Frederiksen må tage Aretha Franklins ord til sig, hvis hun vil sikre sig Nordatlantens gunst

Opbakningen fra de røde nordatlantiske mandater kan ikke tages for givet. Derfor bliver Mette Frederiksen nødt til at mobilisere en stor portion respekt, hvis hun vil have dem til at give hende en omgang mere i Statsministeriet.

Statsminister Mette Frederiksen gik natten til onsdag på scenen ved Socialdemokratiets valgfest i Fællessalen på Christiansborg til tonerne af souldronningen Aretha Franklins klassiker ”Respect”, hvor de første linjer lyder:

"What you want, baby, I got it

What you need, do you know I got it?

All I'm askin' is for a little respect when you get home"

Om Aki-Matilda Høegh-Dam, Aaja Chemnitz eller Sjúrður Skaale nynner de linjer, når de går ind i forhandlingslokalet til Mette Frederiksen og fremlægger ønsker og krav til en ny regering med Frederiksen i spidsen, ved vi endnu ikke.

Men idéen er hermed givet videre.

For de tre røde nordatlantiske mandater kan i de kommende uger få centrale roller i Mette Frederiksens bestræbelser på at danne en ny regering. Det er nemlig de tre mandater, der er udslagsgivende for, at Mette Frederiksen har et rødt flertal i folketingssalen.

Viser dem respekt

Hvis ikke Mette Frederiksen får held med at danne den regering hen over den politiske midte, som hun gik til valg på at skabe, så vil hun med stor sandsynlighed dreje rundt og kigge mod venstre og de partier, som har støttet hendes etpartiregering i de forgangne 3,5 år.

Blandt støtterne har også været Høegh-Dam, Chemnitz og Skaale.

Men på trods af at Mette Frederiksen og S-regeringen i deres egen optik har gjort meget for at please især grønlænderne, har både Aaja Chemnitz og Sjúrður Skaale klart markeret, at Mette Frederiksen ikke nødvendigvis skal regne med deres støtte denne gang.

For det kræver først og fremmest at hun viser dem noget af den respekt, som Aretha Franklin synger om.

Spørgsmålet er dog, hvor meget hun reelt har at dele ud af. Det vender vi tilbage til.

Pillet ud undervejs

Under den netop overståede valgkamp gjorde Aaja Chemnitz opmærksom på, at hun skam ikke havde glemt forløbet efter folketingsvalget i 2019.

”Vi oplevede under forhandlingerne til forståelsespapirerne, at alt, hvad der havde med Grønland at gøre, blev pillet ud undervejs i forhandlingerne,” sagde Aaja Chemnitz til Altinget i midten af oktober.

Det var ifølge den grønlandske MF'er ikke den bedste start på forholdet.

”De få ting, der kom med, har jeg selv formuleret. Det var bekymrende og en ridse i lakken, at man ikke prioriterede Grønland højere end det. Selvfølgelig har vi opnået nogle gode resultater i fællesskab, og der er nogle lovende takter, men jeg synes bestemt også, der er plads til forbedringer,” sagde Aaja Chemnitz.

Hun afviste ikke, at hun og IA kunne finde på at pege på Lars Løkke Rasmussen som kongelig undersøger.

”Jeg har forhandlet både med Mette Frederiksen og Lars Løkke, og min oplevelse var, at der var en anden form for lydhørhed under Lars Løkke. Jeg synes, at Grønland særligt sidst i hans periode som statsminister blev prioriteret på en måde, som jeg ikke har set før," sagde Aaja Chemnitz.

I valgkampens sidste dage trak Aaja Chemnitz i land og erklærede, at Mette Frederiksen naturligvis var den foretrukne statsminister. Men efter en vælgerlussing kan hun have behov for at vise grønlænderne, at partiet er parat til at bruge sin magt og indflydelse til at hive så meget som muligt hjem til Grønland. {{toplink}}

Intet er betingelsesløst

På Færøerne sidder Mette Frederiksens socialdemokratiske partifælle Sjúrður Skaale med lignende overvejelser. For heller ikke han har været udpræget begejstret for Mette Frederiksen og erklærede allerede før, valget blev udskrevet, at han ikke kunne støtte en socialdemokratisk etpartiregering.

Og i dag slår Sjúrður Skaale fast, at Mette Frederiksen og Socialdemokratiet ikke nødvendigvis skal tage ham og det færøske søsterparti for givet.

”Selvfølgelig peger vi som udgangspunkt – som udgangspunkt – på Socialdemokratiets leder, fordi det er vores søsterparti. Men som vi har sagt mange gange i valgkampen, så er der intet, der er betingelsesløst i politik,” sagde Sjúrður Skaale onsdag morgen til Altinget. {{toplink}}

Hedeste ønske

Bundlinjen er, at Mette Frederiksen er nødt til at gøre, som nu afdøde Aretha Franklin bad om. At vise respekt, hvis hun vil have de afgørende mandater, som hun behøver – og som de nordatlantiske folketingsmedlemmer sidder på.

De kolde realiteter er dog også, at Mette Frederiksen hverken kan eller vil opfylde grønlænderne og færingernes hedeste ønske: At få reel indflydelse på at fastlæggelsen af Kongeriget Danmarks udenrigspolitik. Og at kunne nedlægge veto mod udenrigs-, forsvars- og sikkerhedspolitiske beslutninger, der vedrører dem.

Her vil en til enhver tid siddende dansk regering henvise til, at man er villig til at tage Nuuk og Tórshavn med på råd. Men Grundlovens paragraf 19 er nu en gang som den er. Den siger nemlig, at ”Kongen handler på rigets vegne i mellemfolkelige anliggender.” I dagens Danmark betyder det, at Kongerigets udenrigs- og forsvarspolitik fastlægges af regeringen i København.

Og sådan vil det være, indtil den dag Færøerne eller Grønland er hundrede procent selvstændige lande.

Så Mette Frederiksen kan kun give mindre indrømmelser og lunser. Men hun kan i det mindste gøre det med respekt. Og ikke gentage forløbet fra 2019.

{{toplink}}

Forrige artikel Løkkes pyrrhussejr blev trumfet af Mette Frederiksen  Løkkes pyrrhussejr blev trumfet af Mette Frederiksen Næste artikel Martin Lidegaard vil tilbage til midten: Men kan han få lov af sit parti? Martin Lidegaard vil tilbage til midten: Men kan han få lov af sit parti?