Vismand fejer mål om færre landbrugsdyr af bordet: Vil gøre omstillingen dyrere

Enhedslistens forslag om at sætte et reduktionsmål for den animalske produktion er en dårlig idé, mener miljøøkonomisk vismand. Omstillingen bliver dyrere, hvis man låser sig til bestemte tiltag, lyder argumentet. Det vigtigste er at nå klimamålene, siger EL.

Det er uklogt at reducere drivhusgasudledningerne fra landbruget ved at sætte et mål for størrelsen på den animalske produktion.

Sådan lyder vurderingen nu fra professor og miljøøkonomisk vismand Lars Gårn Hansen, efter at Enhedslisten tidligere på ugen foreslog at halvere antallet af landbrugsdyr frem mod 2030.

Formålet med udspillet er ifølge partiet at sikre klimahandling i landbruget, så man i mindre grad sætter sin lid til usikre teknologier.

Lars Gårn Hansen anerkender, at forslaget med ”stor sikkerhed” vil have en stor klimaeffekt. Men det betyder ikke, at det er en god idé.

”Der er ikke nogen kunst i at nå et mål, hvis omkostningerne er ligegyldige. Derfor er det også en vigtig del af den grønne omstilling, at de samfundsøkonomiske omkostninger bliver så små som muligt,” siger topøkonomen og fortsætter:

”I det konkrete tilfælde risikerer man at afskrive sig selv fra nogle betydelige muligheder for billige reduktioner i den animalske produktion, fordi man låser sig fast på at lukke en procentdel af den.”

Ifølge Enhedslisten vil en halvering af landbrugets animalske produktion give en reduktion på 3,1 millioner ton drivhusgasser i 2030.

I landbrugsaftalen fra sidste år er målet, at udledningerne fra landbruget skal reduceres med minimum seks millioner ton.

{{toplink}}

CO2-afgift kan reducere bestanden

Lars Gårn Hansens råd til politikerne er i stedet, at de alene sætter reduktionsmål for det, som de er bekymrede for – i dette tilfælde drivhusgasudledningerne – og så regulerer efter det.

Vismanden foreslår selv, at det gøres med en CO2-afgift, der kan sikre, at omstillingen bliver så omkostningseffektiv som mulig, fordi landmanden får incitament til at vælge den billigste klimaløsning.

”Og så kan resultatet for så vidt godt blive det samme (som i Enhedslistens forslag red.). I vores modeller vil en CO2-afgift på landbruget også medføre en betydelig reduktion af den animalske produktion,” siger han og fortsætter:

”Men du risikerer at gøre omstillingen meget dyrere, hvis du på forhånd lægger dig fast på nogle bestemte tiltag. Ved at regulere målet med en afgift åbner du for, at opfindsomhed og teknologier kan gøre, at du får gavn af billigere og bedre løsninger.”

Og argumentet gælder begge veje, understreger Lars Gårn Hansen. Omstillingen kan også blive dyrere, hvis man freder den animalske produktion.

”Lige så dyrt, det kan være at forelske sig i bestemte tiltag, lige så dyrt kan det være at udelukke bestemte tiltag. Fokusér på målene og skab så incitamenter, der bringer alle tænkelige tiltag i spil for at nå dem,” siger den miljøøkonomiske vismand.

EL: Må godt blive dyrere

Efterårets brede landbrugsaftale viser ifølge regeringen vejen til reduktioner i landbruget på i alt 7,4 millioner ton drivhusgasser. Fem millioner ton af reduktionerne findes dog i det såkaldte ”udviklingsspor” og afhænger derfor af nye teknologier og løsninger.

For Enhedslisten er forslaget om en halvering af den animalske landbrugsproduktion derfor et forsøg på at kunne garantere flere klimareduktioner.

Og det er også partiets svar på Lars Gårn Hansens bekymringer.

”Det er svært at finde reduktioner, hvis ikke vi reducerer den animalske produktion,” siger ordfører for grøn omstilling Peder Hvelplund (EL).

Men det vil en CO2-afgift jo sørge for, at den bliver, hvis det er tilfældet. Hvorfor ikke bare lade den regulere det så?

”Fordi vi også bliver nødt til at have en form for binding på, at vi når reduktionsmålene. Ingen har rigtigt turde røre ved den animalske produktion, og derfor vil vi gerne gøre det tydeligt, at det er nødvendigt, hvis vi skal nå vores klimamål. Og det er det afgørende for os.

Hører jeg dig så også sige, at det er så afgørende for jer at være sikre på at nå målene, at I er klar til at acceptere, at omstillingen kan blive dyrere?

”Ja, det er klart. Med de klimaforandringer, som vi ser globalt lige nu, vil vi gerne tage de skridt, der giver os sikkerhed for, at vi kommer i mål. Og så bliver det derfra en opgave at sørge for, at kompensere dem med de laveste indtægter for omkostningerne” siger Peder Hvelplund i et længere interview med Altinget.

Læs hele Enhedslistens udspil her.

{{toplink}}

Forrige artikel Forlængelse af småjob-ordning for udsatte fører til kontrol af 9.000 borgere Forlængelse af småjob-ordning for udsatte fører til kontrol af 9.000 borgere Næste artikel Dagens overblik: LA vil først pege på statsministerkandidat efter valget, og muligt tørklædeforbud vækker kritik Dagens overblik: LA vil først pege på statsministerkandidat efter valget, og muligt tørklædeforbud vækker kritik