Københavnsk flertal sparer på kommunalt ansatte for at redde udsatte-projekter

Samtlige partier i socialudvalget er blevet enige om at spare på administration og andre kommunalt ansatte for at forhindre nedskæringer på tilbud til socialt udsatte.

Mandag eftermiddag kunne politikerne på Københavns Rådhus endegyldigt lægge et omdiskuteret og udskældt katalog over besparelser på indsatser til Københavns svageste borgere i papirkurven.  

Det sker efter et møde i Socialudvalget, hvor partierne på rådhuset er blevet enige om at indføre brede besparelser på socialområdet mod at frede en lang række tilbud til udsatte københavnere.  

“Det er den løsning, der gør mindst ondt. Men det er vigtigt for mig at understrege, at der jo ikke er noget, der hedder gratis besparelser,” siger Line Ervolder, medlem af socialudvalget for Konservative.

Ville spare mere på administration
Altinget kunne i oktober afsløre, at Københavns socialforvaltning skal spare 85 millioner kroner i 2024. 

I den aftale, der blev indgået mandag formiddag, har politikerne forpligtet sig til at finde pengene ved at lave en såkaldt grønthøsterbesparelse på knap 20 millioner kroner, der rammer hele Socialforvaltningen. 

Politikerne vil også spare 10 millioner kroner på administrativt personale i forvaltningen, herunder centralforvaltningen, der er placeret på selve rådhuset. 

Størrelsen på nedskæringen i centraladministrationen var dog et af de mere ophedede diskussionspunkter på mandagens møde, fortæller Socialdemokratiets politiske ordfører på rådhuset, Laura Rosenvinge.  

“Vi ville gerne have haft det tal endnu højere op, for vi er overbeviste om, at der er mere at hente på administrative besparelser,” siger Laura Rosenvinge.  

“Og jeg mener, at vi har en forpligtelse til at vende hver en krone i forvaltningen, hvis det kan betyde, at vi undgår at ramme de tilbud, der er tæt på borgerne,” tilføjer hun.   

Derudover er flertallet i Socialudvalget blevet enige om at finde 20 millioner kroner gennem næste års overførselsforhandlinger, der fordeler overskydende midler fra budgetaftalen.  

Endeligt vil partierne finde 25 millioner kroner ved at optage et internt lån i kommunens milliardstore opsparing, mens de sidste 10 millioner kroner bliver fundet gennem opsigelse af lejemål og andre “ikke-borgernære tiltag”, som det formuleres i aftaleteksten. 

Kritik af sparekatalog  
Da Altinget kunne afsløre sparekataloget i oktober, vakte det voldsom kritik fra en lang række af de organisationer, der står bag tilbud til socialt udsatte i København. 

Pernille Scheel, formand for Frivilligrådet og sekretariatschef for Røde Kors Hovedstaden, mente, at politikerne og Socialforvaltningen havde gemt oplysningerne om besparelserne særdeles godt væk, selvom det siden august havde stået klart, at der skulle spares på socialområdet.  

Hun glæder sig nu over mandagens aftale, der betyder, at ingen tilbud skal lukke som følge af besparelser.  

“Men jeg er stadig dybt skuffet over, at man har været klar til at kaste en masse indsatser for socialt udsatte under bussen, lige efter man har lovprist os for at være uundværlige for kommunen,” siger Pernille Scheel.

{{toplink}}

“Det har tæret hårdt på tilliden mellem organisationerne og kommunen i en tid, hvor der mere end nogensinde før er behov for, at vi arbejder sammen,” tilføjer hun.  

På Rådhuset erkender Konservatives Line Ervolder, at processen omkring sparekataloget har været “voldsom” for de organisationer, der stod til at blive beskåret.  

“Men det har åbnet politikernes øjne for, hvor vigtige de indsatser, som civilsamfundsorganisationerne laver, er og hvor meget der allerede er skåret ind til benet,” siger socialordføreren.  

I startede med at skulle skære 85 millioner kroner, primært på tilbud, som kommunen ikke selv driver. Nu er I endt med en løsning, hvor I kan finde alle pengene i kommunens egne budgetter. Kunne I ikke bare være blevet enige om det for flere måneder siden, da I forhandlede budgetaftalen?  

“Jo, det kan du godt sige. Men hvis man skal se noget positivt i det her er det, at vi for alvor blev presset til at forhandle kreativt for at nå frem en løsning, der ikke gik ud over organisationerne,” siger Line Ervolder.  

“Jeg tror på ingen måde, at vi var nået frem til en bedre løsning, hvis vi havde slået to streger under de her besparelser under budgetforhandlingerne, hvor der foregår rigtig mange ting på én gang,” understreger hun.  

Altinget har forsøgt at få en kommentar fra socialborgmester Karina Vestergård Madsen (EL), men det har ikke været muligt inden artiklens deadline.  

På sin Facebook-profil skriver socialborgmesteren, at dagens aftale er et resultat af “hårde forhandlinger”: 

“Jeg kommer ikke til at sige, at alt nu er fryd og gammen. Det er det langt fra. Man kan spare sig fattig. Det er det, vi gør igen og igen, hvor vi burde gå i en helt anden retning og investere i vores børn og unges trivsel og sikre ordentlige levevilkår for socialt udsatte mennesker.” 

{{toplink}}

Forrige artikel Bødskov advarer bankerne: Pris på ny erhvervskonto skal være Bødskov advarer bankerne: Pris på ny erhvervskonto skal være "rimelig" Næste artikel SF brokker sig over langsom lovgivning om foreningskonto: SF brokker sig over langsom lovgivning om foreningskonto: "Det er simpelthen bare noget fis"