Civilt overblik: Skyerne trækker sammen over Foreningsdanmark – de civile sodavand er truet

UGEREVY: En lurende sodavandskrise, en truende konkurs og en styrtdykkende tillid er nogle af de ulyksalige hændelser, vi lader regne ned over jer i denne uges civile overblik. 

Glæd dig ikke til det civile overblik på denne skæbnesvangre mandag. Det rummer dystre udsigter!

Således behørigt advaret velkommen til din ugentlige gennemgang af stort og småt, skidt og godt fra det civile Danmark og omegn.

Og vi må konstatere, at det ikke kun er stormen Johanne, der slæber et spor af nedbør og blytunge uvejrsskyer ind over landet. Også andre er parate til at lade ulykkerne regne ned over det civile samfund.

Tag nu bare regeringen, som ikke kan unde idrætsforeninger en lille ekstraindtægt ved salg af sodavand, kaffe og sandwich fra en café i klubhusene.

Næh, foreningerne skal bortforpagte cafédriften, så der ikke opstår unfair konkurrence mellem de kommunalt støttede foreninger og det private erhvervsliv, skriver mediet NB Økonomi.

Forslaget, som regeringen har fremlagt i en arbejdsgruppe med deltagelse af KL og Danske Regioner, undtager dog mindre foreninger og nævner som eksempel spejdernes kagesalg.

I Socialdemokratiet er kommunalordfører Magnus Heunicke meget overrasket over regeringens tanker.

"Det er simpelthen gift for det frivillige foreningsliv i Danmark, og vi bør i stedet gøre det modsatte og takke de frivillige kræfter, som gør en indsats i idræts- og fritidsforeninger. Det kan ikke være rigtigt, at regeringen vil sætte en stopper for forældre, som hjælper med at sælge hapsdogs og saftevand i en café i klubhuset," siger han i denne artikel. Den kan læses, hvis du har abonnement på NB Økonomi.

Og som om det ikke skulle være nok, så er tilliden til de frivillige, sociale foreninger styrtdykket og har nu lagt sig på et stabilt lavt niveau. Altså i England.

Her har The Charity Commission netop udgivet sin årlige tillidsundersøgelse. Den viser, at englænderne har mere tillid til en tilfældig person, de møder på gaden, end til foreningerne. På en skala fra 1 til 10 ligger tilliden til de velgørende foreninger på 5,5.

Og det skal Foreningsdanmark tage alvorligt, pointerer Frivilligrådets formand, Mads Roke Clausen, i et opslag på LinkedIn. For selv om tilliden til Foreningsdanmark er langt højere end tilliden til Foreningsengland, er den hellige grav ikke velforvaret.

"En høj tillid er ingen naturlov – den skal vi passe på og gøre os fortjent til," skriver Mads Roke Clausen i opslaget, som du kan læse her.

Det er simpelthen for galt, at det er de gamle, som skal betale for, at frivillige foreninger løser sociale problemer. Det mener Dansk Folkeparti, som vil have gjort op med, at penge til pensionister i stedet ryger i satspuljen.

Det skyldes, at folkepension og andre overførselsindkomster siden 1990 er steget i lavere takt end lønningerne. Og de penge, der så at sige bliver tilovers, går til satspuljen. Men det skal være slut nu, hvis det står til DF-formand Kristian Thulesen Dahl.

"Vi ønsker at få stoppet udhulingen af folkepensionen, der sker gennem satspuljen," sagde han efter partiets sommergruppemøde onsdag i sidste uge.  

Og den melding har Enhedslistens Pernille Skipper grebet med kyshånd.

"Jeg forstår dog ikke, hvorfor Thulesen Dahl vil stoppe ved folkepensionisterne? Vi mener ikke, man burde hive penge op af lommen på hverken folkepensionister, de syge eller de arbejdsløse for at finansiere socialpolitikken," siger hun i en skriftlig kommentar. Hele historien kan læses her.

Og det bliver værre endnu. For danskerne vender Foreningsdanmark ryggen og lægger færre frivillige timer. Og det bekymrer tre forskere, som frygter, at det er selve medlemsmodellen i foreningslivet, der er under pres.

De færre timer skyldes nemlig ikke, at travle børnefamilier har andet at tage sig til end at arbejde frivilligt, mener forskerne. Det er snarere, at folk engagerer sig på andre – og løsere – måder end tidligere. Og at den mindre forpligtende tilknytning gør, at de bruger færre timer på det frivillige arbejde.  

"Jeg ønsker ikke at male fanden på væggen. Men det ser ud til, at opbakningen til den traditionelle medlemsmodel er vigende," siger en af forskerne, Hans-Peter Y. Qvist i denne artikel.

I Svendborg står Carlos over for konkurs. Her skylder vi måske at nævne, at Carlos' Kitsch'en er en prisbelønnet socialøkonomisk café, der ansætter tidligere straffede og hjælper dem tilbage til samfundet. Men det er der ikke tilstrækkelig med forretning i. Caféen mangler omsætning og skylder 181.000 kroner i moms, og pantefogeden har meldt sin ankomst 23. august, skriver Fyns Amts Avis.

