Borgmester: Vi bør gøre demokratipligt til en del af arbejdspligten

Hvis vi indfører demokratipligt, vil det styrke arbejdsmoralen og bidrage med meningsfuld deltagelse i velfærdssamfundet, skriver Jens-Kristian Lütken.

Som liberal beskæftigelses- og integrationsborgmester er jeg optaget af at skabe et stærkt og sammenhængende velfærdssamfund, hvor alle borgere har lige muligheder og bidrager aktivt.

Derfor hilser jeg det også velkommen, når Regeringen vil styrke incitamentet for at indgå i det allerstørste fællesskab i Danmark: nemlig arbejdsfællesskabet.

Tal fra Danmarks Statistik og Beskæftigelsesministeriet viser, at fire ud af 10 ikke-vestlige kvinder er uden arbejde, og mange af dem sidder fast i kontanthjælpssystemet i årevis.

Netop derfor har jeg et ønske om, at den kommende 37-timers arbejdspligt kan inkludere en demokratipligt, der involverer civilsamfundet og foreningslivet.

Ud af et arbejdsskema på 37 timer kunne fem timer eksempelvis bestå i at vaske fodboldtrøjer i den lokale fodboldklub, at gå med på tryghedsvandringer i byen som natteravn eller at undervise børn i skak.

Den danske teolog Hal Koch anså demokrati som en livsform. Det skal læres og leves.

Og det gælder ikke mindst, hvis man kommer fra dele af verden, hvor demokratiet ikke er rodfæstet og tillid ikke er som et grundstof i jorden.

Arbejde i civilsamfundet

Hvorfor ikke fremme demokratiet, mens man styrker nytilkomnes muligheder for at komme i job?

For fællesskabet i foreningslivet er noget, vi som individer vokser af at være en del af.

Det vil ikke blot styrke arbejdsmoralen, men også fremme integration, demokrati og samfundssind.

{{toplink}}

Ved at tilrettelægge en indsats, hvor en del af de 37 timers arbejde kan udføres inden for civilsamfundet, kan kommunerne skabe rammerne for en meningsfuld og værdifuld deltagelse i velfærdssamfundet.

Samtidig kan samarbejdet med civilsamfundet bidrage til at udvide og styrke foreningslivet.

Det danske foreningsliv er en uvurderlig kilde til integration og socialt samvær.

Samarbejde med civilsamfundet

Ved at fremme borgernes deltagelse i foreningsaktiviteter skabes en platform, hvor mennesker fra forskellige baggrunde kan mødes og opbygge relationer.

Gennem demokratipligten kan man lære om demokratiske processer, udvikle samarbejdsevner og få forståelse for, hvordan beslutninger træffes i et fællesskab.

For at gøre dette til virkelighed er det vigtigt, at kommunerne får frie rammer til at tilrettelægge og implementere en sådan indsats i samarbejde med civilsamfundet.

Kommunerne har førstehåndsviden om lokale behov og ressourcer og bør have mulighed for, i samarbejde med foreningslivet, at skræddersy løsninger, der passer til borgernes specifikke kontekst.

Jeg opfordrer derfor til, at kommende lovgivning om 37 timers arbejdspligt bliver en rammelovgivning, der giver kommunerne handlefrihed og fleksibilitet til at udforske og implementere demokratipligten som en del af arbejdspligten.

Forrige artikel Borgmester: Kommunerne skal have frihed til at forme 37-timers arbejdspligt Borgmester: Kommunerne skal have frihed til at forme 37-timers arbejdspligt Næste artikel Kommunale aktører: Borgersamlinger fører til politisk mod og øget legitimitet Kommunale aktører: Borgersamlinger fører til politisk mod og øget legitimitet