Børns Vilkår: Politikerne bør føre kampen mod techgiganterne videre i EU

Det har alt for længe været alt for nemt at skade børn og unges rettigheder online. Hvis danske politikere virkelig vil gør noget ved problemet, skal de sikre, at danske børn og unges stemmer bliver hørt i EU, skriver Rasmus Kjeldahl.

I denne uge fik vi endnu engang præsenteret en undersøgelse, som med skræmmende stor alvor slår fast, hvor meget børn og unge lider under den manglende regulering og handling på tech-området.

Syv ud af ti børn har det seneste år oplevet noget ubehageligt eller direkte ulovligt online. Syv ud af ti.

Det er ikke første gang, vi får dokumenteret, hvor slemt det står til, og hvor overladt til sig selv børn og unge er online. Faktisk får vi jævnligt indsigt i, hvordan techgiganterne ikke formår at beskytte børns sikkerhed, privatliv og rettigheder online.

I år har vi kunnet se DR's dokumentarserie 'Alene hjemme på nettet', Børns Vilkår udgav i maj en rapport om AI-botter og aldersgrænser, og i denne uge præsenterede Red Barnet så sin nye rapport.

Hver eneste gang vi får indsigt i de alvorlige brud, der sker på børns rettigheder, sikkerhed og trivsel online, kan vi være sikre på, at danske politikere står i kø for at fortælle, at netop de og deres parti vil stoppe det. Indtil videre har regeringen sat penge af til EU-formandskabet og arbejdet i Bruxelles på embedsmandsniveau.

Hensigten fejler intet. Vi tror oprigtigt på, at politikerne er lige så skræmte af det, børn og unge udsættes for online, som vi er. Alligevel føler vi os meget alene i "fronten" i EU, hvor kampen skal tages. For regulering af techgiganter og større techvirksomheder foregår i Bruxelles – og systemet efterspørger ikke kun input fra embedsfolk.

Techgiganter skal stå til ansvar

Børns Vilkår er en del af EU-arbejdet som den eneste – ikke bare danske, men nordiske – børneorganisation blandt 21 forskellige aktører, som har fået til opgave at fortælle techgiganterne, hvordan de kan beskytte og styrke børns rettigheder.

Vi har i Børns Vilkår investeret massivt i at få danske børns stemmer, danske analyser og det danske børnesyn med om bordet i Bruxelles.

Til de møder ser vi ikke danske embedsfolk, men derimod tech-industriens folk samt andre aktører, som ikke har børnenes interesser som hovedprioritet.

Den danske indflydelse og holdning om, at tech-industrien selvfølgelig skal tage ansvar for børn og unges digitale sikkerhed og rettigheder, er derfor i konstant undertal.

{{toplink}}

Denne manglende støtte til EU-arbejdet står i stærk kontrast til, hvad politikerne i danske medier siger, de vil prioritere og handle på – og derfor har effekten også sin helt naturlige begrænsning.

Regulering og arbejdet for at få danske børnestemmer til bordet i Bruxelles kan ikke stå alene, så selvfølgelig skal forældre og andre voksne hjælpe og støtte børn i deres digitale færden. Men vi er oppe imod noget meget større end gode råd om at slukke telefonen og slå notifikationer fra.

Samtidig er der en gruppe af børn og unge, der slet ikke har forældre med ressourcer til at hjælpe dem, og de bliver dermed dobbelt udsatte.

Det har alt for længe været alt for nemt at skade børn og unges sikkerhed og rettigheder online. Hvis danske politikere virkelig mener, de vil stoppe det, så skal de også investere i det. Og den investering skal laves ved at prioritere, at danske børn og unges stemmer fortsat bliver hørt i EU.

Forrige artikel Selskabet til pædagoguddannelsens fremme: Stop topstyringen og lad pædagogerne forme deres uddannelse Selskabet til pædagoguddannelsens fremme: Stop topstyringen og lad pædagogerne forme deres uddannelse Næste artikel Rådgivere: TV 2-dokumentar om pædofili afslører et system, der svigter de mest udsatte børn Rådgivere: TV 2-dokumentar om pædofili afslører et system, der svigter de mest udsatte børn