskeder fra den relevante periode fra statsministerens eller ansatte i Statsministeriets enheder," skrev Justitsministeriet onsdag.

{{toplink}}

Her fik kommissionen beskeden

Minkkommissionen oplyser nu, at den også først onsdag blev gjort opmærksom på, at det ikke havde været muligt at genskabe noget materiale fra Statsministeriet, men blot materiale "i et mindre omfang" fra Johan Kristian Legarth.

"Minkkommissionen blev onsdag den 17. november, ca. klokken 15.00, via Justitsministeriet informeret om, at kuverterne var blevet åbnet, og at det ikke havde været muligt for politiet at genskabe sms’er på Mette Frederiksens, Barbara Bertelsens, Martin Justesens og Pelle Papes telefoner," Michael Kistrup og fortsætter:

"For så vidt angår Johan Kristian Legarth blev kommissionen, ligeledes onsdag eftermiddag via dennes bisidder, informeret om, at det havde været muligt at genskabe i sms’er i et mindre omfang."

{{toplink}} 

Forrige artikel 700 minkavlere sagsøger staten for 600 millioner kroner 700 minkavlere sagsøger staten for 600 millioner kroner Næste artikel Flere benytter sig af håndværkerfradraget: Højtlønnede er storforbrugere Flere benytter sig af håndværkerfradraget: Højtlønnede er storforbrugere