Rasmus Nordqvist siger farvel til Folketinget: ”Jeg er rigtig øv og pisseærgerlig over det”

Folketinget er verdens bedste arbejdsplads, lyder det fra SF’s Rasmus Nordqvist, der røg ud ved valget tirsdag. Han ærgrer sig over, at han ikke længere skal skubbe på den grønne omstilling i magtens centrum.

Selvom SF gik frem ved Folketingsvalget tirsdag, endte det som lidt af en fiasko for SF’s natur- og udviklingsordfører, Rasmus Nordqvist.

Han fik kun 1.348 personlige stemmer i Østjyllands Storkreds, hvilket blot er 5. flest blandt af SF-kandidaterne. Dermed var han end ikke tæt på at sikre sig et af de tre mandater, som partiet fik i kredsen.

”Jeg er rigtig øv og pisseærgerlig over det. Men det er jo en del af det. Man sidder kun i Folketinget til låns, og skal udnytte hvert et minut. Og det må man sige, at jeg har gjort,” siger han, da Altinget fanger ham på telefonen torsdag formiddag.

Rasmus Nordqvist har haft godt et døgn til at fordøje sit nederlag. Rasmus Nordqvist var ellers spået gode muligheder for genvalg, men med det forbehold, at det altid er svært at vurdere, hvordan vælgerne tager imod kandidater, der skifter parti og kreds. 

Nordqvist var nemlig med til at stifte Alternativet forud for valget i 2015, men forlod så partiet efter det dramatisk formandsopgør i 2020, hvor Josefine Fock blev valgt til formand – blandt andet foran Rasmus Nordqvist. {{toplink}}

Nyt parti og ny valgkreds

Han hoppede herefter til SF, hvilket også betød skift af valgkreds fra Sjælland til Østjylland. Selv har han svært ved at vurdere, om det er årsagen til, at valget ikke gik bedre.

”Jeg ved ikke, om det er en del af forklaringen, at jeg har flyttet kreds. Det kan også være fordi, jeg stillede op på en ren grøn og international dagsorden. For selvom folk går op i klima, så er det en meget specifik dagsorden,” siger han og fortsætter:

”Men jeg vidste også godt, at kampen var hård, for vi var et stærkt hold af kandidater. Og jeg har ikke det samme lokale tilhørsforhold, som nogen af de andre.”

Rasmus Nordqvist kan se tilbage på 7,5 år i Folketinget. Først fire år i Alternativet, hvor man var i opposition til en blå regering. Og så tre år – hovedsageligt for SF – hvor man havde en helt anderledes indflydelse på den førte politik.

Borgerforslag og grønne resultater

Det første store resultat, han selv fremhæver, kom allerede i 2016.

”Først og fremmest er jeg glad for, at jeg fik idéen om borgerforslag vedtaget. Det er en rimelig vild ting, fordi det var med til at ændre måden, vi taler politik på,” siger han.

Herefter fremhæver han en række grønne resultater.

”Klimaloven, som jeg var med til at forhandle på plads, står også højt. Og så vil jeg nævne biodiversitetspakken, som sikrede naturnationalparker, urørt skov og oprettelsen af et biodiversitetsråd. Det er fantastiske ting,” siger han.

Som udviklingsordfører peger han på, at han har været med til at rykke en debat om at tage mere ansvar ude i verden.

”Jeg har været med til at forhandle den udviklingsstrategi, der ligger nu, hvor jeg selvfølgelig slog på, at vi havde ligestilling og LGBT-dagsordenen med. Og ikke mindst, at vi fortsat er tydelige på hiv/aids-dagsordenen, som tit bliver lidt glemt,” siger han.

Hvad havde du mest set frem til at arbejde med den kommende valgperiode, hvis du var blevet genvalgt?

”Det er naturens lov, som jeg havde glædet mig til at kaste mig over,” siger han uden den mindste betænkningstid:

”Jeg ville meget gerne have arbejdet videre med naturdagsordenen. At få sikret en naturlov og arbejdet videre med alle de fantastiske EU-direktiver, der sikrer bedre naturbeskyttelse og naturgenopretning. Og på klimaområdet har vi lige fået luft under en dagsorden om at sikre erstatning til de lande, som ikke har mulighed for at tilpasse sig fremtidens klima. Det er noget, jeg har brugt rigtigt meget energi på,” siger Rasmus Nordqvist.

Tror ikke han stiller op igen

Hvad skal du lave nu?

”Jeg har ikke gjort mig tanker om det. Jeg har holdt meget lidt fri, siden jeg kom ind i 2015. Jeg har ikke brugt tid på at planlægge, der skal ske bagefter. Så jeg aner det faktisk ikke. Men jeg håber, at jeg kan komme ud og lave noget, der gør en forskel,” siger han og fortsætter:

”Jeg skal ikke tilbage til mit gamle erhverv. For 7,5 år i modebranchen er mange år,” siger Rasmus Nordqvist, der arbejdede som designer, inden han blev valgt til Folketinget.

Du lyder ikke som en, der er færdig med politik. Tror du, at du er på stemmesedlen ved næste valg?

”Jeg ved faktisk ikke, hvad jeg skal svare på det. Jeg tror ikke umiddelbart, at jeg stiller op til Folketinget igen. Men 7,5 år i politik har også lært mig, at man ikke skal lukke nogen døre,” siger han.

Hvorfor tror du egentlig, at du ikke stiller op igen. Du lyder som en, der har været glad for at være i Folketinget?

”Jeg har virkelig elsket hvert minut herinde. For selvom det både har været frustrerende og pissehårdt, så har det også være sjovt. Folketinget er en af verdens bedste arbejdspladser med fantastiske medarbejdere. Men det er ikke sådan, at jeg tænker, at det er det eneste, jeg skal med mit liv,” siger han.

"Jeg skal ikke tilbage"

Rasmus Nordqvist forlod Alternativet i 2020 i en periode, hvor partiet var præget af dårlig stemning og magtkampe. Og inden valget så det heller ikke ud til, at partiet overhovedet kunne komme i Folketinget.

Nu er der kommet mere ro på, og partiet fik et overraskende godt valgresultat. Samtidig er partistifter Uffe Elbæk – som har et godt forhold til Nordqvist – vendt hjem til partiet igen. Men Rasmus Nordqvist afviser pure, at han kommer til at gøre det samme.

”Jeg ønsker dem stor tillykke med, at de er blevet valgt ind. Mere synes jeg ikke, at jeg vil sige om Alternativet,” siger han og fortsætter:

”Men jeg skal ikke tilbage. Det er også et andet Alternativet i dag, end det var. Jeg er SF’er, og jeg har ikke set mig tilbage, siden jeg meldte mig ind i marts 2020. Jeg er blevet taget fantastisk imod både inde på Borgen og i den lokalkreds, der stillede mig op i Aarhus. Det har været superfantastisk at være med på det hold,” siger Rasmus Nordqvist.

Trods valgnederlaget slipper Rasmus Nordqvist ikke politik fuldstændig. Han sidder fortsat i bestyrelsen hos European Greens, som er et europæisk grønt parti, som samler en række grønne partier i Europa.

Forrige artikel Støjberg slog Løkke, og Enhedslisten savner stemmesluger: Få de vigtigste nedslag i kampen om personstemmerne Støjberg slog Løkke, og Enhedslisten savner stemmesluger: Få de vigtigste nedslag i kampen om personstemmerne Næste artikel Nanna Gotfredsen er dedikeret og kompromisløs. I Folketinget skal den sociale profil bygge bro Nanna Gotfredsen er dedikeret og kompromisløs. I Folketinget skal den sociale profil bygge bro