Civilt overblik: Topmøde, indsamlings-trængsel og en frisk fiskefond

OPSAMLINGSHEAT: Civilsamfundet skal inddrages i integrationen af de nye flygtninge, siger statsministeren. Tænketanken Concito har fået ny formand – og hende kender du godt i forvejen. Og så er der både røg og fisk i slutningen af vores nye ugentlige nyhedsbrev.

Velkommen til premieren på dit nye ugentlige overblik over det civile Danmark.

Vi kigger frem; vi kigger tilbage; ja, i det hele taget forsøger vi at give civilsamfundet et 360 graders eftersyn – i hvert fald i forhold til dækningen i medierne.

Og vi starter med søndagens landsindsamling til fordel for de flygtninge, der befinder sig i de katastroferamte områder i og omkring Syrien. Danskerne bidrog med mere end 86,2 millioner kroner. Se mere her

Lidt malurt var der dog i bægeret. For hos Frelsens Hær har man siden januar arbejdet på en landsindsamling til fordel for hjemløse og fattige danske børn. Den indsats er nu druknet lidt i flygtningekatastrofen. Mere om det her.

Civilsamfundet til topmøde
Og videre til Marienborg, hvor statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) snart vil få civilt besøg. På sit pressemøde torsdag indbød statsministeren på egne og fire andre ministres vegne foreninger, kommuner og erhvervsledere til civilsamfundstopmøde.

Invitationerne er endnu ikke sendt ud, men datoen forventes at blive meldt ud senere på ugen. Dagsordenen bliver at hente ny inspiration til, hvordan vi kan integrere de nye flygtninge i vores samfund.

”Uanset hvad man mener om udlændingepolitikken, og hvad man mener om, hvor mange asylansøgere vi skal tage eller ikke tage, så er det altså sådan, at der er flygtninge i Danmark, og der kommer flygtninge til Danmark. Dem har vi som samfund et fælles ansvar for at behandle ordentligt. Vi har et ansvar for, at vi ikke gentager historiske fejltagelser, hvor vi ikke har magtet at integrere mennesker ordentligt,” sagde Lars Løkke Rasmussen på pressemødet.

Grønland og den grønne tænketank
Og det var ikke den eneste ministerielle civilsamfundsudmelding i sidste uge.

Det Nationale Forskningscenter for Velfærd, SFI, har lavet en undersøgelse, der viser, at nytilflyttede grønlændere har markant større risiko for at ende i sociale problemer end resten af befolkningen. Og der er ingen bedring at spore, når de har været fem år i landet.

På den baggrund bebuder social- og indenrigsminister Karen Ellemann en styrkelse af det grønlandske civilsamfund i Danmark.

”Vi er heldige med, at vi har et stærkt og engageret grønlandsk civilsamfund i Danmark, som yder et stort arbejde for de grønlændere, som flytter hertil, og det skal vi bakke op om. Vi har i regeringsgrundlaget meldt ud, at indsatsen over for udsatte grønlændere i Danmark skal styrkes, og det vil vi følge op på,” siger ministeren her.

Fra Grønland til den grønne del af civilsamfundet. Her bekendtgjorde Concito i sidste uge, at tænketanken får ny formand. Det bliver tidligere EU-kommissær og minister Connie Hedegaard, som afløser næstformanden, Anders Eldrup, der har været fungerende formand, siden Stine Bosse stoppede. Det kan du læse mere om her.

Civil ulydighed i fuldt flor
Flygtningesituationen har mobiliseret det civile Danmark i en grad, man ikke har set før. Danskerne strømmer til Rødby og Padborg; og nogle krydser grænser – ikke landegrænser, men lovgivningens grænser – i bestræbelserne på at hjælpe.

Det har fået doctoral research fellow Malte Ibsen til at kaste sig ud i en længere diskussion af civil ulydighed og moral. Og han kommer frem til følgende konklusion:

”Den civile ulydighed, som det danske civilsamfund har udøvet i de seneste dage, er ”i så fald udtryk for en mere grundlæggende, og måske mindre politisk, protest – nemlig den protest, der ligger i at prioritere et konkret menneskes håb om sikkerhed og tryghed over et system, der ikke tillader det.”

Hele indlægget kan læses her på Kommunikationsforum.

Og a propos civil ulydighed kunne DR Østjylland i den forgangne uge berette om en ny fond med udspring i Venligboerne, der betaler bøden for dem, der bliver dømt for bryde loven ved at hjælpe flygtninge. Historien kan læses her.

Fiskebestyrelse var måske lidt for frisk
Og så til Bornholm, hvor der er ballade i Direktør J.P.A. Espersen og hustru, fru Dagny Espersens Fond.
Den erhvervsdrivende fond, som ejer fiskevirksomheden Insepa, opererede ifølge Berlingske Business med et incitamentsprogram, som ville udløse et honorar til bestyrelsesmedlemmerne på i alt 65 millioner kroner. Det har Erhvervsstyrelsen nu – i hvert fald foreløbig – sat en stopper for. Læs mere her.

Hjerteforeningen gik op i røg
Altinget beskrev i sidste uge en opsigtsvækkende kovending i Hjerteforeningen, hvis hovedbestyrelse havde vedtaget at lukke op for penge fra alle typer virksomheder – herunder tobaksproducenter. Det vakte imidlertid et ramaskrig, og nu er foreningen vendt tilbage til sin oprindelige politik om hverken at modtage gaver fra eller gå i dialog med tobaksindustrien.
Blandt tobaksproducenter har manøvren skabt undren. For her har man aldrig haft nogen planer om at støtte hverken organisationer eller politiske partier.
Læs mere her og her. Begge artikler kræver abonnement.

Og til sidst en glædelig nyhed fra vores egen verden. Med hjælp fra private investorer har det lille medie med de lange singler, Zetland, sikret sin fremtidige eksistens blandt andet ved at have rejst otte millioner kroner fra private investorer, heriblandt Annemette Færch, som er formand for Færchfonden.

Nu er Zetland i færd med at rejse yderligere seks millioner kroner fra mediestøtte og private fonde. Læs mere her.

Ugen, der kommer
I denne uge fylder den tidligere blikkenslager og LO-formand Hans Jensen 70 år. Det er tirsdag 24. september. Dagen efter fylder Preben Maegaard, forstander ved Nordisk Folkecenter for vedvarende energi, 80 år. Og Susanne Hegelund, som du måske læser fast her i Altingets mandagsklumme, runder ugen af med at fylde 60 søndag 27. september.

På Altinget vil vi holde øje med det civilsamfundstopmøde, som statsministeren har bebudet. Og glem ikke, at det også er i denne uge, FN's medlemslande mødes i New York for at vedtage de nye bæredygtige udviklingsmål. 

Således opmuntret – og oplyst – kan du med sindsro tage hul på ugen.

God arbejdslyst.

Forrige artikel Ny portal om civilsamfundet Næste artikel Civilsamfundets ABC: B for Borgerinddragelse