Regeringen sylter halvdelen af eksperternes ghetto-anbefalinger

GHETTOSTRATEGI: Med den nye ghettostrategi har VK-regeringen endegyldigt skrottet halvdelen af de anbefalinger, som dens eget ekspertudvalg, Programbestyrelsen, lancerede for to år siden. Socialministeren forsvarer beslutningen.

Væk dur ikke. Regeringen har vendt tommelfingeren nedad til halvdelen af de anbefalinger, som eksperterne i regeringens eget særlige ghetto-udvalg, Programbestyrelsen, kom med for to år siden.

I slutningen af oktober fremlagde regeringen sin nye ghettostrategi. Men her var 6 af de 12 konkrete anbefalinger, som Programbestyrelsen foreslog efter flere års arbejde, blevet syltet.

Programbestyrelsen mod ghettoisering blev nedsat af regeringen i 2004 og kom med sine anbefalinger i november 2008.

Hård kritik fra udvalgets formand  
Siden har formanden for Programbestyrelsen, Jørgen Nue Møller, flere gange kritiseret regeringen for ikke at følge op på anbefalingerne og dermed svigte en af samfundets helt store udfordringer.

Jørgen Nue Møller har tidligere over for Altinget.dk især kritiseret regeringen for ikke at følge anbefalingen om at flytte statslige uddannelsesinstitutioner, som eksempelvis dele af universiteterne, ud i de udsatte boligområder.

Desuden har han skarpt kritiseret, at regeringen ikke følger anbefalingen om, at staten skal bidrage mere økonomisk til genopretningen af områderne, så regningen ikke kun hænger på de almene lejere.

Men VK-regeringen har altså kun tænkt sig at følge op på hver anden anbefaling. Altinget.dk bringer her en oversigt over, hvilke anbefalinger regeringen har gennemført, hvilke den har tænkt sig at gennemføre, og hvilke der helt er droppet.

Det har regeringen syltet

Kommunerne skal have hjemmel i planlovgivningen til at stille krav om blandede boligformer i nye boligområder /

Statslige kultur og uddannelsesinstitutioner i udsatte boligområder /

Rollemodeller som politibetjente, lærere o.l. skal ind i ghettoerne evt. mod tilbud om lavere husleje. /

Etablering af medejerboliger /

Flere penge fra staten til renovering og nedrivning /

Salg af boliger støtte til salg af hele blokke uden rabat til nuværende beboere /

Det er blevet gennemført

Mulighed for tomme boliger

Mulighed for andre ejerformer på toppen af alment byggeri

Bedre muligheder for udlejning til erhverv

Øget mulighed for kombineret udlejning

Det er med i regeringens ghettostrategi

Flere penge til renovering og nedrivning

Mulighed for overskud ved salg af grunde

Minister forsvarer syltede anbefalinger
Socialminister Benedikte Kiær (K) har i et svar til Folketingets boligudvalg redegjort for, hvorfor regeringen har valgt at droppe en række af anbefalingerne. Eksempelvis er regeringen lodret imod at ændre planlovgivningen, sådan som Programbestyrelsen har anbefalet.

"Regeringen ønsker ikke, at kommunerne skal have mulighed for gennem planloven at regulere hvilke ejerformer, der må opføres på privat grund. Regeringen har flere gange afvist forslag herom i Folketinget. Regeringen ønsker heller ikke at muliggøre en regional styring af etablering af almene boliger. Det er efter regeringens opfattelse i strid med det kommunale selvstyre. Regeringen stiller spørgsmålstegn ved effekten af en sådan mulighed. De udsatte boligområder er allerede opført. I stedet skal der arbejdes for at løse problemerne dér," skriver Benedikte Kiær.

Ingen rollemodeller eller medejerboliger
Hun afviser også, at der skulle være behov for de såkaldte medejerboliger.

"I Danmark er der fire ejerformer: almene lejeboliger, private lejeboliger, ejerboliger og andelsboliger. Regeringen mener ikke, at der i øjeblikket er brug for en femte boligform. Derudover giver reglerne om individuel råderet lejere i almene boliger rigtig god mulighed for at indrette deres bolig efter eget ønske," skriver Benedikte Kiær.

Regeringen kan principielt heller ikke støtte Programbestyrelsens forslag om at tiltrække visse rollemodeller som eksempelvis politibetjente og skolelærere til ghettoerne med en særlig huslejerabat.

"Regeringen kan ikke støtte sådan et forslag. Udgifter i den almene sektor dækkes af huslejen, og det betyder, at det bliver de øvrige beboere i områderne, som betaler for rollemodellernes økonomiske kompensation. Modellen vil således indebære, at ressourcestærke kommer til at bo billigere end ressourcesvage," skriver Benedikte Kiær.

Hun har ikke i sit svar givet begrundelser for de tre øvrige anbefalinger, som regeringen har droppet.

Forrige artikel Troels Lund vil ikke udstille virksomhedsrestancer til SKAT Næste artikel Privathospitaler splitter befolkningen Privathospitaler splitter befolkningen