Alle overenskomster i mål før deadline: Nu skal offentligt ansatte stemme om resultatet

Alle organisationsforhandlinger for offentligt ansatte er nu afsluttet. Nu er det medlemmernes tur til at bedømme resultatet. Et enkelt forbund er så skuffede, at de anbefaler medlemmerne at stemme nej.

Knap tre måneder efter kampstart på de offentlige overenskomstforhandlinger (OK21) er alle faggrupper nået i mål med forhandlingerne.

Ved midnat mandag udløb det såkaldte fire-ugers vindue på statens område, hvor de enkelte fagforbund har skullet forhandle overenskomstfornyelser med udgangspunkt i det centrale forlig, som faldt på plads i februar.

Ifølge CFU - den fælles forhandlingsorganisation for de statsansatte, er alle kommet med over målstregen.

"Det er glædeligt, at alle er kommet igennem deres forhandlinger, og at de forhåbentlig er lykkedes med nogen af de ting, de har prioriteret," siger CFU-formand Rita Bundgaard, der har været chefforhandler for de statsansatte.

Samme melding lyder fra FOA-formand Mona Striib, der som formand for Forhandlingsfællesskabet har været chefforhandler for ansatte i kommuner og regioner.

"Der mangler et par småting med at få et par protokoller frem og tilbage, men jeg tør godt sige, at nu er vi i mål," siger hun.

Forbund anbefaler at stemme nej
At alle forbund har overstået organisationsforhandlingerne er dog ikke ensbetydende med, at der kan sættes endegyldigt punktum ved OK21.

Resultaterne skal nu til urafstemning blandt medlemmerne af de respektive fagforbund, som senest skal være afsluttet den 19. april.

Hverken Mona Striib eller Rita Bundgaard tør afvise, at enkelte fagforbund ender med at stemme nej.

På statens område har hovedbestyrelsen i Fængelsforbundet allerede meldt ud, at de anbefaler medlemmerne at stemme nej.

Utilfredshed skyldes, at det centrale forlig på statens område kun "med nød og næppe" sikrer reallønnen, og at krav om puljer til organisationsaftaler, fritvalgsordning og særlige krav til seniordage blev sluppet i forhandlingerne.

"Det er rigtig ærgerligt, hvis der er en medlemsgruppe, som slet ikke kan se sig selv i det forlig, vi har lavet. Jeg synes nu, at vi har lavet en aftale, som både sikrer reallønnen - og med reguleringsordningen formentlig en lille lønfremgang til alle i perioden. Og så har vi taget hul på seniorbonussen, som i hvert fald på sigt vil være en gevinst for alle i løbet af et langt arbejdsliv," siger Rita Bundgaard.

Indfrier ikke forventninger
Da der ikke blev afsat en organisationspulje i det centrale forlig på statens område, har der reelt ikke været meget at forhandle om i organisationsforhandlingerne.

Anderledes ser det ud på kommunernes og regionernes område, hvor 0,5 procent af den samlede økonomiske ramme på 6,75 procent i den treårige periode blev afsat til organisationsforhandlingerne. Derudover er der afsat rekrutterings-, lavtløns- og ligelønspuljer, som giver et ekstra lønløft til blandt andet sosu'er, sygeplejersker og pædagoger.

Især blandt sygeplejersker og pædagoger er der risiko for, at urafstemningen ender med et nej. At resultatet langt fra lever op til forventningerne illustreres af, at det kun blev godkendt med et knebent flertal med 75 ja-stemmer mod 61 nej-stemmer på Dansk Sygeplejeråd kongres.

"Det er klart, at der er organisationer, som selvfølgelig havde haft håb om mere, end det, vi kunne opnå. Hvis man gerne vil i mål med at indfri medlemmernes forventninger, er det jo lidt tydeligt, at det mestrer vi ikke helt," siger Mona Striib.

Både som formand for Forhandlingsfællesskabet og som FOA-formand anbefaler hun dog et ja med oprejst pande.

"På trods af corona, og på trods af en usikker økonomisk fremtid har vi landet et resultat, som er ret godt, hvis man sammenligner med årene efter finanskrisen," siger Mona Striib.

Plakaten for OK24 er skrevet på forhånd
Der hersker dog næppe tvivl om, at OK21 lander solidt på benene i alle tre offentlige sektorer.

På statens område vil et mindretal, som stemmer nej, ikke få betydning, da resultatet godkendes af de tre centralorganisationer i forhandlingsfællesskabet CFU.

"Det er centralorganisationernes stemme, der er afgørende, selv om vi så må rumme, hvis en eller to medlemsorganisationer har stemt nej," siger Rita Bundgaard.

Hvis enkelte forbund på det kommunale og regionale område stemmer nej, vil de blive samlet op i Forligsinstitutionen til sidst.

Hverken Rita Bundgaard eller Mona Striib lægger dog skjul på, at OK21 efterlader flere uindfriede krav og udfordringer i sit kølvand.

Meget af plakaten for OK24 er dermed skrevet på forhånd.

Det har især vakt skuffelse, at ønsket om en fritvalgsordning blev blankt afvist ved forhandlingsbordet.

"Det kan ærgre mig, at vi ikke fik en anderledes drøftelse med arbejdsgiverne omkring en fritvalgordning, men der lød et klart og rungende nej fra Morten Bødskov allerede fra starten. Men den bliver ikke lagt væk, så den kommer han til at høre mere om igen," siger Rita Bundgaard.

Mona Striib fremhæver, at arbejdsgivernes bekymring for svækket arbejdsudbud har skygget for fritvalgsordning og forbedrede seniorvilkår.

"Vi har desværre mødt en betonmur, hvor arbejdsgiverne konsekvent har argumenteret med, at det kan vi ikke, det vil vi ikke, det må vi ikke. Så der er helt oplagt nogen temaer, som vi kommer til at besøge igen, når vi når frem til OK24," siger hun.

Forrige artikel Ny debat: Skal Christiansborg levere en løsning på ligelønsproblemet? Ny debat: Skal Christiansborg levere en løsning på ligelønsproblemet? Næste artikel Kurven knækket efter 11 års vækst: Covid-19 skærper kampen om udenlandsk arbejdskraft Kurven knækket efter 11 års vækst: Covid-19 skærper kampen om udenlandsk arbejdskraft