Civilt overblik: Genåbning med mislyde, en kæmpe klimabevilling og en skilsmisse, der kan ryste fondsverdenen

Landet lukker op igen, men ikke alle er lige begejstrede. Velux Fondene skyder 320 millioner kroner i klimaindsatsen. Og hvad sker der med verdens største fond, når Bill og Melinda Gates går fra hinanden?

Godmorgen, og velkommen til en tur med nyhedskarrusellen i den civile forlystelsespark, der nu omsider har fået lov at slå dørene op. Men husk lige spritten, inden du kaster dig over ugens historiebuffet.

Genåbningen kommer til at fylde en del i denne uge, men vi skal også omkring en kæmpe klimabevilling, et borgerting, som politikerne ikke gider at lytte til, og en celeber skilsmisse, der påvirker verdens største fond.

Velkommen til. Og lad os så få sat gang i genåbningsfesten.

Sådan er vi givetvis nogle stykker, der har det. Men ikke alle.

For hos landets mange festivaler, der havde set frem til igen at kunne byde koncertgæsterne velkommen, blev genåbningen mere noget i retning af det her.

 

 

 

Ugens politiske aftale betyder nemlig, at der max. må være 2000 deltagere ved udendørs arrangementer. Og det fylder ikke meget foran Orange Scene.

Derfor har Roskilde, Northside, Tinderbox, Heartland og Smukfest aflyst, mens andre har rykket til august i håb om, at de vedtagne restriktioner ikke bliver forlænget.

”Det er en sorgens dag,” skrev sekretariatschef for brancheforeningen Dansk Live Esben Marcher på Twitter. Læs mere her hos Altinget.

Heller ikke alle idrætsforeninger jubler. For alle, der vil dyrke idræt indendørs, skal fremvise ID og coronapas. Og den kontrolopgave er for stor for de frivillige i mange foreninger, lyder det fra DGI.

”Retningslinjerne vil betyde, at nogle foreninger ikke genstarter idrætsaktiviteter indendørs for voksne, før end kontrolkravet bortfalder,” siger DGI-formand Charlotte Bach Thomassen her.

Motionsklubben Elefanten i Nyborg er en af dem, der ikke byder medlemmerne velkommen tilbage.

”Vi har ikke personale ansat. Derfor er det ikke muligt for os at tjekke coronapas ved indgangen,” forklarer formanden for bestyrelsen, Ole Molbo, til fyens.dk.

”Vi er ikke en forening, der har ansættelsesforhold eller et lønregnskab.Får vi det, bliver det kommercialiseret, og det er ikke den profil, vi har,” siger han i en artikel, der ikke er lagt på nettet.

I det hele taget har pandemien været en gyser for store dele af foreningslivet. To ud tre foreninger under Dansk Ungdoms Fællesråd har mistet frivillige. Og næsten lige så mange har tabt medlemmer, viser en undersøgelse, DUF har foretaget.

“Jeg er overrasket over, at vi ser så stor en andel af organisationerne, der melder, at de har mistet frivillige. Det er virkelig et stort dyk, og vi havde ikke forventet, at det lå i den størrelsesorden,” siger DUF-formand Chris Borup Preuss til Altinget.

Styrtblødningen bliver taget alvorligt på Christiansborg, hvor flere partier erklærer sig parat til at lave en sommerpulje til foreningslivet.

“Der ligger en stor opgave i at understøtte alle vores foreningsfællesskaber i at blomstre op og vinde de tabte medlemmer og frivillige tilbage. Vi kommer til at gøre alt, hvad vi kan, for at bakke op om det og for at det kan lykkes,” siger Socialdemokratiets kulturordfører Kasper Sand Kjær. Og den artikel kan du læse her.

Mens vi er ved det, så lad os lige gøre reklame for en guide til god genåbning fra Center for Socialt Arbejde. Civilsamfundets Videnscenter har talt med CFSA-konsulent Anita Sørensen, som her giver fem gode råd til, hvordan I kommer godt i gang igen.

Lidt genåbning er der også over den næste historie. For i kølvandet på pandemien har Nordea-fonden har besluttet at gentage sidste års succes med at uddele penge til aktiviteter i små lokalsamfund.

”Vi oplevede en meget stor efterspørgsel i 2020, så nu gentager vi den samme pulje i forlængelse af coronapandemien,” siger uddelingschef i Nordea-fonden Christine Paludan-Müller.

Fonden har dog givet puljen et lille tvist. Denne gang skal ansøgerne tænke grønne og bæredygtige tanker, hvis de vil være sikre på at komme i betragtning. Mere om det her.

