Uddannelsesforbund: Priskrig skader integration

DEBAT: Lærernes løn- og arbejdsvilkår bliver forringet af kommunernes udlicitering af sprogundervisning. Det mener næstformand i Uddannelsesforbundet, Børge Pedersen, der forventer, at priskrigen vil få konsekvenser for integrationen af indvandrere og flygtninge.

Af Børge Pedersen
Næstformand i Uddannelsesforbundet

Lad mig slå én ting fast med det samme: Uddannelsesforbundet vil altid meget gerne diskutere og finde konstruktive løsninger om danskundervisning og integration. For det er én ting, som Allan Gross-Nielsen fra sprogcenteret A2B i seneste artikel i Altinget har ret i: Integration er en vigtig samfundsopgave.

I Uddannelsesforbundet anerkender og accepterer vi fuldt ud private udbydere af danskuddannelse og den dertilhørende konkurrence, og vi har et glimrende samarbejde med mange udbydere – det er ikke her, problemet er.

Lærerne betaler prisen
Problemet er, når konkurrencen ikke er på ordentlige vilkår. Priserne er med tiden presset så langt ned af virksomheder som A2B, og det kan ses ét sted: dårligere vilkår for de ansatte lærere. Dermed er det de ansatte, der betaler prisen for udlicitering og priskrig. Og det kommer uundgåeligt til at få konsekvenser for undervisningens kvalitet, når de ansattes løn- og arbejdsvilkår langsomt forringes. I allersidste ende er det de nytilkomne indvandrere og flygtninge og samfundet som sådan, der taber, når det danske sprog, sociale omgangsformer og kultur ikke kommer ordentligt ind under huden på kursisterne.

Udlicitering under ordentlige vilkår
Vi har alle det samme mål: ordentlig danskundervisning. Men vi accepterer ikke markedsvilkår, hvis det betyder, at man ikke giver ordentlige vilkår for de ansatte. Vi anerkender fuldt ud, at sprogundervisningen udliciteres, men den skal foregå under ordentlige vilkår. Det vil sige, at alle udbydere skal anerkende den danske model og selvfølgelig give deres ansatte ordentlige overenskomstmæssige forhold.

Forrige artikel Borgmester: Skæv skoledebat truer folkeskolen Borgmester: Skæv skoledebat truer folkeskolen Næste artikel VUC: Besparelser på uddannelse rammer VUC-sektoren VUC: Besparelser på uddannelse rammer VUC-sektoren