17 organisationer klar med fælles naturkrav til en ny regering

Danmark skal have sin første naturlov, der skal standse tabet af biodiversitet, lyder det fra 17 grønne organisationer. Og så bør en ny regering både sætte mål for naturen i 2030 og 2050.

Valgtrommerne buldrer fortsat derudaf, og de fleste politiske iagttagere forventer, at det bliver udskrevet i denne uge.

Og derfor melder 17 af landets mest centrale naturorganisationerne nu ud med et fælles budskab: En ny regeringen bør sætte sig for at vedtage Danmarks første biodiversitetslov. En lov, der sætter klare mål for beskyttelse af naturen.

”Vi ønsker en naturens lov, som skal standse tabet af arter og naturområder, give den vilde natur mere plads og sikre den effektiv beskyttelse. Det er helt afgørende, hvis vi skal stoppe den alvorlige krise vores natur befinder sig i.” siger Pil Christensen i en skriftlig kommentar.

Hun er politisk medarbejder i Verdens Skove, som er med blandt de 17 organisationer (se alle i faktaboks).

Tre ønsker

Organisationerne peger på tre konkrete elementer, som skal være centrale i en ny lov:

For det første bør man sætte som mål, at 30 procent af det danske areal er beskyttet natur senest i 2030. Herunder skal 10 procentpoint være strengt beskyttet.

For det andet vil organisationen sikre, at biodiversitetskrisen – hvor arter og planter går kontinuerligt tilbage – er afværget i 2050. De opstiller således et mål om, at biodiversiteten og naturen i Danmark skal være ”i god trivsel” og ”gunstig tilstand” i 2050.

For det tredje vil organisationer også sikre, at det relativt nyopstartede biodiversitetsråd skrives ind i loven i en forbedret udgave. Hvor rådets opgave bliver at ”formulere mål for naturen og løbende vurdere regeringens indsats og målopfyldelse".

Organisationerne lægger ikke skjul på, at man er inspireret af Klimaloven, der både opstiller et langsigtet og kortsigtet mål. Og ikke mindst at der også på naturområdet sikres et fagligt, uafhængigt råd til at sikre en optimal indsats.

“Det er vigtigt, at vi får et stærkt og uafhængigt fagligt organ, som kan være med til at sætte ambitiøse mål for naturen. Vi foreslår derfor at biodiversitetsrådet gøres permanent og uafhængigt, med opgaver om at rådgive regeringen om den nødvendige indsats og sørge for at målene,” siger Pil Christensen.

Forrige artikel Folkemødet bliver forkortet med en dag Folkemødet bliver forkortet med en dag Næste artikel Nyt snit af målinger: Dansk Folkeparti er faretruende tæt på spærregrænsen Nyt snit af målinger: Dansk Folkeparti er faretruende tæt på spærregrænsen