Ældre Sagen: Dejligt at kommuner prioriterer frivillighed højt

DEBAT: Hos Ældre Sagen er man glade for, at kommunerne prioriterer den frivillige indsats højt økonomisk, skriver afdelingschef i Ældre Sagen Lars Linderholm.

Af Lars Linderholm
Afdelingschef, Ældre Sagens frivilligafdeling

Ældre Sagen sætter pris på, at så mange kommuner vælger at støtte den frivillige indsats, og at der for tredje år i træk er brugt mere end det afsatte bloktilskud på området.

Vi er glade for, at man har opdaget, at den frivillige indsats er unik og skaber livskvalitet for mange borgere, og vi ser frem til stadig bedre rammer for arbejdet i de frivillige foreninger.

Forskel kommunerne imellem
Kommunerne fik i 2014 udbetalt 158 millioner kroner via bloktilskuddet til brug for det frivillige sociale arbejde. Der er en stor mangfoldighed af indsatser med mange forskellige målgrupper.

Kommunerne har brugt hele beløbet og lagt mere til – 9,3 millioner kroner – og har derfor i alt brugt 167 millioner. Hertil kommer, at ni ud af ti kommuner ud over penge også støtter med lokaler, annoncering og konsulentbistand. Flere områder har fået støtte – ældreområdet dog mest, idet 33 procent støttede aktiviteter udspiller sig her.

Også i 2014 er der stor forskel på, hvor mange penge hver enkelt kommune bruger på det frivillige sociale arbejde. De syv største kommuner udbetalte i gennemsnit 142 procent af bloktilskuddet, mens små kommuner med under 50.000 indbyggere i gennemsnit udbetalte 79 procent af bloktilskuddet. Kommunerne kan selv råde over uudnyttede midler, men 43 kommuner vil overføre overskuddet til 2015's frivillige indsatser.

80 procent af de støttede foreninger modtog også støtte i tidligere år – 20 procent modtager støtte for første gang i 2014.

En vigtig støtte
Vi vil bede vores lokalafdelinger holde øje med, at pengene, der overføres fra et budgetår til et andet, rent faktisk så bliver brugt til formålet. Og at vi har det synspunkt, at de kommuner, der ikke bruger deres §18-midler, bør sende tilbage i en fælles pulje.

At vi synes, at frivilligcentre og især kommunale frivilligkooordinatorer bør være lønnet af andre midler end §18. For det lokale frivillige arbejde har stor gavn af den økonomiske støtte. Godt nok arbejder frivillige gratis, men der er stadig omkostninger forbundet med frivilligt arbejde, og selv små penge kan få spændende initiativer i gang.

Forrige artikel ALT: Når magtens empati skrumper, må kollektivets hjerte vokse ALT: Når magtens empati skrumper, må kollektivets hjerte vokse Næste artikel En spirekasse for sociale initiativer En spirekasse for sociale initiativer