Nyt projekt: Bustur rundt i landet skal engagere unge i samfundet

REJSEPLAN: De unge skal deltage mere i samfundet. Det mener Netværket af Ungdomsråd. Derfor fylder de en bus med unge og gamle organisationsfolk og drager på inspirationstur rundt i landet. Tuborgfondet bidrager med penge og erfaring.

De unge skal stige på samfundets omnibus.

Det er målet for Netværket af Ungdomsråd. Rådet vil fylde en bus med en blanding af ungdomsorganisationer og beslutningstagere fra kommuner og civilsamfundsorganisationer. Og så vil de køre dem rundt i landet med udvalgte stoppesteder, hvor organisationer og kommuner lykkes med at inddrage ungdommen.

“Vi planlægger seks stop undervejs. Fordelen ved en bustur er, at vi kan få kørende oplæg af folk, vi ikke når ud til fysisk,” siger Nicolai Boysen, formand for Netværket af Ungdomsråd.

Bussens rejseplan er endnu ikke lagt helt fast. Men på ønskelisten er blandt andet et sted, der dyrker samfundsinitiativ uden traditionelle vedtægter, årsmøder og klassisk medlemskab, og et sted, hvor det er lykkedes at engagere unge, der typisk står uden for fællesskabet.

Tesen er, at de unges deltagelse i samfundet sker på andre måder end ved stemmeafgivelse og medlemskab i et ungdomsparti. Det er disse andre former, der skal frem i lyset, mener Nicolai Boysen.

En tretrinsraket
Første fase bliver busturen rundt i landet. Og lige præcis bussen som transportmiddel er ikke uovervejet:

“Det er meningen, at deltagerne i bussen mellem de forskellige stop skal have mulighed for at diskutere og reflektere over de steder, de har været,” siger Nicolai Boysen.

Bussen er på vejene den 13. og 14. november.

I projektets anden fase skal rundturens indtryk bearbejdes til et inspirationskatalog. Den del er lagt i hænderne på Tænketanken Mandag Morgen, som også er med til at planlægge ruten. Kataloget skal udkomme i januar 2018.

Direktør Lisbeth Knudsen forklarer tænketankens motivation for at være co-driver på projektet således:

“Unges deltagelse er ikke en selvfølge, og derfor må vi gøre en indsats for at give hver generation en forståelse for demokratiets vigtighed, samtidig med at vi anerkender, at nye generationer kan udvikle nye måder at deltage på,” siger hun i en pressemeddelelse.

For at kataloget ikke bare lægges bagest i handskerummet og forsvinder i glemslen, vil Netværk af Ungdomsråd i projektets tredje fase afholde en række møder og konferencer for netværkets medlemmer. Her skal de forskellige erfaringer fra inspirations-busturen forvandles til konkrete redskaber, som kan bruges i kommuner og foreninger landet over. Det forklarer Nicolai Boysen.

Udover møder og konferencer ser de også Velfærdens Innovationsdag, Folkemødet og Ungdommens Folkemøde som oplagte arenaer til at fremvise erfaringerne fra deres landsdækkende sightseeing.

En god pose penge
Hjulene på projektet, der hedder “Unge stemmer - nye veje til demokratisk deltagelse”, kan dog ikke udelukkende køre rundt på gå-på-mod og gode intentioner.

Derfor bliver projektet til i et partnerskab mellem Netværket af Ungdomsråd, Tænketanken Mandag Morgen og Tuborgfondet. Sidstnævnte bidrager med 1,4 millioner kroner samt erfaringer med at drive ungdomsprojekter.

Ifølge direktør i Tuborgfondet Anne-Marie Skov er det vigtigt, at de unge engagerer sig:

“Vi ønsker, at flere unge engagerer sig. Både fordi det giver den enkelte mening og en oplevelse af at være en del af og bidrage til samfundet, og fordi det sikrer, at de unge er med til at skabe fremtiden,” siger hun i en pressemeddelelse.

Forrige artikel Altinget giver millionoverskud for tredje år i træk Altinget giver millionoverskud for tredje år i træk Næste artikel Roskilde svarer igen på politiske stikpiller: Vi skaber fremtidens frivillige Roskilde svarer igen på politiske stikpiller: Vi skaber fremtidens frivillige