Ankestyrelsen undsiger seks kommuner i sag om ulovlige konsulenter

UENIG: En række kommuner har fået underkendt deres vurdering af, at deres samarbejde med resultatlønnede sparekonsulenter var lovligt. Ankestyrelsen er ikke enig og presser på for at få genoptaget flere sager.

Udsatte borgere i seks kommuner ser ud til at få en chance til. 

De havde ellers fået ændret deres hjælp fra kommunen. Men Ankestyrelsen vurderer, at deres sager bør gå om, fordi eksterne konsulenter, der var hyret ind af kommunen til at finde besparelse, havde været for tæt på sagsbehandlingen.

Det viser breve, Ankestyrelsen i forrige uge sendte til de pågældende kommuner, som Altinget har fået indsigt i.

Styrelsen afviser dermed kommunernes egen vurdering af, at samarbejdet har været lovligt. 

Søren Blæsbjerg, der er jurist og studielektor ved Aalborg Universitet, har fulgt sagen tæt og gennemgået Ankestyrelsens henvendelser til kommunerne. Ifølge ham er budskabet ikke til at misforstå:

”Ankestyrelsen siger, at der er en habilitetsmangel, og kommunen derfor er forpligtiget til at genoptage sagerne.”

Ifølge Ankestyrelsen har konsulenterne hjulpet kommunerne med såkaldt sagsforberedende arbejde på kontrakter baseret på resultatløn. Og det er ulovligt, slog Ankestyrelsen allerede fast i sommer.

To kommuner retter ind
Stevns og Rebild er to af de kommuner, der sammen med Kerteminde, Nyborg, Allerød og Hedensted nu har fået besked på at genoptage udvalgte sager (Se faktaboks til venstre).

”Vi må bare konstatere, at vi ikke har været skarpe nok til at læse, hvad Ankestyrelsen skrev (i udtalelsen fra juni red.). Det er ikke fordi, vi har noget imod at genoptage sager, hvis vi skal det. Det gør vi selvfølgelig,” siger Ralf Klitgaard Jensen, der er direktør for sundhed og omsorg i Stevns Kommune.

Rebild Kommune er - efter at have modtaget det nye brev fra Ankestyrelsens - nået frem til, at syv sager alligevel skal genoptages.

Kommunen valgte i første omgang ikke at genoptage nogen sager ovenpå Ankestyrelsens afgørelse fra i sommer. Konsulenterne har ifølge kommunen selv hjulpet med ”input, samarbejde og sparring” i otte sager, som kommunen selv er gået videre med. 

”Vi synes jo, at vi har adskilt arbejdsopgaverne i processen, og det er det, vi har prøvet at redegøre for til Ankestyrelsen,” siger Vibeke Lei Stoustrup og fortsætter:

”Men selvfølgelig genoptager vi sagerne nu, hvor Ankestyrelsen har truffet den afgørelse.”

Læs hele artiklen på Altinget Social, hvor du får endnu mere baggrund og flere kommentarer. 

,

Forrige artikel Højesteret giver Ørsted medhold: Får lov til at beholde navn Højesteret giver Ørsted medhold: Får lov til at beholde navn Næste artikel Julekalender: Alex Ahrendtsen blev overrasket over det maskuline Christiansborg, da han blev sygemeldt Julekalender: Alex Ahrendtsen blev overrasket over det maskuline Christiansborg, da han blev sygemeldt