Regeringen drømmer om at øge arbejdsudbuddet med 40.000 - men hos erhvervslivet kunne Hummelgaard ikke svare på, hvordan det skal ske

Regeringen har udpeget potentialer, der kan løfte arbejdsudbuddet med 40.000 personer i sin 2030-plan, men har ingen konkrete planer for, hvordan potentialerne skal forløses. "Vi har ikke sat nogen initiativer i planen," lød det fra beskæftigelsesministeren til debat hos Dansk Erhverv.

"Det er en afgørende forudsætning for et godt velfærdssamfund, at erhvervslivet har nogle gode rammevilkår. Og den her valgkamp har handlet alt for meget om, hvordan man bruger penge i stedet for, hvordan man tjener penge."

Ordene kommer fra landets tidligere erhvervsminister Brian Mikkelsen, da Altinget fanger ham i foyeren hos Dansk Erhverv.

Her er erhvervsorganisationens topchef nemlig vært for en erhvervspolitisk valgdebat.

Seks folketingskandidater skal blandt andet diskutere, hvordan politikerne sikrer den massive mangel på arbejdskraft, som landets erhvervsorganisationer skriger efter. 

Dansk Erhverv har tidligere meldt ud, at danske virksomheder mangler 90.000 medarbejdere i 2030. 

"Jeg forventer en god debat om, hvordan vi tjener nogle penge til samfundet. Og hvordan vi sikrer bedre erhvervspolitiske rammevilkår, som er nødvendige for et godt samfund,” siger Brian Mikkelsen.

Efter at have hilst på Brian Mikkelsen bevæger Altinget sig videre ind i Børssalen, hvor dagens debat skal udspille sig.

Børssalen står i al sin pragt. Guldbelagte søjler, enorme vægmalerier og fra loftet hænger hvide lysekroner. 

Det fremødte publikum spænder bredt fra skoleelever til ældre voksne, og mange af dem tager kage og kaffe med til siddepladserne. 

Hummelgaard er ikke konkret

Beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard repræsenterer regeringen i debatten. 

I sin 2030-plan peger regeringen på otte indsatsområder, der udgør et potentiale til at øge arbejdsudbuddet med 40.000 personer

Det drejer sig blandt andet om at opkvalificere ufaglærte voksne, samt at få flere unge til at tage en faglært uddannelse. 

Men hvis Brian Mikkelsen havde sat næsen op efter, at regeringen ville blive mere konkret på, hvordan potentialerne skulle forløses, blev erhvervsbossen skuffet blot en lille halv time inde i debatten. 

For beskæftigelsesministeren vil ikke pege på konkrete tiltag for at indfri de potentialer, som regeringen selv har peget på.

"Det er ikke nemt, og det kan vi godt være ærlige omkring," lød det fra Peter Hummelgaard, da debattens moderator, Niels Thulesen Dahl, spurgte ind til de manglende konkrete initiativer i regeringens 2030-plan. 

Ordstyreren prøver igen. 

Denne gang spørger han ind til, hvorvidt regeringen har en arbejdsudbudsreform liggende klar. 

"Vi vil lave en helhedsplan for velfærdssamfundet. Et væsentligt element i sådan en helhedsplan bør være at få nedbragt sygefraværet i den offentlige sektor," svarer Peter Hummelgaard, der flere gange henviser til Socialdemokratiets 2030-plan.

Dog uden at nævne, hvordan målene skal indfries. 

Mange 2030-planer, forskellige tal

Men selvom Peter Hummelgaard ikke kan svare på, hvordan hans eget parti vil indfri potentialerne, der skal løfte arbejdsudbuddet med 40.000 personer om otte år, bliver der diskuteret rekruttering af medarbejdere i over 20 minutter. 

Alle kandidaterne samt alle i publikum har fået to kort, et ”ja-kort” og et ”nej-kort”. På den måde inddrager ordstyrer Niels Thulesen Dahl alle i publikum. Dette interaktive element er en del af hele debatten og bliver flittigt brugt. 

Kandidaterne bliver spurgt, hvorvidt det er nødvendigt at lave arbejdsudbudsreformer. Alle på nær Enhedslistens Louis Jacobsen svarer "ja". 

Moderaterne får ordet først. 

"Vi vil kigge på beløbsgrænsen for udenlandsk arbejdskraft. Og så er vi nødt til at se på nogle reformer," siger partiets spidskandidat i Købehavn, Jon Stephensen. 

Han henviser til partiets 2030-plan, hvor der lægges op til et øget arbejdsudbud på 20.000 personer.

Og Moderaterne er ikke det eneste parti, der henviser til en 2030-plan. 

Også Venstres Linea Søgaard-Lidell hiver et forslag frem fra sit partis 2030-plan.

