Mette Frederiksen om ny udnævnelse: Det skal ikke ses som en grundlæggende ændring af udenrigstjenesten

Statsminister Mette Frederiksen forsvarer beslutning om at udnævne ikke-diplomater til diplomatiske poster ved offentliggørelsen af Kristian Jensen som regeringens særlige repræsentant, der skal sikre Danmark en plads i FN's Sikkerhedsråd.

Kristian Jensen bliver den første politisk udpegede diplomat i Danmark.

Det blev offentliggjort tirsdag eftermiddag på et pressemøde med blandt andre statsminister Mette Frederiksen og den forhenværende udenrigsminister og V-næstformand selv.

Han skal som særlig repræsentant stå i spidsen for Danmarks diplomatiske kampagne, der handler om at få en plads i FN's Sikkerhedsråd i 2025-2026.

Regeringens beslutning om at indføre politisk udpegede diplomater har fået hård kritik den seneste uge, og på pressemødet tirsdag eftermiddag gjorde Mette Frederiksen det klart, at den nye udnævnelse "ikke skal ses som en grundlæggende ændring af den danske udenrigstjeneste".

Statsministeren ville dog ikke afvise, at der i fremtiden kan blive udnævnt politikere til mere reelle ambassadørposter rundt om i verden, selvom hun slog fast, at der pt. ikke umiddelbart er flere diplomatjobs på vej til andre politikere.

"Jeg kommer ikke til at gå ud i nogen hypotetiske diskussioner om fremtiden. Men vi har ikke yderligere udnævnelser planlagt," lød det fra statsministeren.

Har fået hård kritik

Regeringens beslutning om at gøre det muligt at udpege ikke-diplomater til diplomatiske poster har fået hård kritik fra blandt andre fagforeningerne Dansk Magisterforening og Djøf. De har blandt andet peget på, at det skaber ugennemsigtighed og åbner for nepotisme og vennetjenester, når man ikke slår stillingerne op.

I Altinget har professor Martin Marcussen advaret imod idéen. Han er ekspert i diplomati ved Institut for Statskundskab på Københavns Universitet

"Er man en diplomatisk amatør giver det hele Danmark et dårligt renommé, og alt andet lige mindre adgang og mindre indflydelse," skriver han blandt andet.

Og mandag sammenlignede to tidligere medarbejdere i Udenrigsministeriet det i Jyllands-Posten med at "sende en elefant i en glasbutik".

Kristian Jensen blev ligesom statsministeren spurgt ind til kritikken. Han svarede, at det må blive hans opgave at modbevise gennem sin arbejdsindsats.

Forlader dansk politik efter 23 år

På pressemødet var der store roser til den tidligere Venstre-udenrigsminister. Og hvis ikke man vidste bedre, ville det med de rosende ord fra de socialdemokratiske ministre være svært at høre, at Kristian Jensen trods alt stadig sidder i det største oppositionsparti til regeringen.

Det gør han dog heller ikke meget længere, for Kristian Jensen forlader 31. marts dansk politik efter 23 år.

"Det at kandidere til et sikkerhedsråd er en særlig situation, hvor jeg tror, at det vil være godt at få bragt de kompetencer i spil, som Kristian Jensen repræsenterer," fortalte statsminister Mette Frederiksen blandt andet.

Det fineste bord, et lille land kan sidde ved

Hvis det lykkes for Danmark at få plads i FN's Sikkerhedsråd, vil det være første gang siden 2006. Ti af de i alt femten pladser vælges for to år ad gangen ved FN's Generalforsamling, mens USA, Rusland, Kina, Frankrig og Storbritannien er faste medlemmer af rådet.

Og ifølge Kristian Jensen vil det have stor betydning hvis Danmark får en plads:

"Sammen med gode kræfter fra Udenrigsministeriet i både København, New York og ambassaderne rundt i verden, skal vi i fællesskab køre en kampagne, der skal være så stærk og sikker, at Danmark bliver valgt ind til det fineste bord, man kan få lov til at sidde ved som et lille land som Danmark," sagde han på pressemødet..

For at kunne tage plads om bordet i Sikkerhedsrådet, skal Danmark sikre opbakning fra mindst to tredjedele af alle lande i verden, der afgiver deres stemme, hvilket svarer til 129 lande.

Kristian Jensen har første arbejdsdag som særlig repræsentant i august.

Forrige artikel Thomas Senderovitz siger farvel til Lægemiddelstyrelsen og skifter til Novo Nordisk Thomas Senderovitz siger farvel til Lægemiddelstyrelsen og skifter til Novo Nordisk Næste artikel Thomas Senderovitz støvede Lægemiddelstyrelsen af, men forlader den på et kritisk tidspunkt Thomas Senderovitz støvede Lægemiddelstyrelsen af, men forlader den på et kritisk tidspunkt