Oprørere vandt magtkamp i LGBT Danmark: Forperson og general dømt ude

MISTILLIDSVOTUM: Medlemmerne i LGBT Danmark gav kniven til forperson og generalsekretær på en ekstraordinær generalforsamling søndag. Begge forlader foreningen, hvor talsperson for oprørerne er ny general.

Efter ugers kaos i LGBT Danmark har forperson Peder Holk Svendsen og generalsekretær Henrik Hynkemejer nu fået et mistillidsvotum fra medlemmerne.

Det skete på en ekstraordinær generalforsamling søndag i en knivskarp afgørelse med stemmerne 72 for og 64 imod. Forud var gået mere end fire timers intense diskussioner.

Som varslet tager den nu tidligere forperson Peder Holk Svendsen den ultimative konsekvens.

"Jeg har nu meldt mig ud af foreningen," siger han.

Det skete umiddelbart efter afstemningen, hvor de detroniserede ledere Peder Holk Svendsen og Henrik Hynkemejer afleverede en forberedt udmeldelsesblanket til Susanne Branner Jespersen, der har spillet en aktiv rolle i opgøret.

Problemer med arbejdsmiljøet
Uroen i LGBT Danmark blev startet af en gruppe nuværende og tidligere ansatte samt tre medlemmer af landsledelsen i april måned. De fik stablet en ekstraordinær generalforsamling på benene ved at samle de nødvendige 50 underskrifter fra organisationens medlemmer.

Oprørernes utilfredshed bundede i høj grad i, at de frivillige ledere ikke har formået at skabe et organisatorisk setup, der kan forvalte de næsten 10 millioner kroner, man budgetterer med i omsætning for 2019.

Organisationens medarbejdere været ledet af den frivillige generalsekretær Henrik Hynkemejer, hvilket man har oplevet som stærkt utilfredsstillende.

De har beklaget sig over, at medarbejdere har arbejdet uden kontrakter, lange svartider fra deres frivillige chefer og generelle problemer med arbejdsmiljøet.

"De frivillige i landsledelsen holder på magten og gør sekretariatet ineffektivt," har den tidligere medarbejder Susanne Branner Jespersen udtalt til Altinget undervejs i forløbet.

Ny general vil afskaffe posten
Hun får nu chancen for at gøre det bedre. Oprørernes talsperson er nemlig nyvalgt generalsekretær, mens Ask Ulrich Petersen overtager posten som forperson.

Susanne Branner Jespersen vil imidlertid ikke klæbe til taburetten.

En generalsekretær med beføjelser til at hyre, fyre og godkende detailbudgetter hører nemlig ikke til i en landsledelse, lyder det.

"Jeg vil arbejde for en vedtægtsændring, så posten bliver afskaffet, og beføjelserne overgår til en nyoprettet post som direktør for LGBT Danmark," siger hun.

Susanne Branner Jespersen fortæller samtidig, at hun er lettet og ydmyg. Derudover noterer hun sig også, at afstemningen om mistillidsvotummet var tæt.

"Der påhviler os en opgave i forhold til at samle foreningen og sikre, at også dem, der stemte imod os, bliver hørt fremover," siger hun.

I samme åndedrag ærgrer Susanne Branner Jespersen sig over, at Peder Holk Svendsen og Henrik Hynkemejer har meldt deres afgang.

"Det er sørgeligt, det skal komme hertil. Men det illustrerer for mig, at de skulle have lyttet til kritikken noget før. Jeg håber dog, at de vender tilbage, når de lige har haft lidt tid til at tænke over det," siger hun.

Peder Holk Svendsen går imidlertid med helt andre tanker. Han har allerede indledt dialog med den gruppe, som nu er på vej ud af foreningen.

"Vi vil prøve at se, om ikke vi kan finde et fælles arbejdsforum," siger han og tilføjer.

"Først skal jeg dog lige sunde mig oven på det her. Men jeg er ikke færdig med politik."

Forrige artikel Fra fond til forsker: 215 nye projekter modtager samlet trekvart milliard Fra fond til forsker: 215 nye projekter modtager samlet trekvart milliard Næste artikel Civilt overblik: På ugens sidste dag blev ledelsen i LGBT Danmark væltet Civilt overblik: På ugens sidste dag blev ledelsen i LGBT Danmark væltet