Civilt overblik: Spenderbukser, rentedød og millionregning til Mr. Messerschmidt

UGEREVY: Der står gysser på agendaen i denne uge. Og de bliver både kastet i grams og trukket tilbage. Velkommen til et pekuniært fokuseret overblik.

Money makes the world go round. Og vi skal love for, at der er dollartegn på dagsordenen for denne uges civile overblik, hvor der både bliver givet og taget.

Og skulle vi ikke starte med at kåre ugens Big Spender?

I den forgangne uge kunne Børsen nemlig berette, at det danske energiselskab, DONG, er trukket i guldbukserne og spreder milde gaver over det vestlige England. Selskabet har sat 140 millioner kroner i en såkaldt community fund, der giver penge til det lokale civilsamfund i netop det område, hvor DONG er i gang med at udvide sin havvindmøllepark, Walney.

DONG's støtte til lokalsamfundet falder parallelt med en voksende lokal kritik af vindmøllerne, skriver avisen i artiklen her, som ligger bag betalingsvæg.

Tidligere har det delvist statsejede selskab oprettet to andre tilsvarende community funds i England. I alt har DONG forpligtet sig til at dele mere end en kvart milliard kroner ud.

Og vi bliver ved fonde, der beflitter sig med lokal udvikling. Eller i dette tilfælde måske snarere afvikling. For den i offentligheden lidet kendte Gudbjörg og Ejnar Honore's Fond har solgt hele Herlev Bymidte, skriver Finans.dk.

For de, der ikke er lokalkendte, skal det måske lige tilføjes, at det drejer sig om et indkøbscenter med 35 butikker og ikke et bycentrum med brosten, gadekær og hele pivtøjet.

Prisen for en bymidte i Københavns omegn er 250 millioner kroner, fremgår det af artiklen her, der ligger bag betalingsmur.

Rentedøden hærger
Men det er ikke lutter idyl, der præger Fondsdanmark. For her hærger rentedøden, beretter professor ved CBS Steen Thomsen.

I denne kronik i Børsen beskriver han, hvordan det lave renteniveau rammer de op mod 10.000 fonde, som ikke er erhvervsdrivende og derfor kun har indtægter fra deres obligationer at polstre formuen med.

Med små og i nogle tilfælde negative renter lever fondene “en hensygnende tilværelse, hvor deres formue langsomt bliver udhulet af administrationsomkostningerne,” skriver professoren.

Steen Thomsen påpeger, at især små almennyttige fonde er bundet på hænder og fødder af en fondslovgivning, der hverken giver dem lov til at investere i aktier, fusionere eller udlodde hele formuen og opløse sig selv. Dermed bliver det vanskeligt for fondene at undgå rentedøden, konstaterer professoren.

At konsolidere eller ikke konsolidere
For de erhvervsdrivende fonde bragte ugen ny klarhed omkring fremtidens beskatning.

Før jul rakte skatteminister Karsten Lauritzen (V) ud efter fondenes pengekasser for at finde 200 millioner kroner til at dække et hul i Finansloven. Men det gik der politisk koks i, og den endelige løsning er stadig ikke på plads.

Hele det forløb har Altinget beskrevet med GIF'er i denne artikel.

I den forgangne uge kunne vi så fortælle, at fondenes forkætrede konsolideringsfradrag får lov at bestå, men at det får en gevaldig omgang med barberkost og ragekniv.

Førhen havde fondene et fradrag på 125 procent, som sikrede, at der var penge til polstring af formuen, selv om der blev delt ud. Nu har skatteministeren spillet ud med et fradrag på 104 procent. Det er Konservative ikke tilfreds med. Skatteordfører Brian Mikkelsen (K) fortæller her, at han forhandler om at få fradraget op på 110 procent. 

Gyldne tider i etikken
Vi er ikke færdige med fondene endnu. Men lad os lige for en kort stund vende blikket mod andre af aktørerne i civilsamfundet.

For Danwatch, der på en og samme tid er et medie, et researchcenter og en erhvervsdrivende fond, har gyldne stunder.

