4 ud af 10 medlemmer af det nye folketing har lokalpolitisk erfaring

Med undtagelse af et enkelt parti vil mere end hvert fjerde medlem af de politiske grupper i det kommende folketing have erfaring fra det kommunale Danmark. I enkelte partier gælder det over halvdelen af de valgte. Og så har fem MF’ere været borgmestre.

Erfaringer fra lokalpolitik bliver ikke en mangelvare på Christiansborg de kommende år.

Med det nye folketing, som vælgerne sammensatte tirsdag, så har 70 af de 175 danskvalgte folketingsmedlemmer politisk erfaring fra en kommunalbestyrelse. Det svarer til 40 procent af de danske MF’ere.

Det viser Altingets gennemgang af de valgte folketingsmedlemmer.

For nogen tilhører det lokalpolitiske engagement en mere fjern fortid, andre tager nu springet direkte fra byrådssalen til Folketingssalen, mens endnu andre har plejet en længere karriere på Christiansborg sideløbende med  et dobbeltmandat i en kommune.

Samlet set er 28 af de valgte aktive i byrådspolitik.

Her i blandt finder man allerede Christiansborgvante skikkelser som Pelle Dragsted fra Enhedslisten, der nu skal sige farvel til sin rolle i Frederiksberg Byråd, og Morten Dahlin fra Venstre, der også er udvalgsformand i Greve Kommune.

18 af de nye og førstegangvalgte MF’ere kommer også ind på Borgen som aktive lokalpolitikere.

Det gælder blandt andet for Thomas Monberg (S), som kommer fra byrådet i Horsens og tidligere V-borgmester i Tønder Henrik Frandsen, der nu er valgt i Folketinget for Moderaterne.

(Se den fulde opgørelse i bunden af artiklen)

Flest hos S ingen hos R

For nogen har kommunalpolitik været en kort flirt, mens det for andre har været et længerevarende forhold.

De færreste forbinder formentlig Venstres Sophie Løhde med lokalpolitik. Men rent faktisk sad hun i et enkelt år i kommunalbestyrelsen i Rudersdal Kommune i perioden, hvor strukturreformens kommunesammenlægninger blev gennemført.

Omvendt har hendes partifælle Jan E. Jørgensen været en del af byrådet på Frederiksberg siden kommunalvalget i 1997.

Ser man på de enkelte partier, så er den samlede kommunalpolitiske erfaring størst i Socialdemokratiet – målt på antal MF’ere, som har siddet i en kommunalbestyrelse i kortere eller længere tid.

Det er måske ikke så overraskende, når det er den største folketingsgruppe. Her har 17 ud af partiets 50 mandater har prøvet kræfter med kommunalpolitik.

Omvendt er der ikke et eneste af Radikale Venstres MF’ere, der har prøvet at sidde i en kommunalbestyrelse eller i et byråd.

I Danmarksdemokraterne har man til gengæld en høj andel af politikere med lokal erfaring. 8 ud af de 14 valgte enten sidder eller har siddet med i lokalpolitik. De fem af dem er aktive lokalpolitikere nu, herunder flere tidligere folketingsmedlemmer fra Dansk Folkeparti som Hans Kristian Skibby og Jens Henrik Thulesen Dahl.

{{toplink}}

Pape og co. kender kommunerne

Den højeste andel af politikere med lokalpolitisk erfaring finder man imidlertid hos Konservative.

Her har 7 ud af de 10 i gruppen erfaring fra lokalpolitik, og formanden Søren Pape Poulsen endog som lidt af en veteran med erfaring fra både den gamle Bjerringbro Kommune og som borgmester i Viborg.

Søren Pape Poulsen er ikke den eneste partiformand med en fortid inden for det mere borgernære demokrati.

Moderaternes formand og tidligere statsminister Lars Løkke Rasmussen gjorde det som lokalpolitiker i den gamle Græsted-Gilleleje Kommune, dengang Danmarks statsministre hed noget med Poul.

Alex Vanopslagh fra LA har slået sine folder som lokalpolitiker. Det var på København Rådhus, hvor han blev valgt ind ved valget i 2017 for igen at stoppe to år senere, da han  kom i Folketinget. Nu har Alternativets politiske leder, Franciska Rosenkilde, taget samme tur.

Også Nye Borgerliges frontfigur, Pernille Vermund, har en lidt fjernere fortid som kommunalpolitikere i Helsingør fra 2009 til 2011.

Mens nogle MF’ere tager springet ud i det lokale med borgmesterdrømme, så er der også politikere med borgmestererfaring, der går modsat.

På Borgen med borgmesterkæder i bagagen

Det seneste eksempel er førnævnte Henrik Frandsen fra Tønder, der har et skæbnefællesskab med sin partiformand i Moderaterne, når det handler om at blive vraget af Venstre.

For Henrik Frandsen skete det ved et møde på en mark uden for Agerskov blandt medlemmerne af Tønders lokale Venstreforening i juni 2021.

Selv om han var partiets borgmester, blev han ikke valgt som spidskandidat ved kommunalvalget et halvt år senere. Herefter stillede han op for en nystartet lokalliste.

I alt har fem af de kommende års MF’ere en fordi som borgmester. Udover Henrik Frandsen gælder det Erling Bonnesen (V), som var borgmester i den gamle Broby Kommune på Fyn, Nicolai Wammen med en fortid i Aarhus, Michael Aarestrup Jensen fra Randers og så Søren Pape Poulsen fra Viborg.

(Reload siden, hvis tabellen ikke dukker op)

Forrige artikel Trods nedtursår nuppede S sejren fra Enhedslisten i København. Én forklaring går igen Trods nedtursår nuppede S sejren fra Enhedslisten i København. Én forklaring går igen Næste artikel Rasmus Nordqvist siger farvel til Folketinget: ”Jeg er rigtig øv og pisseærgerlig over det” Rasmus Nordqvist siger farvel til Folketinget: ”Jeg er rigtig øv og pisseærgerlig over det”