Minister bør udpege DR bestyrelse

I forbindelse med dagens udtalelser fra kulturminister Brian Mikkelsen (K) til Kristeligt Dagblad har medlem af Danmarks Radios bestyrelse, Karsten Madsen (V sendt redaktionen dette indlæg.

Ministeren har fuldstændig ret i, at det på mange måder er uhensigtsmæssigt, at seks af medlemmerne af Danmarks Radio udpeges de politiske partier. Det giver anledning til misforståelser omkring bestyrelsens arbejde og efterlader i alt for stort omfang billedet af det gamle radioråd. Forsamlingen politiseres ganske enkelt.

Derfor ville jeg personligt foretrække, at det var ministeren, der udpegede de medlemmer af bestyrelsen, der ikke repræsenterede de ansatte (p.t een). Som det er tilfældet hos TV 2. Der er en pluralistisk tradition i Danmark, der gør, at jeg personligt ikke ville frygte for skiftende ministre ville misbruge en sådan ordning til ikke at sikre faglig og politisk alsidsighed.

Men reglerne om sammensætning af bestyrelsen er en del af medieforliget. Det er ministeren selv, der har indgået aftalen. Derfor er jeg en anelse forundret over, at diskussionen kommer op nu tre år før forliget udløber.

Når medieforliget skal genforhandles eller revideres, håber jeg, at Folketinget fjerner bestemmelserne om "bestyrelsens overordnede programansvar".

Det giver ikke bestyrelsen indflydelse på den daglige programvirksomhed - heldigvis, men det skaber usikkerhed om kompetence og anledning til meget støj omkring DRs arbejde. Det tvinger også bestyrelsen til gennem debatter og meningstilkendegivelser at forholde sig konkret til programvirksomheden.

Det er uhensigtsmæssigt og misbruges af oppositionspolitikere til at skabe tvivl om DRs politiske uafhængighed. DRs bestyrelse bør - som enhver anden selskabsbestyrelse - udøve sin indflydelse gennem vedtagelse af budgetter, strukturer, ansættelse og afskedigelse af ledende medarbejdere og udarbejdelse af forretnings- og strategiplaner.

Vandtætte skodder
Som enhver anden medievirksomhed må Danmarks Radio have vandtætte skodder mellem bestyrelse og journalistisk virksomhed. Det vil derfor også give en debat uden undertoner. Vi kender kompetencen fra dagbladsbestyrelserne, hvor jeg har kendt en del og aldrig har oplevet, at bestyrelser beskæftigede sig med journalistik.

Redaktøransvaret er og bør være en ufravigelig regel i dansk mediepolitik - både for trykte og elektroniske medier.

For Danmarks Radios virksomhed burde redaktøransvaret lægges ud til flere kanal- og nyhedschefer, så det indholdsmæssige blev skilt fra det økonomiske, administrative og forretningsstrategiske.

Men DR er en offentlig virksomhed finansieret af næsten enhver dansk husstand. Derfor må DR og DRs medarbejdere også acceptere, at debat om institutionen i offentligheden er legal. Det tilkendegav generaldirektøren også forleden.

Forrige artikel Fogh på farlig EU-kurs Næste artikel Helt væk med forbeholdene