"FOA siger, at der er ret mange medlemmer, der gerne vil gå fra deltid til fuldtid. Og derfor vil vi gerne indføre et fuldtidsbeskæftigelsesfradrag," siger det nuværende Europa-parlamentsmedlem.

I Venstres 2030-plan vil partiet, blandt andet med det fradrag, øge arbejdsudbuddet med 15.000 medarbejdere. 

Modsat alle andre kandidater, så viser Louis Jacobsen fra Enhedslisten et "nej-kort", da kandidaterne blev spurgt, hvorvidt de ville lave arbejdsudbudsreformer. 

”Jeg har sådan set lidt svært ved at forstå, hvilken arbejdskraft det er, vi mangler,” begynder Louis Jacobsen.

Han fremhæver de økonomiske vismænds seneste rapport, der forudsiger, at 100.000 personer vil miste deres arbejde næste år.

Den observation anfægter Konservatives Laura Lindahl. Og pludseligt får lydniveauet i den store sal et nøk op.

”Vi skal huske, at strukturelt set frem mod 2030, der vil vi mangle hænder. Også selvom arbejdsløsheden stiger det kommende år, som følge af inflationen,” forklarer Laura Lindahl og fortsætter:

”Vi skal sænke skatterne, og det er både i top og i bund."

Konkret foreslår Konservative i sin 2030-plan at øge arbejdsudbuddet med 55.000 personer ved blandt andet at hæve grænsen for, hvornår man betaler topskat til 800.000 kroner. Partiet vil desuden øge beskæftigelsesfradraget med fire procentpoint. 

{{toplink}}

Blodfattig debat

Publikum ser dog ikke ud til at dele Laura Lindahls engagement. Der bliver hverken klappet, grint eller kommenteret igennem debatten, selvom over 100 mennesker har fundet vej til Slotsholmen. 

Det kan være fordi, at kandidaterne sjældent får lov til at diskutere med hinanden og forholde sig til det, de andre siger. 

Politikerne fremsætter igennem debatten deres egne synspunkter en efter en, men de kommenterer sjældent på hinandens udmeldinger. 

I debatten er politikerne nu ved at diskutere tilbagetrækningsreformer. 

Dem vil Radikales Samira Nawa tage et opgør med. Hun nævner specifikt Arne-pensionen, efterlønnen, seniorpension og førtidspension.  

”Vi har for mange førtidige tilbagetrækningsordninger. Vi må se på, hvordan vi kan skrue det anderledes sammen,” forklarer Samira Nawa.

Hun henviser til Radikales 2030-plan, hvor partiet lægger op til at øge arbejdsudbuddet med 22.900 personer blandt andet ved at udfase efterlønnen. 

Konservative erklærer sig enig i, at der er for mange muligheder for at trække sig tilbage. 

"Vi skal ikke lave tilbagetrækningsreformer, der hiver raske mennesker ud af arbejdsmarkedet,” siger Laura Lindahl, der tordner imod regeringens Arne-pension.

Louis Jacobsen køber ikke ind på at sløjfe tilbagetrækningsordningerne. 

"Der er ikke én, der bliver trukket ud af arbejdsmarkedet. De har fået en ret, og de har valgt at bruge den selv. Det er simpelthen en forkert måde at præsentere det på," slår Louis Jacobsen fast, da han får det sidste ord i debatten om mangel på arbejdskraft. 

20 minutter senere slutter seancen. 

Det udløser den første klapsalve, siden deltagerne blev introduceret på scenen. 

Hummelgaard om egen 2030-plan: "Vi har ikke sat nogen initiativer i planen"

Trods en times debat er Peter Hummelgaard ikke kommet med mere konkrete svar på, hvordan regeringen vil finde de 40.000 personer, som regeringen mener, at arbejdsudbudspotentialet igennem otte indsatsområder udgør frem mod 2030. 

Derfor gør Altinget et sidste forsøg på at få svar på det efter debatten.

Hvilke konkrete initiativer skal sikre, at I når jeres delmål?

”Vi har ikke sat nogen initiativer i planen,” svarer beskæftigelsesministeren.

Hvad er planen for de konkrete initiativer, og hvornår kommer den?

”Det har vi på nuværende tidspunkt ikke nogen plan for. Hvis vi får lov til at danne regering, så fortsætter vi vores Danmark kan mere reformspor,” lyder det fra Peter Hummelgaard.

Forrige artikel Politisk flertal vil undersøge Samsam-sagen Politisk flertal vil undersøge Samsam-sagen Næste artikel Topmøde: Europas ledere prøver at undgå åbent skænderi om gaskrisen Topmøde: Europas ledere prøver at undgå åbent skænderi om gaskrisen