Kan EU gøre virksomheder ansvarlige for menneskeretskrænkelser?

Store virksomheder skal kunne stilles til ansvar, hvis de bidrager til at krænke menneskerettigheder eller skade miljøet. Sådan lyder et nyt lovforslag fra EU-Kommissionen. Dagens Ajour ser på, hvordan det kan lade sig gøre.

Store virksomheder skal holde et vågent øje med menneskeretskrænkelser hos deres underleverandører.

Og er der problemer, skal de have en plan for at udbedre dem, medmindre de vil bryde den lov om virksomhedsansvar, EU-Kommissionen spillede ud med onsdag 23. februar.

Lovforslaget har med adskillige forsinkelser og hård modstand fra industriens lobbyister haft en besværlig fødsel.

Men hvordan kan man med lov tvinge virksomheder til at sikre, at vores mange forbrugsgoder bliver ansvarligt produceret? Og hvorfor mener EU-kommissionen, at en sådan lov er nødvendig?

Det spørger vi Rasmus Raun Westh, redaktør for Altinget Verdensmål, om i dagens Ajour.

Forrige artikel Nu skal prisen på CO2 op – men kan røde og blå partier blive enige? Nu skal prisen på CO2 op – men kan røde og blå partier blive enige? Næste artikel Kvinder misser magten og pengene på Slotsholmen Kvinder misser magten og pengene på Slotsholmen
DI-boss afslår jobtilbud fra regeringen

DI-boss afslår jobtilbud fra regeringen

Dansk Industris administrerende direktør, Lars Sandahl, fik ifølge flere kilder tilbudt posten som ambassadør i Japan, men takkede nej. Dermed er regeringens plan om en politisk udpeget ambassadør slået fejl.