Sidste år fik Danwatch Timbuktu-prisen, der hædrer udviklingsjournalistik. Og tidligere i år har Danwatch fået 370.000 kroner fra Googles fond, Digital News Initiative, og nu har researchcentret modtaget knap 1,4 millioner kroner fra Kulturstyrelsens innovationspulje.

Pengene skal bruges til at udvide, så Danwatch udkommer oftere, fortæller direktør Jesper Nymark.

“Vi skal have flere indgange for de helt almindelige forbrugere, der interesserer sig for, hvilken kaffe de skal købe, eller hvad deres pensionspenge går til. Det kan være levende billeder, gallerier eller kortere artikler, som forklarer en ny lov eller en international aftale,” siger han til fagbladet Journalisten.

Dobbeltrettet kritik
I Avisen.dk fik regeringen i går på hattepulden for såkaldt kvindehykleri. Årsagen var den globale kvindekonference, som statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) åbnede i Bella Centret.

Forud for konferencen har udenrigsminister Kristian Jensen (V) fremhævet Danmarks indsats for kvinder verden over. Men det kommer samtidig med, at regeringen over halvandet år har skåret 42 procent af den langsigtede støtte til udviklingslande - hvoraf en stor del går til kvinder.

Avisen.dk har talt sig frem til, at regeringen har droppet 17 kvindeprojekter i udviklingslande. Og det får kritiske ord med på vejen fra den radikale udviklingsordfører, Martin Lidegaard.

“Det er dybt hyklerisk, at man på den ene side gerne vil sole sig i verdens rampelys og samtidig skærer dansk bistand til sokkeholderne,” siger han her til Avisen.dk.

Men kritikken går ikke kun den ene vej. Regeringen skyder også tilbage mod De Radikale. I København har integrationsborgmester Anna Mee Allerslev (R) nedsat en såkaldt civilsamfundsgruppe, der rådgiver kommunen om indsatser i civilsamfundet, der kan modvirke radikalisering. Og et af medlemmerne er imamen Fatih Alev.

Det er faldet en række politikere for brystet, blandt andre integrationsminister Inger Støjberg (V).

“Jeg fatter ikke, at Anna Mee Allerslev samarbejder med typer, som vi ser her,” siger hun her til Ekstra Bladet.

Fondsmidler tur-retur
Og så tilbage til ugens tema: fonde og penge. For to af de længerevarende fonds-føljetoner fik føjet endnu et kapitel til i den forgangne uge.

Det var nemlig misbrug af EU-midler, da Dansk Folkeparti førte kampagne og blandt andet turede Danmark rundt i en skonnert for penge, der var givet til partiet Meld og fonden Feld.

Det har EU-Parlamentet afgjort. Og nu vil parlamentarikerne have tre millioner kroner tilbage, skriver Ritzau.

Men da begge dele er lukket ned - og formentlig ikke har nogen penge - har Parlamentet krævet penge fra Morten Messerschmidt (DF). Dansk Folkeparti har indvilget i at betale en del af regningen, skriver Ritzau. Men resten er ikke faldet på plads. Så det endelige punktum i fortællingen er endnu ikke sat.

Fiskefonden bag selskabet Espersen på Bornholm har vi også skrevet en del om. Det er dem med det ekstravagante bonusprogram, som Erhvervsstyrelsen underkendte.

Ifølge incitamentsprogrammet stod advokaten Vagn Thorup til en bonus på 20 millioner kroner - indtil Erhvervsstyrelsen sagde stop.

Vagn Thorup har siddet i Espersenfondens bestyrelse siden 1996, men nu har han indvilget i at forlade bestyrelsen - dog med to millioner kroner i lommen som ekstraordinært vederlag, skriver Berlingske her.

Indtægter og udgifter
2015 var et godt år for Aarhus Universitets Forskningsfond, som fordoblede sin egenkapital fra 2,25 til 4,6 milliarder kroner. Resultatet er dog primært præget af salget af kemikalievirksomheden Cheminova, som alene medførte, at 2,4 milliarder trillede ind i fondens pengekasse sidste år.

Men der kom også penge ud. Fonden uddelte netto 173 millioner kroner til støtte for “fremragende forskning på Aarhus Universitet.”