Skilsmisser er normalt ikke noget, vi beflitter os med i disse spalter. Men når det handler om bruddet mellem Bill og Melinda Gates gør vi en undtagelse.

Parret står bag verdens største filantropiske fond, Bill & Melinda Gates Foundation, der beskæftiger 1600 mennesker og uddeler gennemsnitligt fem milliarder dollars, over 30 milliarder kroner, årligt. Så det er ikke uden betydning, når stifterne af fonden går fra hinanden.

"Gates-fonden er den vigtigste og mest indflydelsesrige filantropiske enhed i verden. Skilsmissen kan komme til at få enorme konsekvenser for fonden og dens arbejde rundt omkring på kloden," siger Rob Reich, der er professor i statskundskab på Stanford University i Californien, i denne artikel i New York Times.

I en pressemeddelelse fra fonden lyder det, at der ikke er lagt op til ændringer i organisationen, og at Bill og Melinda Gates fortsat vil lede fonden sammen.

”De vil fortsat arbejde sammen om at udvikle og godkende fondens strategier, fremme fondens mærkesager og udstikke organisationens generelle kurs,” står der i pressemeddelelsen.

Spørgsmålet er nu, om skilsmissen fører til skabelsen af en ny markant, filantropisk spiller på den globale scene. Det menes, at parret har en ægtepagt, som kan betyde, at Melinda Gates får en betragtelig formue med sig. I forvejen driver hun firmaet Pivotal Ventures, der investerer i projekter og virksomheder, der fremmer lighed og social udvikling i USA. Med nye økonomiske muskler kan Melinda Gates følge i fodsporene på en anden kvindelig filantrop, Jeff Bezos ekskone MacKenzie Scott, og blive en stærk progressiv kraft, vurderer David Callahan, som står bag webmediet Inside Philanthropy.

”Hun bliver en supermagt inden for filantropien i de kommende årtier,” siger han til New York Times. Politiken har versioneret den amerikanske artikel. Den kan du finde her.

Og så til en fondsbevilling i sværvægtsklassen. Velux Fondene vil over de næste fem år skyde 320 millioner kroner ind i kampen mod klimaforandringerne. Det skal blandt andet understøtte bestræbelserne på at reducere udledningen af drivhusgasser med 70 procent i 2030, skriver nyhedsbrevet Fundats.

”Klimaforandringerne er vor tids største udfordring, og Danmark skal igennem store transformationer frem mod 2030 og videre mod 2050. Vi vil gerne bidrage til dette,” siger formand for Villum Fonden Jens Kann-Rasmussen til Fundats.

Som led i projektet, der har fået navnet 70i30, skal KR Foundation arbejde med danske projekter.

”Jeg forventer, at initiativerne kan gå ind på nogle vigtige og oversete områder og dermed supplere de mange andre initiativer, der skubber Danmark i retning af at nå de 70 procent i 2030. […] På den måde forventer jeg, at 70i30 kan være med til at dække nogle af ”hullerne” i det samlede billede af klimaløsninger,” siger Brian Valbjørn Sørensen, direktør i KR Foundation, i denne artikel.

Lad os til sidst give ordet til nogen, som politikerne ikke gider at høre på. Nemlig borgerne.

100 borgere i det såkaldte Klimaborgerting, som er nedsat af Christiansborg, afleverede sidst i april anbefalinger til at løse de problemer, klimakrisen stiller Danmark overfor. Men kun tre af Folketingets partier mødte op til det udvalgsmøde, hvor rapporten blev fremlagt. Og den offentlige debat om anbefalingerne har været svær at få øje på.

Den manglende interesse peger på et selvskabt demokratisk underskud, mener en gruppe forskere.

”Tør Folketinget tage sin egen ide seriøst og lytte til Klimaborgertinget? Eller vil de blot rose borgertingets arbejde, men ellers trække på skuldrene og fortsætte som vanligt?” spørger forskerne i et indlæg i Politiken og fortsætter:

”Som en del af den forskergruppe, der har fulgt klimaborgertingets arbejde gennem det sidste halve år, håber vi det første, men frygter det sidste.”

Du kan læse indlægget i sin helhed her.

Hvad burde vi have skrevet i stedet for det, vi skrev? Send os dine tips og brændende ønsker. Du finder redaktionens kontaktinfo lige her.

Forrige artikel Nordea-fonden remixer sidste års fonds-hit: Giver 50 millioner til projekter i små bysamfund Nordea-fonden remixer sidste års fonds-hit: Giver 50 millioner til projekter i små bysamfund Næste artikel Professor: Fortællingen om idrætsforeningernes krise er overdrevet Professor: Fortællingen om idrætsforeningernes krise er overdrevet