Overblik: Sådan vil Moderaterne øge arbejdsudbuddet med 20.000 personer i 2030

En afskaffelse af personfradraget for de rigeste fem procent af danskerne og en nedsættelse af aktieindkomstskatten er centrale punkter i Moderaternes økonomiske plan, som partiet netop har fremlagt. "Vores plan er ikke blå eller rød, den er lilla," lyder det. 

"Vi har en klar forventning om, at vores forslag kan finde opbakning både på højre og venstre side af midten." 

Det var meldingen fra Moderaternes spidskandidat i Nordsjællands Storkreds, Jakob Engel-Schmidt, da han til Altinget for få dage siden løftede sløret for de centrale af Moderaternes nye økonomiske plan. 

Mandag har partiet løftet sløret for hele planen, der har til formål at gøre Danmark 21 milliarder kroner rigere og øge arbejdsudbuddet med omkring 20.000 personer i 2030. 

Få overblikket over planen her:

Vækst- og topskattereform 

  • Afskaffelse af personfradraget for de rigeste fem procent af danskerne. Det svarer til en indkomstnedgang på 17.433 kroner årligt for personerne i den gruppe. 
  • Forhøjelse af topskattegrænsen til 670.000 kroner. Det er dog kun indtil, at Moderaterne vil omlægge hele topskatten og indføre såkaldte lønsumsafgifter.  
  • Omlægning af topskatten. Topskatten skal fjernes fra den enkelte person, da det er en "væksthæmmer", samtidig ønskes et enklere personskatte-system. Dog erstattes den af såkaldte lønsumsafgifter for stadig at holde "balance i samfundet."
  • Indførelse af arbejdsgiverbetalte lønsumsafgifter. Der indføres en virksomhedsbetalt afgift på 3,2 procent af hele lønnen for de medarbejdere, der tjener mere en medianlønnen. Ligeledes indføres en negativ lønsumsafgift på -5,8 procent for de laveste 25 procent af lønningerne.
  • Nedsættelse af aktieindkomstskat. For aktieindkomster over 56.500 kroner sænkes skatten fra 42 procent til 30 procent. Og for aktieindkomster under 56.500 kroner sænkes skatten fra 27 procent til 10 procent. 

Beskæftigelsesreform

  • En stige til arbejdsmarkedet. Hvis man har en lønindkomst på mellem 125.000-300.000 kroner årligt kan man få et midlertidigt beskæftigelsesfradrag på 100 procent for merindkomst op til 36.000 kroner om året. Det midlertidige fradrag aftrappes så over fire år, så det i år fire er et fradrag på 9.000 kroner. 
  • Jobcenterreform. Udspillet til reformen vil komme inden årets udgang. 

Erhvervsskattereform 

  • Sænkelse af selskabsskatten fra 22 procent til 15 procent. At sænke selskabsskatten med syv procentpoint vil koste 12 milliarder kroner. 
  • Sanering af erhvervsstøtteordninger. For at finansiere selskabsskattelettelsen skal et ekspertpanel vurdere, hvilke erhvervsstøtteordninger der skal afskaffes. 

SU-reform 

  • Fastfrysning af SU-satsen for hjemmeboende frem til 2030. Den nominelle sats fastfryses for studerende, der bor hjemme, frem til 2030. 
  • Omlægning til SU-lån på videregående uddannelser. For studerende på videregående uddannelser vil 25 procent af SU'en omlægges til lån, 50 procent for de studerende på kandidatuddannelserne. Lånebeløbet kompenseres med et skattefradrag, når man kommer ud på arbejdsmarkedet. 
  • Det sjette SU-år afskaffes. Det vil reducere antallet af SU-klip til fem studieår. 
  • SU'en mindre-reguleres med 0,75 procentpoint frem mod 2030. SU'en sænkes med 0,75 procentpoint frem mod 2030.  

{{toplink}}

Forrige artikel Dagens overblik: Kommuner og arbejdsgivere i fælles opråb til Christiansborg Dagens overblik: Kommuner og arbejdsgivere i fælles opråb til Christiansborg Næste artikel Dansk Arbejdsgiverforening advarer regeringen: Lønløft vil skade den danske model uanset hvad Dansk Arbejdsgiverforening advarer regeringen: Lønløft vil skade den danske model uanset hvad