Også hos Augustinus Fonden har der været gang i lommeregneren. Her er regnskabsafdelingen kommet frem til et overskud efter skat på godt 2,2 milliarder kroner i 2015. Og det er jo også en slags penge.

221 millioner kroner blev i 2015 sendt tilbage i samfundet til støtte for kunst og kultur, forskning og sociale formål.

Vi har tidligere skrevet om, at Carlsberg Fondet har hentet en god milliard ind ved at sælge sine ejendomspartnerselskaber fra. Det salg har medført, at fonden i sidste uge kunne give en ekstraordinær donation på lidt over 200 millioner kroner i alt til forskning. Pengene er fordelt på en række igangværende projekter samt ti nye, der spænder lige fra udviklingen af ny social robotteknologi til implementering af nye arkæologiske feltmetoder.

I Frederikshavn har Fonden Arena Nord også gjort status over 2015, som blandt andet bød på en koncert med Bryan Adams. Det var, ifølge ledelsesberetningen i regnskabet, “en forrygende god koncert med en kunstner, som i den grad er nærværende.”

Desværre gik billetsalget ikke så godt, og fonden måtte indkassere en rockende lussing. “Så fremover vil der ikke blive afholdt så dyr en koncert på en tirsdag aften,” skriver bestyrelsen.

Som et plaster på såret bringer vi her en undskyldning fra aftenens misdæder:

 

Vi skylder måske lige at nævne, at Fonden Arena Nord trods besøget fra Canada kom ud af 2015 med et resultat efter skat på godt halvanden million kroner, så egenkapitalen nu udgør 5,3 millioner kroner.

Ugen, der kommer
Der sker ting og sager i den nærmeste uge. I dag, tirsdag, sætter Københavns Universitet fokus på flygtninge og migranter ved en konference i Fællessalen på Christiansborg. Arrangementet begynder allerede klokken ni, og blandt andre de to ministre Inger Støjberg (V) og Kristian Jensen (V) deltager.

Klokken 17 i dag retter DJØF spotlyset mod udkanten – eller rettere udkantsmyten. Folketingsmedlem Kaare Dybvad (S) fortæller om udviklingen i yderområderne. Det foregår på Syddansk Universitet i Kolding.

Onsdag morgen kan du få et såkaldt energishot, når Mathias Kryspin Sørensen og Anders Kjøller-Hansen fortæller om social impact bonds. Det er AskovFonden, der står bag arrangementet, som foregår i Café A, Griffenfeldsgade 35 på Nørrebro mellem klokken otte og ni.

Torsdag er der reception for den afgående formand for Hjerneskadeforeningen, Niels-Anton Svendsen. Det foregår i Handicaporganisationernes Hus, Blekinge Boulevard 2 i Taastrup, hvor der også vil være lejlighed til at hilse på den nye formand.

Torsdag 16.30 lancerer Center for Frivilligt Socialt Arbejde bogen “Motiver den frie vilje - en antologi om rekruttering og fastholdelse af frivillige”. Det sker ved et arrangement hos MBK A/S i Pilestræde 61, København K.

Torsdag klokken 17 afholder Kommunikationsforeningen et arrangement om politisk kommunikation på deres adresse i Vester Voldgade 8 i København. Med ved arrangementet er blandt andre Morten Messerschmidt og Sofie Carsten Nielsen (R).
Fredag mellem 10 og 16.30 er der konference om socialt entreprenørskab i regionen omkring Det Baltiske Hav. Det foregår i Vartov i København, og foreningen Sociale Entreprenører i Danmark er arrangører.

Og lørdag er der landsmøde i Astma-Allergi Danmark. Det foregår på The Mayor Hotel i Aarhus og starter klokken 11.

Vi har lige plads til en enkelt fødselsdag. Jakob Kronik, som leder den internationale afdeling i Verdens Skove, fylder 50 år. Det er lørdag 21. maj.

Og så er der ikke mere for den 25-øre. 

God fornøjelse derude i civilsamfundet. Og husk at passe på pengene. 

Forrige artikel Fondenes skattefradrag overlever i barberet form Fondenes skattefradrag overlever i barberet form Næste artikel Her er frivilligmedarbejdernes 5 klassiske brølere Her er frivilligmedarbejdernes 5 klassiske brølere