Civilt overblik: Halløj med satspuljen, bibelcamping og fristadens fremtid

UGEREVY: Strandede millioner og en fristad, som måske ikke er så fri, så det gør noget. Det er to af temaerne i denne uges civile overblik. 

Godmorgen. Det er mandag. Det er efterår. Vejret er trist. Og hvis du tror, det civile overblik bliver en humørbombe, så kan du godt tro om igen.

For det er en bombe af en helt anden karakter, Socialstyrelsen i sommer trillede ind under 22 foreninger. Som Altinget beskrev i den forgangne uge har foreningerne fået tilsagn om tilsammen 73 millioner kroner, men efter at have ventet på pengene og rykket gentagne gange modtog de i juli et brev om, at der ikke er hjemmel til at udbetale pengene for 2016, og at de må søge om pengene igen.

Det har, ikke så overraskende, skabt røre i foreningsdanmark. Sådan skrev for eksempel generalsekretær i Red Barnet, Jonas K. Lindholm, på Twitter:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Pengene er altså både bevilget og brugt. Men så har de 22 foreninger vel sikkerhed for, at de får pengene, når de søger om dem igen? Narj, det kan man vist ikke rigtig sige, må man vist udlede af det interview, Altinget bragte med Socialstyrelsens vicedirektør Rikke Thoning.

 

 

Man skal passe på med garantier, løfter og tilsagn. Men vi tør godt lægge hovedet på blokken og love, at det sidste ord ikke er skrevet i den sag.

Fem minutter i 12 for fristaden?
På Christiania gik det i sidste uge grueligt galt, da en politiaktion endte med skudveksling mellem politiet og en pusher. Det satte straks gang i diskussionen om Christianias fremtid.

Information samlede således udsagn fra en række debattører – heriblandt opinionsredaktør på Ekstra Bladet Mads Kastrup, som mener, at Christiania som en fristad hører fortiden til. Mens det omgivende samfund er blevet mere rummeligt, er Christiania blevet mere ekskluderende, siger han.

Mere optimistisk på Stadens vegne er talsmanden for Christiania-fonden, advokaten Knud Foldschack. Han sætter sin lid til, at beboerne på Christiania i fællesskab kan rydde op.

”Der er ikke enighed om, at man skal af med hashen, men […] der er ting, vi kan og bør blive enige om ikke at acceptere, og det er våben,” siger Knud Foldschack i artiklen, som ikke er lagt på nettet.

Kæmpe bevilling til Folkekirkens Nødhjælp
Og så retter vi blikket mod udlandet. Eller det ene øje, i hvert fald. For Folkekirkens Nødhjælp, hvis internationale navn er DanChurchAid, har netop modtaget ikke mindre end 11,6 millioner euro, 86 millioner kroner, i støtte fra den hollandske regering.

Donationen er den største i organisationens historie. Og pengene skal gå til det internationale arbejde med blandt andet minerydning og hjælp til konfliktofre i Sydsudan, Libyen, Mali og Libanon.

”Med disse penge kan vi redde mange mennesker fra at dø eller blive lemlæstet, og vi kan hjælpe flere af de ofre, som lever med de psykologiske eftervirkninger af krig og konflikt,” siger generalsekretær i Folkekirkens Nødhjælp Birgitte Qvist-Sørensen.

I Honduras har Dansk Institut mod Tortur, Dignity, i tre år arbejdet sammen med en lokal ngo, CPTRT, om at få sænket volden i Tequcigalpao. Og indsatsen har båret frugt, viser et nyt studie.

Volden i de to bydele Villanueva og Nueva Suyapa er faldet med 42 procent, og tilliden til politiet er øget, skriver Videnskab.dk her.

Og de lokale har fortsat kampen for en fredeligere by, efter at projektet er ophørt.

