Rasmus Prehn: Folketingets udvalg skal have mere magt over lovgivningsprocessen

Politik skal ikke kun udvikles i ministerierne. Folketingets udvalg skal have bedre muligheder for at følge lovgivningsprocesserne tæt og holde regeringen under kontrol, skriver Rasmus Prehn (S).

Det er fra Folketinget, at fremtidens Danmark formes. Derfor skal kvaliteten af den lovgivning, der sætter retningen for vores samfund, være helt i top.

Folketingets udvalg og deres arbejde bliver ofte overset, selvom det er her, kvalitetssikringen netop foregår.

Og når arbejdet møder kritik – eller mangel på samme – føler jeg mig som udvalgsformand nødsaget til at give et velfortjent indblik i vores udvalgsarbejde – og hvordan vi forbedrer det.

Lovgivningsmuskler til udvalgene

Min og Folketingets formands vision for folkestyrets udtryk kan opsummeres kort: Vi skal styrke kvaliteten af Folketingets arbejde.

Det indebærer, at der i lokalerne, hvor kloge hoveder fra forskellige partier sidder samlet, skal udvikles mere politik, så det ikke kun foregår i ministerierne.

{{toplink}}

Udvalgsmedlemmerne skal have en bedre forståelse af lovarbejdet i detaljen, have et tættere samarbejde med eksperter og forskere. Og ikke mindst skal der være en langt mere direkte dialog med de borgere, som berøres af lovgivningen.

Det er den helt klare målsætning for Folketinget i disse år. Og Folketingets formand, Søren Gade (V), har sat gang i arbejdet. Og os udvalgsformænd er helt enige i de ambitioner, der kommer fra formandskontoret.

Meget er allerede sat i gang, og vi kan nu se de første eksempler på nye arbejdsgange. Men måske skal vi blive bedre til at fortælle om det? For kritikken af Folketingets arbejde og medlemmernes indsats er stadig skarp.

Lisbeth Knudsen, tidligere chefredaktør og nuværende strategidirektør, skrev i Altinget 19. juli 2024:

”Det er problematisk, når presset for dagligt at vinde kampen om mediernes dagsorden og påvirke debatten på de sociale medier vejer tungere i det politiske regnskab end at påpege uhensigtsmæssigheder i et lovforslag.”

Hun pegede desuden på, at folketingsmedlemmer bruger mere tid på at markedsføre sig selv, især på sociale medier, fremfor at fokusere på deres parlamentariske arbejde og pligter. Selvom kritikken kan være barsk, netop når vi arbejder på at forbedre tingene, synes jeg faktisk, at Knudsen har flere vigtige pointer, som vi bør tage alvorligt på Christiansborg.

Arbejdes allerede

Os på Christiansborg må og skal tage stilling til, hvordan vi prioriteter vores arbejde. Så det både er samvittigheds- og meningsfyldt.

Søren Gade har fra dag ét som formand for Folketinget sat sig i spidsen for at styrke det parlamentariske arbejde – særligt i udvalgene. Konferencer, møder, dannelse og introduktioner til udvalgsarbejdet er blevet afholdt. Og sammen har vi udviklet nye værktøjer og metoder, vi kan bruge i vores daglige arbejde.

Vi arbejder med tværgående udvalg- og arbejdsgrupper for at tænke nyt og sparre med hinanden. I Transportudvalget har vi igangsat drøftelser med udvalgene, der blandt andet arbejder med klima, energi, forsyning og fødevarer.

{{toplink}}

Som formand for Folketingets Transportudvalg ønsker jeg, at vi får mere initiativ, magt og indflydelse i Folketinget. Jeg ønsker, at udvalgets medlemmer kommer endnu tættere på virkeligheden ude i landet – hos borgergrupperne, kommunerne, virksomhederne og interesseorganisationerne.

Jeg ønsker åbne og inddragende processer, og at Folketingets medlemmer – uanset partifarve – får de bedste muligheder for at følge lovgivningsprocesserne tæt, holde regeringen under kontrol og udvikle ny politik.

Vi måles og evalueres på vores mål, og vi ønsker at blive holdt op på dem.

Siden valget i november 2022 har Transportudvalget haft rekordmange interaktioner med borgergrupper, interesseorganisationer, virksomheder og kommuner.

Udvalget har mødt 211 interessenter og haft møder med 22 kommuner samt afholdt to åbne udvalgsmøder rundt omkring i landet.

Der lægges stor vægt på tæt dialog med de førende forskere og eksperter på området. Dette arbejde har primært handlet om faglighed, dialog og kontrol med konkrete projekter og lovgivning samt udvikling af ny politik – ikke om markedsføring.

Så selvom Lisbeth Knudsen har en vigtig pointe, og selvom vi tager kritikken til os, er vi allerede godt i gang med at styrke kvaliteten af vores arbejde.

Forrige artikel Tidligere ambassadør til juraprofessor: Jeg angriber dig ikke, jeg modsvarer dig Tidligere ambassadør til juraprofessor: Jeg angriber dig ikke, jeg modsvarer dig