Ensomme unge kan blive tabere i kamp om DUF-midler

SPAREKNIV: Ventilen risikerer at miste 340.000 kroner, hvis DUF indfører nyt tilskudssystem. Det kan gå hårdt ud over deres indsats med at hjælpe ensomme unge.

Det gik ham på, at han hver dag sad alene i hjørnet af klasselokalet.

Siden 6. klasse var 14-årige Thomas fra Gentofte blevet mere og mere isoleret, og nu var det blevet for meget. Han måtte gøre noget.

“I 7-8 klasse kom der en del mobning, så det blev meget noget med at gå hjem fra skole og sidde og vente på, at min mor kom hjem, så jeg havde nogen at tale med,” husker Thomas.

Så i midten af 8. klasse gik han på nettet for at lede efter et sted, hvor han kunne finde et socialt fællesskab. Og der var gevinst; han fandt noget, som hed Ventilen.

Siden har han været der fast en gang om ugen de sidste to år, og Altinget møder den nu 16-årige Thomas for at få ham til at sætte ord på, hvad Ventilen gør for ham i sin hverdag. 

"Det er rart at komme her. Det er et frirum for mig, hvor jeg kan slappe af. Jeg bruger meget energi at prøve at være social, når jeg er i skole, og det kan godt være ret stressende. Når jeg er i Ventilen, kan jeg slappe af,” siger Thomas.

Ventilen i Gentofte holder åbent for ensomme unge hver onsdag aften. Der kommer som regel et par frivillige og en god håndfuld unge, som starter aftenerne med at bruge et lille kvarters tid på at sætte ord på, hvordan dagen er gået. Og det sætter Thomas pris på.

“Bare det at småsnakke med nogen kan være rart. Det gør jeg jo ikke så meget til hverdag,” siger han.

Rammes af sparekniven
Men Ventilen kan få sværere ved at hjælpe ensomme unge fremover. Dansk Ungdoms Fællesråd er ved at indføre et nyt system for fordeling af tipsmidler, som ifølge et internt arbejdspapir kan koste Ventilen op imod 340.000 kroner i DUF-tilskud. Det er næsten 10 procent af organisationens budget. 

Det skyldes, at Ventilen og andre sociale ungdomsorganisationer ikke længere vil få støtte baseret på antallet af medlemmer. I stedet vil DUF tildele tilskuddet baseret på et såkaldt skøn.

“Man kan godt få en mistanke om, at DUF har en ambition om at udstøde os sociale organisationer,” siger formand for Ventilen, Maria Nielsen.

Til gengæld føler 16-årige Thomas sig ikke lige så udstødt som tidligere. Han har fået det bedre, efter han er begyndt at komme i Ventilen, og han har ikke længere en følelse af at være den eneste, som kan blive lidt utryg, når der er mange mennesker samlet.

“Det er rart at vide, man ikke er den eneste i verden, som har det som mig. Man kan se, at der er andre (unge i Ventilen red.), som også krymper lidt sammen og taler forsigtigt. Det er trygt og meget mere roligt, når der er andre, som har samme problemer,” forklarer Thomas.

Ikke kun film og serier
Ved siden af Thomas sidder den 24-årige psykologstuderende Aija Bilde, som er frivillig og næstformand i Ventilens lokalafdeling i Gentofte. Hun er bisidder for at sikre, Thomas får en god oplevelse ud af at tale med et medie.

Det er tydeligt, at de kender hinanden ret godt efter at have set hinanden næsten hver onsdag gennem to år. Thomas bemærker med et forsigtigt skævt smil, at de fleste aftener i Ventilen i Gentofte går med at se film og serier. Aija griner, men føler sig vist også ramt lidt på sin frivillige stolthed og betoner, at man skam også laver andre ting.

Efterfølgende taler Altinget med Aija. Hun forklarer, at samtalen ramte et lidt ømt punkt. For de unge vil rigtig gerne sidde i sofaen og se Netflix. Omvendt vil de frivillige gerne sikre, at de lidt introverte unge også er sammen på en mere nærværende måde end ved at se serier.

“Det er komfortabelt for dem at se film eller en serie, fordi så behøver de ikke interagere helt lige så meget med hinanden. Så hvis vi ser en film, sørger vi også for at spille et spil eller tale om filmen bagefter," siger hun og fortsætter så i samme åndedrag.

