Moderaterne: Prisen for samfundsansvar skal være til at betale

Selvom de nye regler om bæredygtighed er nødvendige, skal vi sikre os, at alle –  også de små virksomheder –  kan være med på bølgen, skriver Charlotte Bagge Hansen (M).

2024 markerer begyndelsen på en ny tid for de danske virksomheder, da EU's bæredygtighedsdirektiv, CSRD, træder i kraft.

Direktivet har til formål at styrke virksomheders ansvar for den grønne omstilling, hvilket i sig selv er et vigtigt og nødvendigt skridt mod en mere bæredygtig fremtid.

Men med store ændringer kan der også følge store udfordringer, og det er afgørende, at vi i Danmark formår at implementere CSRD på en måde, der ikke blot lever op til intentionerne, men som også er praktisk og fair for alle virksomhederne – store som små.

{{toplink}}

Husk de mindre spillere

For det første er det essentielt, at bæredygtighedsrapportering skal være et værktøj til at fremme grønne fremskridt, ikke en administrativ byrde, der kvæler væksten.

Rapportering kan være et vigtigt redskab, men hvis den bliver for omkostningsfuld eller kompleks, risikerer vi i stedet at skade de virksomheder, som vi netop ønsker at støtte i deres bæredygtige omstilling. Det er derfor nødvendigt at sikre, at rapporteringskravene er proportionale med virksomhedernes størrelse og ressourcer.

CSRD skal implementeres, så bæredygtighed og vækst går sammen hånd i hånd. Det må ikke være dyrt at tage samfundsansvar.

En af de største udfordringer vil uden tvivl være at finde balancen mellem at have høje bæredygtighedsstandarder og samtidig sikre, at implementeringen af direktivet ikke hæmmer væksten, særligt for SMV'erne.

Mange SMV'er fungerer som underleverandører til større virksomheder, og de vil blive berørt indirekte af de krav, der stilles til deres større samarbejdspartnere.

De har heller ikke de samme ressourcer til at håndtere omfattende rapporteringskrav, og der er en reel risiko for, at de vil blive voldsomt økonomisk belastet – og det går ikke.

Det vigtigt at tænke på, hvordan vi kan integrere de nye rapporteringskrav med eksisterende regler, så virksomhederne ikke risikerer at blive fanget i en jungle af dobbeltlovgivning.

Hav tillid til virksomhederne

Rapporteringen må altså ikke blive en hæmsko for innovation og vækst. Kravene må simpelhent ikke være så strenge, at de modvirker den grønne omstilling ved at gøre det for dyrt eller kompliceret.

CSRD repræsenterer en vigtig udvikling mod større ansvarlighed i erhvervslivet, men vi skal implementere direktivet på en måde, der ikke skader væksten eller innovationen.

Det kræver, at vi tænker fleksibelt og tillidsbaseret, og at rapporteringskravene er proportionale med virksomhedernes kapacitet.

Hvis vi formår at gøre dette, kan CSRD blive et virkelig godt redskab til at fremme den bæredygtige fremtid – uden at lægge unødigt pres på dem, der skal skabe den.

{{toplink}}

Forrige artikel Google Danmark: Draghi har ret. Europa bør gentænke sin tilgang til kunstig intelligens Google Danmark: Draghi har ret. Europa bør gentænke sin tilgang til kunstig intelligens