Realdania: Vi byder konstruktiv dialog velkommen

REPLIK: Kristian Kristiansen kritiserer Realdania for ikke at øge vores egenkapital. Kritikken er velkommen, men vores formål er at udvikle rammerne for vores hverdag og dermed øge danskernes livskvalitet, ikke øge vores egenkapital, skriver Peter Johansen.

Af Peter Johansen
Investeringsdirektør, Realdania

Lad mig slå fast, at Realdania er en forening, der arbejder filantropisk til gavn for alle danskere. Det er afkastet af vores investeringsformue, som uddeles til en lang række projekter hvert år. Vores egenkapital er intakt og skal ikke vokse – det har aldrig været meningen.

Afkastet af vores kommercielle investeringer skal derimod ud og arbejde i samfundet via projekter fordelt over hele landet.

Siden 2000 har vi uddelt 18,2 milliarder kroner til i alt 3.350 projekter – og betalt 4,4 milliarder kroner i skat.

Kristian Kristiansen har gennem de senere år gentagne gange i diverse debatindlæg fremsat kritik af Realdania. Det skete senest 23. marts i et indlæg her på Altinget: civilsamfund, hvor han fremførte, at Realdanias egenkapital svinder, at afkastet af vores investeringer er for dårligt, og at vi ikke arbejder almennyttigt.

En kritik, jeg som investeringsdirektør i Realdania svarede på dagen efter med dette indlæg. Nu gentager han så sin kritik i endnu et indlæg.

På baggrund af forfatterens to indlæg må jeg forstå, at han er uenig i vores måde at arbejde filantropisk på, hvor vi anvender forskellige tilgange og redskaber – også nogle, der har et mere strategisk og langsigtet perspektiv.

Filantropisk arbejde
Nogle gange har vores støtte karakter af helt traditionelle filantropiske bevillinger. Andre gange går vi ind i større kampagner, som for eksempel landsbyklynger, seniorbofællesskaber eller ildsjælkampagnen Underværker.

Nogle gange går vi ind i partnerskaber med for eksempel staten, kommuner, virksomheder og/eller forskningsinstitutioner om større, langsigtede indsatser. Og andre gange er eksperimenterende byggeri eller ejerskab til for eksempel kulturelt og historisk vigtige bygninger, som vi ellers risikerer at miste, det rigtige filantropiske redskab.

Vi gør os umage for at vælge det rigtige værktøj til det enkelte problem eller udfordring, som vi vil medvirke til at løse.

Vi er i vores filantropiske arbejde inspireret af de mest ambitiøse filantropiske aktører, både i Danmark og i udlandet – primært USA – og stræber derfor hele tiden efter best practice og at blive dygtigere til det, vi gør.

Uenigheder bygger på fejlagtige oplysninger og skæve præmisser
Kristian Kristiansen er i sin gode ret til at være uenig i denne bredspektrede tilgang. Jeg er blot ked af, at uenigheden bygger på en række – efter min opfattelse – fejlagtige oplysninger og skæve præmisser. Forhold, som vi meget gerne går i dialog med forfatteren om.

Han kritiserer os også for manglende åbenhed og transparens. Åbenhed er en kerneværdi for Realdania – det gælder både, når det handler om vores investeringer og regnskaber, og når det drejer sig om governance og de filantropiske projekter.

I forhold til transparens ligger Realdania nummer 1 i Den Danske Fondsanalyse 2017, som udarbejdes af Kraft & Partners, og som baserer sig på en dansk tilpasset version af den amerikanske Glasspockets.

I forhold til vores årsregnskaber har vi valgt at underlægge os de såkaldte IFRS-regnskabsstandarder, som er internationalt bredt anerkendte og gældende for børsnoterede selskaber med videre.

Dermed er vores årsrapporter mere oplysende og åbne, end vi er forpligtet til. Selvom vi ikke er underlagt reglerne for god fondsledelse, følger vi dem i alle væsentlige henseender, og det samme gælder reglerne for god selskabsledelse.

Det er også forkert, når forfatteren skriver, at vi kun fortæller om udvalgte projekter på vores hjemmeside. På realdania.dk kan man finde 2.777 nyheder og pressemeddelelser, hvoraf langt hovedparten handler om filantropiske projekter. Dertil kommer grundige projektbeskrivelser om 832 af vores projekter.

Åbenhed og dialog
Åbenhed, transparens og dialog med vores omverden er altså noget, vi tager dybt alvorligt. Det tror jeg egentlig også, at de fleste aktører, der løbende henvender sig til os, og som vi samarbejder med, kan bekræfte.

Derfor har vi da også valgt i to omgange at svare på Kristian Kristiansens kritik her på Altinget: civilsamfund.

Vi tror på konstruktiv dialog. Og den opnås sjældent ved at udveksle synspunkter i debatindlæg på debatindlæg. Kristian Kristiansen har ikke forud for sin tilbagevendende kritik af Realdania kontaktet os.

Vi vil gerne dialogen og holder derfor gerne et møde med henblik på en forhåbentlig mere konstruktiv dialog.

 

Læs kritikken af Realdania her

Forrige artikel Debat: Det offentlige elsker de frivillige - men frygter den frie vilje Debat: Det offentlige elsker de frivillige - men frygter den frie vilje Næste artikel Tidligere lektor: Realdania afviser alt, selv om egenkapitalen svinder Tidligere lektor: Realdania afviser alt, selv om egenkapitalen svinder