Fra forening til fond: Nu skal Ungdomsbureauet ikke længere træffe alle beslutninger i plenum

FRIGJORT: Frihed og fleksibilitet er årsagen til, at Ungdomsbureauet nedlægges som forening og i stedet genopstår som erhvervsdrivende fond. Samtidig træder Connie Hedegaard med ombord i bestyrelsen.

Motoren bag Ungdommens Folkemøde, som i 2018 samlede 35.000 unge til demokratisk festival i Valbyparken i København, vil ikke længere eksistere som forening.

Nu skal Ungdomsbureauet med 16 ansatte og 50 helårsfrivillige i stedet omkalfatres til en erhvervsdrivende fond med et almennyttigt grundlag.

Det forklarer sekretariatsleder i Ungdomsbureauet, Katrine Damgaard, i en pressemeddelelse.

"Vi forsøger at skabe et mere levende demokrati gennem eksperimenter og initiativer, der motiverer og inspirerer unge til samfundsengagement på nye måder. Denne arbejdsform kræver en vis agilitet, som vi oplever bedre kan rummes i fondsstrukturen," siger hun.

Løsner foreningens snærende bånd
Mere konkret skal organisationsændringen gøre det lettere for projekterne at udvikle sig uafhængigt af hinanden. Det vil gøre det lettere for ansatte og frivillige at sprænge de eksisterende rammer, forklarer Katrine Damgaard over telefonen til Altinget.

"Vi oplever begrænsninger i, at alle større beslutninger i dag skal gennem en generalforsamling. Det skaber en træghed i organisationen, som vi modvirker ved at give de enkelte projekter mulighed for at kunne træffe autonome beslutninger," siger hun.

Bureauet har bokset med overvejelserne gennem de seneste to år. Men efter rådgivning fra advokater og samtaler med samarbejdspartnere kom Katrine Damgaard og kollegerne frem til, at fondskonstruktionen var den bedste løsning.

"Det betyder også, at vi kan tage større chancer i projekterne, fordi det ikke hver gang er hele foreningen, som står på mål for beslutninger. Men det ændrer ikke på, at alle aktiviteter naturligvis skal være inden for formålsafgrænsningen," pointerer hun.

Bestyrelsesformand Mikkel Bohm, der til daglig er direktør i det nationale naturfagscenter Astra, ser det som et naturligt skridt at strukturere sig som en fond med en erfaren bestyrelse.

"Det giver ordnede forhold, samtidig med at vedtægterne er udformet, så de giver stort spillerum til fremtidige aktiviteter," siger han.

Connie Hedegaard afløser Agi Csonka
En anden nyhed fra Ungdomsbureauet er tilføjelsen af Connie Hedegaard i bestyrelsen. Hun overtager en plads fra den tidligere formand, Agi Csonka, der nu sidder som formand i Dansk Flygtningehjælp.

Connie Hedegaard glæder sig til samarbejdet med Ungdomsbureauet og til de mange nye projekter, der skal engagere flere unge mere i hele Danmark.

"I en tid, hvor demokratiske værdier udfordres, og der skal kæmpes for at skabe rum til dialog og gensidig respekt, giver Ungdomsbureauet med Ungdommens Folkemøde en tiltrængt saltvandsindsprøjtning til også en ny generations debat om demokrati og folkestyre," siger Hedegaard om baggrunden for beslutningen.

Forrige artikel Magtkamp splitter homomiljøet: Kræver topledelse i LGBT Danmark fjernet Magtkamp splitter homomiljøet: Kræver topledelse i LGBT Danmark fjernet Næste artikel Historien om Samsøs grønne succes: Det første vi gjorde var at danne en forening Historien om Samsøs grønne succes: Det første vi gjorde var at danne en forening