Nu har Mette Frederiksen truffet en beslutning om Barbara Bertelsens fremtid

Statsministeriets departementschef tager kritikken af hendes rolle i minksagen alvorligt, udtaler hun, efter hun onsdag har modtaget en advarsel fra statsministeren.

Barbara Bertelsen får en advarsel for sin rolle i den proces, der i november 2020 ledte frem til regeringens og Mette Frederiksens ulovlige instruks om, at alle mink i Danmark skulle aflives. 

Det oplyser Statsministeriet i en pressemeddelelse.

Statsministeriets departementschef slipper dermed med den mildeste disciplinære straf. Og ifølge Statsministeriet vil der ikke være yderligere ansættelsesretlige konsekvenser. Barbara Bertelsen har taget afgørelsen "til efterretning og accepteret" den, lyder det i en skriftlig kommentar.

”Minkkommissionens rapport rejser markant kritik af processen, der førte til beslutningen om, at det var nødvendigt at aflive alle mink i Danmark – herunder min rolle som departementschef i Statsministeriet i forbindelse med forløbet. Det tager jeg selvfølgelig alvorligt," siger departementschefen.

Landets højeste embedsmand fik før sommerferien så hård kritik for groft at have forsømt sine pligter til at sikre sandhed og legalitet, at Minkkommissionen vurderede, der var grundlag for at rejse en sag mod hende. Siden har sagen ligget hos Medarbejder- og Kompetencestyrelsen.

Onsdag kom den efterhånden længe ventede indstilling så. Og det er på den baggrund, at Barbara Bertelsen nu er blevet tildelt en advarsel.

I afgørelsen har Medarbejder- og Kompetencestyrelsen lagt vægt på:

  • At beslutningen om aflivning af alle mink var meget vidtgående og intensiv og uden fortilfælde.
  • At Barbara Bertelsen som departementschef i Statsministeriet havde en styrende rolle i forhold til beslutningen om aflivning af alle mink i Danmark.
  • At Barbara Bertelsen under de konkrete omstændigheder burde have rejst spørgsmålet om hjemmel over for ressortministeriet.
  • At tjenesteforseelsen kan tilregnes dig som uagtsom.
  • At der alene er tale om et enkeltstående forhold.
  • At ressortansvaret for aflivning af alle mink lå hos Miljø- og Fødevareministeriet.
  • At Barbara Bertelsen ikke medvirkede forsætligt til beslutningen om aflivning af alle mink uden lovhjemmel.
  • At Barbara Bertelsen ikke blev advaret af Miljø- og Fødevareministeriet eller af Justitsministeriet om den manglende hjemmel.
  • At Minkkommissionen ikke anvender ordet "kritisabel" ved dens vurderinger af Barbara Bertelsens forhold.

Pres på Mette Frederiksen

Afgørelsen om Barbara Bertelsens fremtid kommer, efter at statsminister Mette Frederiksen de seneste måneder har fået skarp kritik fra især flere borgerlige partier for ikke at hjemsende sin departementschef.

"I Venstre finder vi det naturligt, at Barbara Bertelsen og de øvrige topembedsmænd, der har fået en meget hård kritik fra Minkkommissionen, hjemsendes, mens sagen undersøges og behandles i det ansættelsesretlige system," lød det blandt andet fra Venstres politiske ordfører, Sophie Løhde, til DR. 

Alligevel har statsministeren hele vejen holdt fast i at afvente rådgivning fra Medarbejder- og Kompetencestyrelsen, inden hun traf en beslutning. Det gentog hun senest efter et møde med Granskningsudvalget 11. august, hvor hun samtidig understregede, at hun fortsat havde tillid til sin departementschef.

”Ligesom jeg i øvrigt har til alle embedsmænd, der er ansat af staten,” lød det dengang.

Tjenestemandssager mod ti topembedsmænd

Barbara Bertelsen var kun en af flere embedsmænd, der fik kritik i Minkkommissionens beretning. I alt vurderede Kommissionen, at ti embedsmænd undervejs i minkforløbet havde gjort skyldige i så grove tjenesteforseelser, at der var grundlag for at indlede tjenestemandssager mod dem.

Nu står det klart, at der vil være konsekvenser for i hvert fald fire af dem.

Den daværende departementschef i Fødevareministeriet, Henrik Studsgaard, der nu er departementschef i Miljøministeriet, er nemlig blevet hjemsendt.

Derudover modtager Justitsministeriets departementschef, Johan Legarth, en irettesættelse, mens rigspolitichefen, Thorkild Fogde, fra dags dato er fritaget fra tjeneste. Justitsministeriet indleder en disciplinærsag mod ham.

{{toplink}}

Forrige artikel Dansk Initiativ for Etisk Handel skifter navn Dansk Initiativ for Etisk Handel skifter navn Næste artikel Hummelgaard afviser at skaffe mere arbejdskraft ved at fjerne tilbagetrækningsordninger Hummelgaard afviser at skaffe mere arbejdskraft ved at fjerne tilbagetrækningsordninger
DI-boss afslår jobtilbud fra regeringen

DI-boss afslår jobtilbud fra regeringen

Dansk Industris administrerende direktør, Lars Sandahl, fik ifølge flere kilder tilbudt posten som ambassadør i Japan, men takkede nej. Dermed er regeringens plan om en politisk udpeget ambassadør slået fejl.