3 markante filantropiske trends: Dybde, åbenhed og aktivt ejerskab

TENDENSER: Amerikansk professor i filantropi giver sine bud på, hvilken retning pengene flyder i den internationale fondsverden.

'Følg pengene,' lyder en velkendt læresætning. Og er der noget, Richard A. Marker gør, så er det at følge pengestrømme.

Den amerikanske professor med den karakteristiske butterfly har gjort en karriere ud af at professionalisere filantropien – og opkvalificere de mennesker, der praktiserer den.

Fra sit firma Wise Philantrophy i New York overvåger professoren den internationale fondsverden og underviser filantroper verden over i strategisk, målrettet og effektiv uddeling af midler.

Altinget: civilsamfund har bedt Richard A. Marker udpege de største filantropiske tendenser netop nu.

1: FAT OM NÆLDENS ROD
Der er en gryende erkendelse hos nogle af de førende fonde af, at det ikke er tilstrækkeligt at finansiere enkeltstående projekter, som NGO'er fører ud i livet.

Nogle af de problemer, som fonde tilstræber at afhjælpe – for eksempel sult, fattigdom og menneskehandel – er så dybe, at en donation til en NGO ikke slår til. Det mildner symptomerne, men kurerer ikke sygdommen.

Derfor er flere og flere fonde begyndt at eksperimentere med en mere bredspektret indsats, hvor de angriber problemet fra flere sider samtidigt. Det kræver typisk samarbejde mellem flere sektorer. Og fondene gør derfor forsøg med projekter, hvor NGO'er, offentlige myndigheder og private virksomheder gør en fælles indsats for at afhjælpe et problem.

2: MERE LYS I MØRKET
Der snakkes mere og højere om, hvordan fondene får udrettet mest på kortest mulig tid.

Traditionelt har fonde været lukkede om kriterier, målsætninger og resultater af deres donationer. Og der findes både eksempler på projekter, der har fået lov at løbe nærmest uendeligt, og projekter, som i al stilhed er blevet lukket over natten.

Det har de senere års debat i de filantropiske cirkler lavet radikalt om på. Ikke mindst folk som Bill Gates og Warren Buffet taler åbent både på konferencer og i amerikanske medier om, hvilke problemer de vil tage fat på, hvordan de vil løse dem, og hvor lang tid det må tage.

Det er en ny udvikling.

3: MERE ANSVARLIGHED FOR PENGENE
Fonde investerer penge. For formuen skal jo forvaltes. Men fondene følger i stigende grad deres investeringer op med krav til de selskaber, de sætter penge i. Det vil sige, at de bruger deres finansielle tyngde til at presse virksomheder mere over i retning af de værdier, fondene har.

Herudover vælger visse fonde at investere deres midler i socialt ansvarlige selskaber, som er i tråd med deres værdier. Det gør de uden at forvente et afkast, der svarer til det finansielle udbytte, de normalt får.

Forrige artikel Civilsamfundets ABC: A for Almennytte Næste artikel Kritik: Politisk hastværk skader debatten om retsforbeholdet Kritik: Politisk hastværk skader debatten om retsforbeholdet