Men kavaleriet er på vej – i skikkelse af den tidligere GOG-direktør Arne Buch og den københavnske iværksætter Kaare Breinholt. De har begge tilbudt deres hjælp med at få vendt udviklingen for Carlos – og ikke mindst finde de 181.000 kroner, inden fogeden banker på døren.

"Vi skal prøve at gentænke lønsomhed," siger Kaare Breinholt, som ikke vil afvise at lægge hele eller dele af caféen over i en forening for at gøre det lettere at få fondsmidler og anden støtte.

På et helt andet niveau i det økonomiske hierarki halter det med lønningerne i fondenes bestyrelser. De er alt for lave, mener professor Steen Thomsen fra CBS – i hvert fald når man sammenligner med private virksomheder. Og det er et problem, lyder det fra professoren. For hvis man kan tjene det dobbelte på at sidde i bestyrelsen for en virksomhed, får fondene svært ved at tiltrække de rette kompetencer.

I landets ti største virksomheder ligger bestyrelseshonoraret i gennemsnit på 850.000 kroner om året. I ti af de største fonde tjener bestyrelsesmedlemmer i snit under 350.000 kroner.

Det er nyhedsbrevet Danmarks Fonde, der har sammenlignet lønninger. Og du kan læse hele artiklen her – hvis du vel at mærke har abonnement.

Og så til fire korte nyheder, du ikke kan undvære.

1. Carl Holst stopper i politik. Venstres socialordfører og en af civilsamfundets fremmeste fortalere i regeringspartierne genopstiller ikke ved næste valg.

"Jeg vil gerne have et liv, hvor jeg har en bedre balance mellem arbejdsliv, familieliv og venskaber," siger Carl Holst til Avisen Danmark.

2. Højskoler får to millioner til at feste for. Næste år fylder højskolebevægelsen 175 år. Højskolerne, der i øvrigt efter nogle svære år har fremgang i øjeblikket, er så væsentlig en del af Danmarks historie, at de får penge fra regeringen til deres jubilæum.

"Højskolerne er en vigtig del af den danske kulturarv. De har været med til at forme det Danmark, vi har i dag," siger finansminister Kristian Jensen (V) i en pressemeddelelse.

3. Fondenes Videnscenter udvider medlemsskaren. Tre erhvervsdrivende fonde og én ikke-erhvervsdrivende er kommet med i skaren bag videnscentret, der nu tæller 38 medlemmer, fortæller nyhedsbrevet Danmarks Fonde.

4. EU åbner for projektansøgninger til solidaritetskorpset. Der er sat 44 millioner euro, knap 330 millioner kroner, af til projekter under det europæiske solidaritetskorps. Det er et initiativ, der giver europæiske unge mulighed for at blive frivillige på projekter i udlandet eller i eget hjemland til gavn for mennesker og lokalsamfund i Europa. Du kan læse mere her.

Vi skal op i det sociale udkigstårn. Og herfra skal vi i denne uge kigge på nyt fra både Europa og USA. Den civile langdistancebrille er som altid leveret af Sociale Entreprenører i Danmark.

Et nyt studie fra Wharton School, Chicago Booth og Georgia State University ser nærmere på effekten af impactinvesteringer. Det gør forskerne ved at gennemgå juridiske kontrakter fra impactinvesteringsfonde og sammenligne dem med kontrakter fra fonde, der ikke opererer med impactinvestering.

Den overordnede konklusion er, at kontrakter, der forpligter de involverede, forstærker den sociale effekt af investeringen markant. Vil du læse mere om det, kan du finde studiet her.

Et levn fra sommeren skal vi også have plads til. I begyndelsen af juli vedtog Europa-Parlamentet med et flertal på 77 procent en opfordring til, at Europa-Kommissionen skaber en europæisk mærkningsordning for socialøkonomiske virksomheder.

Formålet med mærket skal være at synliggøre de firmaer, som lever op til en stribe faste kriterier for socialøkonomisk virksomhed.

Det kan du læse mere om her hos Market Mogul.

Du kan finde flere nyheder om socialt entreprenørskab og deslige her hos Sociale Entreprenører i Danmark.

Ugen, der kommer, er stadig lidt ferieramt. Men hvis du tørster efter arrangementer af civil beskaffenhed, kan du tage et smut til Arendal, hvor det norske folkemøde, Arendalsuka, finder sted fra mandag til lørdag.

Og så har vi en enkelt rund fødselsdag at markere. Det er tirsdag, hvor generalsekretær i Blå Kors, Christian Bjerre, fylder 60 år. Tillykke med det.

Og dermed kom vi til vejs ende i denne uges civile overblik. Hvis du kender til begivenheder af civil karakter eller i øvrigt synes, der er vinkler, vi overser, og nuancer, vi misser, så tøv ikke med at kontakte os. Du finder kontaktinfo på redaktionen her

Forrige artikel Organisationer klager over sommerferiehøringer: Nu vil Pia Kjærsgaard tage sagen op Organisationer klager over sommerferiehøringer: Nu vil Pia Kjærsgaard tage sagen op Næste artikel Opgør med puljehelvede: Uffe Elbæk vil sætte civilsamfundet fri Opgør med puljehelvede: Uffe Elbæk vil sætte civilsamfundet fri