Fond til undersøgende journalistik
Herhjemme igen har Bikubenfonden ændret uddelingsstrategi. Det betyder ifølge nyhedsbrevet Danmarks Fonde, at kulturhistoriske projekter får kniven, mens der bliver flere penge til kunststøtte.

”I Bikubenfonden har vi nu fokus på scenekunst og billedkunst. Vi har valgt at skærpe vores fokus for at kvalificere vores arbejde,” siger fondens chef for kulturområdet, Mette Marcus.

Ændringen er en del af fondens arbejde med en ny overordnet strategi.

Og så til ugens journalistiske navlepilleri: Der bør stiftes en fond, der støtter undersøgende journalistik. Det er simpelthen nødvendigt, hvis graverjournalistikken også skal have en plads i fremtidens medielandskab – og det skal den, mener de fire forfattere til denne kronik i Politiken fredag.

”Vi foreslår, at der bliver etableret en uafhængig fond med et årligt budget på 100 millioner kroner. Kriteriet for støtte skal være ’undersøgende journalistik’ i bred forstand, men der bør være krav om aktualitet.”

Herudover skal fonden støtte undersøgende journalistik i hele landet, altså også lokale og regionale projekter, og ikke bare de store, landsdækkende afsløringer.

Bibler og campingvogne
Har du en drøm om 14 dages bibelcamping i de norske fjelde, skal du måske se at få kridtet skoene. For bibelcampingens dage kan være talte, skriver Utsyn, der udgives af Indre Missions søsterorganisation Norsk Luthersk Misjonssamband.

I år har fire af organisationens otte feriearrangementer for bibelcampister måttet lade livet. Og det er ikke mindst, fordi det er vanskeligt at skaffe frivillige nok til at gennemføre de kristne ferieaktiviteter.

”Fire uker med bibelcamping krever rundt 300 frivillige. Vi arbeider hardt med å få flere frivillige og har en strategi om å spørre folk ett år og gi dem 'fri' et par år. På den måten vil vi unngå å overbelaste dem,” siger leder for bibelcampingen på Fangekasa Bjørn Magne Heier.

Herhjemme kan Indre Mission berolige med, at der er god opbakning til bevægelsens bibelcamping.

Ugen, der kommer
Tirsdag er Isobro vært for årets fundraisingkonference, som fokuserer på de digitale muligheder. På talerlisten er blandt andre Benjamin Rud Elberth og Niels Laulund. Det foregår på Vesterbrogade 4A i København.

Og så er det ugen, hvor Ungdommens Folkemøde for første gang løber af stablen. Over to dage forvandles Søndermarken til et samfundslaboratorium for unge. Det starter torsdag klokken 9.

Lørdag er der Velkomstfest 2016, hvor virksomheder, debattører, eksperter og flygtninge mødes for at diskutere løsninger på god integration. Det foregår i Forum på Frederiksberg fra 12 til 21.

Lørdag er også dagen, hvor fagforbundet 3F går til kongres i Aalborg. Den varer fra den 10. indtil den 15.

Og husk lige, at hvis du eller din organisation har gjort en særlig indsats for at hjælpe flygtninge eller migranter, så er det nu, du skal skrive en indstilling til Civilsamfundsprisen 2016. Det er Det Europæiske Økonomiske og Sociale Udvalg, der står bag prisen. Og fristen er fredag.

Og så skal vi lige huske at nævne en enkelt rund fødselsdag i det civile i den kommende uge. Det er tidligere projektmanager i Realdania og nuværende bestyrelsesmedlem i Projekt Udenfor Bente Groth, som fylder 75. Det gør hun lørdag.

Så er der ikke mere i denne uges civile rundtur. Vi vender tilbage om en uges tid med flere civile begivenheder fra nær og fjern. God uge.

Forrige artikel På Amager skal trendy storbyfamilier møde byens udsatte borgere På Amager skal trendy storbyfamilier møde byens udsatte borgere Næste artikel Civilsamfundets ABC: D for Dilettant