Flertal vil lempe beløbsgrænse for udenlandsk arbejdskraft

Efter valget er der nu 90 mandater, som ønsker at sænke beløbsgrænsen for udenlandsk arbejdskraft. På vej til regeringsforhandlingerne torsdag blev Mette Frederiksen spurgt ind til beløbsgrænsen, men statsministeren var ikke videre meddelsom. 

Reformer, der skal øge arbejdsudbuddet har været et af de helt store temaer i den netop overståede valgkamp, og et af de tiltag, der skal skaffe mere arbejdskraft kan meget vel blive en lavere beløbsgrænse. 

Udfaldet af valget betyder nemlig, at der nu lige akkurat er 90 mandater - og dermed et flertal - af Folketingets partier, der går ind for at lempe beløbsgrænsen for medarbejdere, der kommer uden for EU's grænser. 

Der er tale om Venstre, Liberal Alliance, Moderaterne, Radikale, Konservative, Nye Borgerlige og Danmarksdemokraterne, der alle har tilkendegivet, at beløbsgrænsen bør lempes yderligere, end den midlertidige treårige aftale om at sænke beløbsgrænsen til 375.000 kroner, som regeringen landede kort før sommerferien.

Her blev der lagt vægt på, at ordningen skulle skaffe flere hænder til velfærd og den grønne omstilling.

Om den aftale bliver udmøntet i den form 1. december er dog tvivlsom, da lovforslaget bortfaldt, da valget blev udskrevet, hvilket betyder, at lovforslaget skal fremsættes igen, når den nye regering er på plads, og lovgivningsarbejdet bliver genoptaget.

Danmarksdemokraterne vil ikke sætte tal på

Partierne bag flertallet har forskellige bud på, hvor langt grænsen skal ned med undtagelse af Danmarksdemokraterne, der ikke vil sætte et bestemt tal på. 

"Vi er med på at diskutere, hvor langt ned beløbsgrænsen skal, men vi har ikke et konkret udspil på det endnu," lyder det i et skriftligt svar fra partiet til Altinget.

Hvis Danmarksdemokraterne er med vil der være flertal for at sænke grænsen til mindst 360.000 kroner, hvilket også er Dansk Erhvervs ønske

Liberal Alliance er det parti, der er villig til at sænke grænsen mest muligt, da partiet ønsker, at grænsen sænkes til den overenskomstbestemte mindsteløn, som er på omkring 240.000 kroner.

{{toplink}}

Mette Thiesen fastholder flertallet

Da Mette Thiesen tirsdag forlod Nye Borgerlige kunne flertallet potentielt smuldre.

Altinget har derfor kontaktet Mette Thiesen for at spørge, om hun fortsat går ind for at lempe beløbsgrænsen, efter hun har meldt sig ud af Nye Borgerlige.

Det bekræfter Mette Thiesen, der oplyser til Altinget, at hun står det samme sted som før valget.

En lempelse af beløbsgrænsen har længe været genstand for stor politisk debat. 

I oktober 2021 gentog overvismand Carl-Johan Dalgaard sin tidligere anbefaling om at sænke beløbsgrænsen. 

"Formandskabet har tidligere anbefalet, at beløbsgrænsen for udenlandsk arbejdskraft sænkes. Det vil bidrage til at mindske manglen på arbejdskraft, og vores tidligere analyser viser, at de afledte effekter på løn og beskæftigelse for danskere er stærkt begrænsede," lød det dengang

Overvismanden ville dog ikke sætte et konkret beløb for, hvor langt han mente, at grænsen skulle ned.

Mette Frederiksen: "Det tager den tid, det tager"

Altinget har igennem flere dage forsøgt at få svar på, hvordan forholder Socialdemokratiet sig til, at der nu er flertal for at sænke beløbsgrænsen samt, hvorvidt Socialdemokratiet selv er klar til at sænke grænsen yderligere.

Socialdemokratiet er ikke vendt tilbage med en kommentar.

På vej ind til regeringsforhandlingerne i Statsministeriet torsdag blev statsminister Mette Frederiksen (S) spurgt ind til beløbsgrænsen, men statsministeren var ikke videre meddelsom.

Beløbsgrænsen, som I havde lovet at sænke per 1. december, er ikke blevet vedtaget som lov og de små købmænd venter stadig på svar på at få hjælp. Er der ikke grænser for, hvor længe I skal sidde og diskutere?

"Som jeg sagde, da valget blev udskrevet, synes jeg at det er et ejendommeligt tidspunkt at have et folketingsvalg. Men det var det ønske Folketinget havde. Og nu er jeg udpeget som kongelig undersøger og gør alt, hvad jeg kan for at der kan dannes en regering, men det tager den tid, det tager. Og selvfølgelig må vi også diskutere, hvordan vi løser nogle af de konkrete udfordringer," lød det fra Mette Frederiksen. 

,

Forrige artikel Vermund italesætter utilfredshed i baglandet: Vermund italesætter utilfredshed i baglandet: "Det skal der rettes op på" Næste artikel Færre i job og flere arbejdsløse: Her er udfordringen, der venter en ny beskæftigelsesminister Færre i job og flere arbejdsløse: Her er udfordringen, der venter en ny beskæftigelsesminister