K: Både forældre og politikere bærer ansvar for unges mentale mistrivsel

Som politikere kan vi gøre meget imødekomme den triste udvikling med unges mentale mistrivsel, blandt andet ved at foreberede børn bedre på den digitale virkelighed og sikre større kapacitet i psykiatrien. Men en stor del af ansvaret bæres også af forældrene, skriver Brigitte Klintskov Jerkel (K).

Trist er nok det ord, som bedst beskrev min følelse indeni, da jeg så de nye tal fra den Nationale Sundhedsprofil. At tallene var så høje overraskede mig, men det er desværre den vej, som udviklingen er gået over de seneste år.

De kolde tal fortæller, at 34 procent af unge kvinder mellem 16 og 24 år og 21 procent af mænd i samme alder har dårligt mentalt helbred. I samme aldersgruppe har over halvdelen af kvinderne højt stressniveau, mens det for mændene ligger på over 30 procent.

Det er alt for meget, og det kalder på handling.

I Det Konservative Folkeparti mener vi, at indsatsen skal bestå af tre spor. Først og fremmest, så skal der fokus på forebyggelse. Derfor synes vi, at der skal sættes langt større fokus på håndteringen af de sociale medier.

Vi ved, at sociale medier danner grundlag for, at rigtig mange børn og unge i Danmark bliver stressede og får et dårligt selvværd. Derfor støtter vi Red Barnet og Børns Vilkårs anbefaling om at indføre digital dannelse allerede i børnehaven.

Vi bliver nødt til at se i øjnene, at sociale medier og det digitale liv er kommet for at blive, og det bliver brugt af stadigt yngre børn. De skal selvfølgelig også oplæres i, hvordan man bruger sociale medier.

Sådan tror jeg, at vi fremover kan være med til at ruste de unge bedre til det digitale liv, som venter dem.

Derudover foreslår vi, at man nedsætter en børne- og ungekommission, som kan give os et solidt grundlag for at forebygge, at børn og unge ender i psykiatrien. Vores ønske er, at kommissionens anbefalinger skal lede til en national psykiatrihandlingsplan så vi en gang for alle kan vende den voldsomt triste udvikling blandt unge i dag.

400 senge til psykiatrien
Men vi skal også gøre noget her og nu.

Det er nemlig tydeligt, at der er et problem, hvor rigtig mange unge i dag har brug for hjælp til at komme af med de mentale problemer. Psykiatrien er bare så presset på grund af mange års underprioritering, at der ikke er nok sengepladser og ledige hænder til at hjælpe alle de danskere, som har et mentalt dårligt helbred.

Faktisk vurderer Dansk Psykiatrisk Selskab, at der i dag mangler 400 sengepladser i psykiatrien. Det kan vi ikke lade stå til.

Vi har derfor foreslået, at der oprettes 400 nye sengepladser i psykiatrien, hvilket vil give et løft, så der fremover er plads og tid, når de unge har brug for at tale med nogen om deres problemer.

Slutteligt er det også vigtigt at pointere, at familierne også har et ansvar. Vi kan som politikere ikke løse hele situationen uden, at der også hjælpes til på hjemmefronten. Meget sker nemlig i hjemmet, og her synes jeg, at forældrene bærer et enormt ansvar for, at deres børn ikke kommer galt afsted på de sociale medier, ligesom man som forældre bærer et stort ansvar for at tale med sine børn om de problemer, der måtte være.

Med ovenstående tiltag håber jeg, at vi fremover i højere grad kan komme problemerne med den stigende mistrivsel blandt unge til livs. Dermed ikke sagt, at vi kan løse alle problemerne med et snuptag, men vi kan starte med at vende udviklingen.

{{toplink}}

Forrige artikel Ungdomsorganisation: Tre tiltag skal støtte unge i svære overgange i psykiatrien Ungdomsorganisation: Tre tiltag skal støtte unge i svære overgange i psykiatrien Næste artikel Ventilen og Red Barnet Ungdom: De unge holdes uden for Frivilligrådet Ventilen og Red Barnet Ungdom: De unge holdes uden for Frivilligrådet