"Men det er jo en lidt balance. For det kan også være enormt rart for de unge bare at slappe af og se en film sammen med nogle andre. Så det skal der også være plads til."


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Aija Bilde synes, det er vigtigt, at unge er sammen om eksempelvis at spille spil. Her er hun selv midt i en pakkeleg i Ventilen.

DUF: For mange passive medlemmer
Altinget har gennem flere uger fulgt debatten om DUF's nye tilskudssystem. Og tilbage i januar forklarede DUF-formand Kasper Sand Kjær, hvorfor de sociale ungdomsorganisationer skal skæres i tilskuddet. DUF skal primært støtte egentlig demokratisk arbejde, hvor medlemmer deltager aktivt i foreningernes beslutningsprocesser, lød det.

“En større del af ungdomspartiernes medlemmer er aktive i det demokratiske arbejde ved eksempelvis at deltage i generalforsamlinger og lokalforeningens bestyrelsesmøder. De sociale ungdomsorganisationer har omvendt en del passive medlemmer. Derfor er det mere rimeligt, at vi vurderer de sociale organisationers tilskud konkret frem for at basere det på medlemstallet,” sagde Kasper Sand Kjær.

Og Ventilen har en del støttemedlemmer, som ikke deltager i Ventilens aktiviteter, oplyser formand Maria Nielsen. Hun skønner, at omtrent halvdelen af Ventilens 675 medlemmer under 30 er inaktive.

I Ventilen i Gentofte ser man også sjældent de medlemmer, som ikke i forvejen er frivillige i arbejdet med at hjælpe ensomme unge.

“De er jo meget velkomne til årsmødet (den lokale generalforsamling red.), men det er meget sjældent, vi ser dem,” siger Aija Bilde.

Ventilens formand Maria Nielsen anholder dog hele præmissen om, at DUF kun skal støtte aktiviteter for medlemmer.

“Det er rigtigt, at det ikke er en kerneaktivitet for os at sidde og snakke til nogle møder. Men jeg forstår ikke, hvorfor det skal være så vigtigt et kriterium," siger hun.

Ventilen er samtidig udfordret af, at de gerne vil sikre de unge anonymitet.

“DUF har pointeret, at vores medlemmer skal kunne deltage i vores aktiviteter. At der skal være lige adgang for alle medlemmer på vores mødesteder. Men kernen i vores tilbud er, at de unge, som bruger vores tilbud, kan få lov til at være anonyme, og der ikke kommer andre end de frivillige, de kender," siger hun.

Mange i DUF vil sige: I gør et fantastisk stykke arbejde, men jeres naturlige kilde til finansiering er eksempelvis satspuljen. Hvorfor er du uenig?

“Vi er også på finansloven (en million fra satspuljen red.), men driftstilskuddet fra DUF er helt afgørende for vores overlevelse,” siger hun.

Formand: Uforståelige regler
Maria Nielsen angriber samtidig, at de nye tilskudsregler er formuleret i et kompliceret teknokrat-sprog.

“Jeg forstår ikke, hvorfor reglerne skal være så snørklede og uforståelige. Jeg troede meningen med den her proces var, at reglerne skulle blive mere gennemsigtige. Det synes jeg mildest talt ikke er tilfældet,” siger hun.

Maria Nielsen mener slet ikke, at penneførerne har taget hensyn til, at frivillige skal kunne forstå reglerne.

“Jeg har ikke en fin akademisk uddannelse. Jeg er bare en frivillig, som gerne vil påtage mig et ansvar for foreningen. Men jeg har slet ikke oplevelsen af, at de her er skrevet til os. Det bliver meget indforstået,” siger hun.

I Gentofte håber 16-årige Thomas, at den lokale afdeling vil blive ved med at holde åbent hver onsdag. Han ved nemlig godt, hvordan det påvirker hans humør, når han ikke kan komme.

Thomas går i 10. klasse og er i gang med at søge ind på gymnasiet, så han har ikke været i Ventilen de sidste par uger.

"Det er frustrerende, og jeg føler noget mere stress, når jeg ikke kan komme," siger han og tilføjer så.

“Jeg føler mig mere alene, når jeg ikke har været der et stykke tid.”

Forrige artikel Isobro vil rydde op i forvirrende regnskaber Isobro vil rydde op i forvirrende regnskaber Næste artikel Kan idræt løse Grønlands sociale problemer? Kan idræt løse Grønlands sociale problemer?