DA: Mulighederne er store for Hummelgaard, hvis han kan tøjle slangen i paradis

Vi må hverken lige nu og her eller de kommende år misse en historisk mulighed for at få flere i job i Danmark. Derfor er det en bunden politisk opgave for beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard at øge arbejdsudbuddet markant, skriver administrerende direktør Jacob Holbraad. 

Man kan roligt sige, at Peter Hummelgaard (S) har været igennem to heftige år som beskæftigelsesminister.

Ved hans tiltrædelse i juni 2019 var arbejdsmarkedet bomstærkt. Derefter fulgte coronakrisen og en historisk økonomisk krise, som igen er vendt til et buldrende økonomisk opsving. Dansk økonomi er nemlig kommet sig overraskende hurtigt efter pandemien – ikke mindst ved hjælp af et frugtbart trepartssamarbejde, som vi kvitterer for.

Det ses blandt andet ved, at lønmodtagerbeskæftigelsen er rekordhøj, der er rekordmange stillingsopslag, og. at regeringen i år forventer den højeste økonomiske vækst i femten år.

Nu ligger en ny og meget presserende opgave på regeringens og beskæftigelsesministerens bord, og den er at skaffe flere medarbejdere til et rødglødende arbejdsmarked. Mangel på arbejdskraft er slangen i paradis, der risikerer at spænde ben for opsvinget på kort sigt og vækstpotentialet i dansk økonomi på længere sigt.

Regeringen har indkaldt til trepartsdrøftelser om manglen på medarbejdere og netop lanceret et reformudspil med initiativer til at udligne det tab af arbejdsudbud, som den tidlige pension medfører. Udspillet sigter mod at styrke beskæftigelsen med godt 10.000 personer. Det er et godt første skridt, men det er langt fra nok. Det er samtidig skadeligt, at regeringen i sit udspil også foreslår at hæve dagpengesatsen og dermed gøre ledighedskøen længere.

Overordnet set er der en række udfordringer, som der bør findes holdbare løsninger på. Næsten 40.000 unge er ikke kommet i gang med uddannelse eller job, dimittendledigheden er alt for høj, og vi har brug for, at endnu flere seniorer vælger at blive på arbejdsmarkedet, og at vi undgår en stigende afvandring fra arbejdsmarkedet

Samtidig skal vi tiltrække flere udenlandske medarbejdere, hvilket er en af nøglerne til at fastholde et opsving i dansk økonomi og god velfærd. Der er med andre ord nok at tage fat på.

Nedbring antallet af offentligt ansatte

Næsten 40.000 opslåede job blev ikke besat hen over vinteren, hvor Danmark var præget af nedlukninger. Det tal vil sandsynligvis vise sig at være langt større nu. Retten til tidlig pension har kun forstærket problemerne. Mens regeringen forventer, at aftalen vil trække 11.000 personer ud af arbejdsmarkedet, frygter vi, at tallet bliver højere.

Samtidig er den offentlige beskæftigelse steget med 27.000 personer de seneste 16 måneder, og langt fra alle disse medarbejdere arbejder med corona. Stigningen i antallet af offentligt ansatte må ikke bide sig fast. Vi skal løse den akutte mangel på arbejdskraft nu.

Derfor foreslår DA blandt andet, at vi nedbringer antallet af offentligt ansatte. Den ekstraordinære stigning i den offentlige beskæftigelse bør afvikles. Det vil forbedre den private sektors mulighed for at udvikle sig. Derudover skal vi se på at få flere seniorer til at arbejde længere. Det kan eksempelvis gøres ved at afskaffe modregningen af arbejdsindkomst i folkepension og udvide retten til seniorpræmie, når man arbejder videre efter pensionsalderen. Samtidigt skal det gøres nemmere at ansætte udenlandsk arbejdskraft.

I alt har DA netop fremlagt 29 forslag, der vil hjælpe virksomhederne med at skaffe hænder lige her og nu.

LÆS OGSÅ: Arbejdsmiljørådgivere: Regeringens reformpakke er blind for gevinsterne ved et sundt arbejdsmiljø

Behov for langsigtet reformspor

Men der er også behov for, at vi løser manglen på arbejdskraft med reformer, der virker på længere sigt. Vi hænger os ikke i, om det hedder klassiske reformer, 2. generationsreformer eller andet. Vi er optaget af, at de virker.

Vi kan nemlig se, at der er behov for at øge antallet af medarbejdere de kommende år – en løsning på den akutte krise med mangel på arbejdskraft er ikke nok. Her foreslår DA blandt andet, at flere skal gå fra at arbejde på deltid til fuldtid i den offentlige sektor, og at sygefraværet i den offentlige sektor skal ned. Vi har fremlagt en konkret reformpakke med 11 forslag, som kan øge arbejdsudbuddet med mere end 25.000 frem mod 2025

Et andet vigtigt tema, som vi gerne ser beskæftigelsesministeren kaste sig over, er de unge. Alt for mange unge er hverken i gang med uddannelse eller job. Det gælder både unge med en lang videregående uddannelse og unge længere væk fra arbejdsmarkedet.

Arbejdsmarkedet må ikke tabe unge veluddannede personer, og unge veluddannede må ikke misse chancen for hurtigt at komme ud på arbejdsmarkedet. Regeringen har lagt en række gode forslag frem. I tillæg hertil foreslår vi blandt andet at indføre en bonus til virksomheder, der ansætter og fastholder dimittender fra uddannelser med høj dimittendledighed.

Jeg håber desuden, at vi kan virkeliggøre de 10 forslag, som DA, Dansk Industri og Dansk Erhverv har lavet sammen med Dansk Magisterforening.

LÆS OGSÅ: SMVdanmark: Hvis Hummelgaard vil være en succes, skal han løfte arven fra Fogh og Thorning

Unge på kanten

Der er i dag knap 40.000 unge, som i dag hverken er i uddannelse eller job, hvor cirka to ud af tre er langt fra arbejdsmarkedet. Hvis vi ikke gør noget, er der risiko for, at vi også i årene fremover taber en stor gruppe af unge i overgangen til voksenlivet. Det er et stort tab for den enkelte og for virksomhederne, der har brug for medarbejdere.

Vi skal fokusere på at få flere af de unge i kontanthjælpssystemet ind på arbejdsmarkedet. Unge uddannelseshjælpsmodtagere skal kunne vurderes jobparate og ikke kun uddannelses- eller aktivitetsparat.

Vi må hverken lige nu og her eller de kommende år misse en historisk mulighed for at få flere i job i Danmark. Det er en meget gunstig økonomisk situation, vi befinder os i. Men det kræver handling.

Reformudspillet og trepartsdrøftelserne er en begyndelse, men der skal tages meget alvorligt fat om problemet, for det er lige nu og her, at virksomhederne mangler medarbejdere. Og det er en bunden politisk opgave at øge arbejdsudbuddet markant, hvis vi skal have fuldt udbytte af det økonomiske opsving.

Forrige artikel Lonning-Skovgaard: Regeringen svigter de svageste unge for at sende Arne på pension Lonning-Skovgaard: Regeringen svigter de svageste unge for at sende Arne på pension Næste artikel FH: Regeringens dagpengebud er ambitiøst og fair. Nu skal Hummelgaard få det stemt hjem FH: Regeringens dagpengebud er ambitiøst og fair. Nu skal Hummelgaard få det stemt hjem