URK: Sekretariatet og de frivillige er hinandens forudsætninger

DEBAT: De lønnede sekretariatsmedarbejdere bliver ofte italesat som bureaukratiske embedsmænd, mens de frivillige er passionerede ildsjæle. I virkeligheden kan ingen af parterne dog undvære hinanden, skriver landsformand i Ungdommens Røde Kors Amalie Utzon og sekretariatschef Anders Folmer Buhelt.

Af Amalie Utzon og Anders Folmer Buhelt
Landsformand og sekretariatschef i Ungdommens Røde Kors (URK)

Når talen falder på frivilligverdenens frivillige vs. lønnede medarbejdere, lyder beskrivelsen ikke så sjældent, at de lønnede sekretariatsmedarbejdere er de bureaukratiske embedsmænd, mens de frivillige er passionerede ildsjæle.

Og at de frivillige måske ovenikøbet ville have bedre rammer for deres aktiviteter uden det bureaukrati, som bliver trukket ned over dem fra sekretariatet.

Der skal nok også være enkelte frivillige i Ungdommens Røde Kors, som kan tænke noget lignende. Ikke desto mindre arbejder vi ihærdigt på hele tiden at skabe sammenhæng mellem sekretariat og frivillige. Mellem lektiecaféen i Esbjerg og kontoret på Hejrevej i København.

Vigtigt at dele den samme drøm
Det er fundamentalt vigtigt, at vi alle deler den samme mission og drøm. At vi har forståelse for de forskellige roller, og hvordan de supplerer hinanden. Og at vi alle trækker i samme retning.

Vi har i oktober afholdt det årlige landsmøde, som i 2015 markerede en historisk milepæl. Landsmødet var kulminationen på en omfattende proces, der havde til formål at afklare, hvor Ungdommens Røde Kors skal hen, og hvilke kampe der i de kommende år skal vindes, for at vi kan bidrage til et bedre samfund.

Vi har undervejs involveret mere end 2500 mennesker både i og uden for Ungdommens Røde Kors, herunder en masse frivillige og samtlige medarbejdere fra sekretariatet. Frivillige og sekretariatsmedarbejdere har ved en række værdiværksteder over hele landet siddet skulder ved skulder og sammen tegnet et billede af fremtidens Ungdommens Røde Kors.

Hinandens forudsætninger
Det er vores håb og forventning, at processen kan bidrage til at skabe den fælles trækkraft og sammenhæng, som er nødvendig for, at vi sammen kan nå vores mål. Til grund herfor lægger vi, at i en moderne humanitær organisation som Ungdommens Røde Kors er sekretariatet og de frivillige hinandens forudsætninger – forenet af den fælles drøm om et samfund, hvor alle, også udsatte børn og unge, er noget særligt for nogen.

Vi er ingenting uden de frivillige ildsjæle, der bruger en stor del af deres fritid på at gøre en forskel for udsatte børn og unge. Samtidig er det kun muligt for de frivillige at hellige sig børnene og de unge, så længe der er et professionelt sekretariat, der tilvejebringer gode rammer, støtte og ikke mindst økonomi.

De frivillige skal bruge deres tid på ungerne og på at skabe meningsfulde aktiviteter, om det er ferielejre, lektiecaféer, klubber for asylbørn, mentorordninger eller andet. Imens har sekretariatet ansvar for især fundraising, dokumentation og dialog med eksterne samarbejdspartnere som fonde og kommuner.

Og så er der de mange ting, der foregår i fællesskab – ikke mindst udvikling af nye koncepter og aktiviteter, som altid sker med inddragelse af både sekretariatsmedarbejdere og frivillige.

Forskellige forcer
Mange af de børn og unge, der kommer i vores aktiviteter, fortæller, at det er en helt vild oplevelse for dem at erfare, at de unge frivillige ikke får penge for deres arbejde. At de gør en indsats alene, fordi de har lyst til at gøre en forskel i børnenes liv.

Det er en dramatisk forandring for børn, der ellers aldrig har oplevet, at andre personer virkelig har villet dem og troet på dem. Det er dét, vores frivillige kan. Og de er eminent gode til det!

En velfungerende organisation skaber gode rammer for de frivillige gennem enkle arbejdsgange, effektiv fundraising og evnen til at etablere nye former for samarbejder med omverdenen. Det er dét, vores sekretariat kan. Og det er DE gode til!

Synergien opstår, når vi anerkender og udnytter hinandens kompetencer, udvikler i fællesskab og respekterer hinandens domæner, samtidig med at vi tør udfordre hinanden.

Forrige artikel Debattører:  Ny model for erhvervsfonde har væsentlige knaster Debattører: Ny model for erhvervsfonde har væsentlige knaster Næste artikel CFSA: Første lønnede medarbejder giver udfordringer CFSA: Første lønnede medarbejder giver udfordringer