Liberal flugt fra Christiansborg

Koncentrat af Børsens leder 3. juli 2003 "Liberal flugt fra Christiansborg".

Danmark kan nok leve med, at Christiansborg er blevet tømt for politikere, der er gået på sommerferie. Værre er det, at Christiansborg er blevet tømt for politikere, der tænker liberalt - ikke bare i sommerferien, men helt frem til næste valg.

Det paradoksale er, at Danmarks liberale parti, Venstre, har fået magten. Men regeringsmagten er vundet ved at droppe de liberale mærkesager så som lavere skat, mindre offentlig sektor, mere personlig frihed og privatiseringer. Endnu værre er det dog, at Venstres succes ved det seneste valg har bremset al ideologisk debat i partiet. (...)

Derimod er den liberale debat begyndt at vågne udenfor Slotsholmen. Den seneste udgave af tidsskriftet Økonomi & Politik har liberalismen som tema. Heri leveres en række tankevækkende indlæg, som regeringens ministre formentlig vil ignorere, men som de menige partisoldater i Venstre kunne lade sig inspirere af. Selvom de unge har opført sig disciplineret og hidtil støttet statsminister Anders Fogh Rasmussens (V) version af Venstre, skal de huske, at netop Fogh har bygget sin karriere på provokation, ideologisk tænkning og hårdt arbejde. Der er ingen karriere i politik for folk uden holdninger.

Inspirationen kan frit hentes hos Christopher Arzrouni, erhvervsjuridisk chef i Dansk Industri, som har et indlæg i Økonomi & Politik. Hans konklusion er, at Socialdemokraterne har vundet det ideologiske slagsmål, og Foghs tanker om minimalstaten er døde. (...)

Men selvom Venstre er forsigtige, må de huske at omsætte vælgersuccessen til politik. Minimalstaten er måske nok et fatamorgana, men status quo er en ørkenvandring. Faren ved stilstand kan hentes i 1970'erne, hvor Mogens Glistrup og Erhard Jakobsen overraskede de etablerede politikere, som var kørt fast. Ikke at de bør genoplives politisk. Men disse år er præget af politisk stilstand, som giver grobund for utilfredshed, og Venstre åbner en flanke, når den ideologiske debat lukkes. Det liberale standpunkt er ledigt, spørgsmålet er, hvem der vil fylde hullet?

Forrige artikel Fra passiv til aktiv hjælp Næste artikel Skrot den udlændingelov