VUC: Hf bringer folk videre gennem uddannelse

DEBAT: Hf er den eneste etablerede studieforberedende uddannelse, der muliggør en tilbagevenden til uddannelsessystemet. Det bør politikerne have for øje, når de går hf-uddannelserne efter i sømmene, skriver formand for Lederforeningen for VUC, Hans Jørgen Hansen.  

Af Hans Jørgen Hansen
Formand for Lederforeningen for VUC

Hf har været debatteret af flere omgange siden i sommer, hvor tidligere uddannelsesordfører for Det Konservative Folkeparti Lene Espersen udtalte, at hf er blevet den lette vej til en studenterhue for de svageste unge. Synspunktet blev bakket op af Dansk Folkeparti og Venstre (Undervisningsordfører, Peter Juel Jensen), der kritiserede, at hf er ved at udvikle sig til en rendyrket ungdomsuddannelse.

Jeg vil som formand for Lederforeningen for VUC understrege, at den toårige hf løfter en meget væsentlig uddannelsesopgave, idet uddannelsen er den eneste etablerede studieforberedende uddannelse, der i praksis muliggør tilbagevenden til uddannelsessystemet.

Hf på VUC afskiller sig
Vi har i VUC-sektoren oplevet en markant vækst på den toårige hf gennem en årrække. Antallet af årskursister er steget fra godt 2.000 til knap 6.000 i perioden fra 2007-2013. Den toårige hf udgør samlet set 19 procent af VUC’s samlede aktivitet og er dermed den tredje største aktivitet på VUC.

En del af den fremførte kritik af hf har handlet om, at uddannelsen er ved at blive til en rendyrket ungdomsuddannelse. Det billede kan vi ikke kende i VUC-sektoren, selvom alderen hos kursisterne er faldet over tid. For at illustrere det særlige ved hf på VUC, vil jeg give nogle eksempler på, hvor hf på VUC adskiller sig fra de øvrige udbud af hf.

For det første er hf-kursisterne ældre på VUC end hos andre udbydere: I 2013 udgjorde kursister over 20 år 46 procent på VUC’s toårige hf og kun 15 procent blandt andre udbydere. Tilsvarende udgjorde de 16-17 årige 24 procent af tilgangen i 2013 på toårigt hf på VUC, mens samme aldersgruppe udgjorde 50 procent hos øvrige udbydere.

Hf er et voksenpædagogisk tilbud
Kernemålgruppen for hf på VUC er personer, der ikke går direkte fra folkeskolen, men som har behov for et voksenpædagogisk tilbud til at komme videre i uddannelsessystemet. Denne målgruppe får på VUC et målrettet tilbud på gymnasialt niveau, som ikke findes andre steder i uddannelsessystemet. Dette bør politikerne have for øje, når de ser hf-uddannelsen efter i sømmene.

For det andet har vi på VUC en årelang tradition for at tilrettelægge undervisningen med en voksenpædagogisk og anvendelsesorienteret profil. Vi har gennem mange år arbejdet med et systematisk fokus på innovation og anvendelsesorientering i vores hf-uddannelse.

Dette kommer blandt andet til udtryk ved samarbejdsaftaler med professionshøjskoler, erhvervsrettet vejledning og opøvelse af både studie- og erhvervskompetencer i undervisningen.

En kobling til erhvervsakademierne
VUC har også gennem adskillige år udbudt faglige hf-linjer målrettet professionsuddannelserne som eksempelvis sygeplejerske, pædagog og politibetjent. Dette arbejde med at tone uddannelserne og skabe en tæt kontakt til potentielle aftagere ønsker vi at udbygge yderligere, blandt andet med en tættere kobling til erhvervsakademierne, som vi ser som oplagte aftagere af VUC’s hf-kursister.

Vi har længe været i gang med at mindske frafaldet og hæve andelen, der går videre til videregående uddannelse. Dette er et helt afgørende succesparameter for hf på VUC, som vi fortsat skal arbejde med.

Skal vi lykkes endnu bedre med denne opgave, er der behov for, at politikerne ser på både hf-uddannelsens indhold og tilrettelæggelse. Vi mener fortsat, at hf-uddannelsen først og fremmest skal være en studieforberedende uddannelse for personer, der ikke kommer direkte fra folkeskolen. Og vi er derfor helt enige i, at hf ikke må ende som den lette vej til en studenterhue for de fagligt svageste.

Forrige artikel DF: Mens vi venter på den store uddannelsesreform DF: Mens vi venter på den store uddannelsesreform Næste artikel FTF: Hf er ikke en forberedelsesskole FTF: Hf er ikke en forberedelsesskole