Dansk Erhverv: Standartmerit er en by i Rusland

DEBAT: Undervisningsministeriet har besluttet, at de faglige udvalg ikke kan give merit til elever, der har taget et ”forkert grundforløb”. Det medfører stort merforbrug af undervisning og resulterer i spild af de unges tid og af taxameterkroner. Det skriver Svend Berg, uddannelseschef, Dansk Erhverv.

Af Svend Berg
Uddannelseschef, Dansk Erhverv

Regeringens aftale om ”Bedre og mere attraktive erhvervsuddannelser”, som stort set alle Folketingets partier står bag, tager udgangspunkt i, at hver erhvervsuddannelse skal have deres eget unikke grundforløb. Et grundforløb er opbygget med en række grundfag, der kan være fælles for flere uddannelser, valgfag og et særligt uddannelsesrettet fag, der er tilrettet efter den enkelte elevuddannelse. Grundforløbet afsluttes endvidere med en grundforløbsprøve, der tager udgangspunkt i det uddannelsesrettede fag.

Undervisningsministeriet mener, at elever, der har et ”forkert grundforløb”, skal tage det uddannelsesrettede fag og den tilhørende grundforløbsprøve om, før eleven kan starte på sin nye praktikplads.

I de merkantile elevuddannelser til salgsassistent, kontorassistent, finansuddannelsen, handelsuddannelsen og eventkoordinatoruddannelsen, der alle tager deres grundforløb på en handelsskole, er grundforløbene meget beslægtede. Eleverne læser næsten samme pensum og kan med lethed påbegynde en uddannelsesaftale i en virksomhed inden for en af de andre merkantile elevuddannelser.

Spild af tid og penge
Det er derfor ufatteligt og et stort spild af taxameterkroner, at Undervisningsministeriet nu forlanger, at eleverne skal tage det uddannelsesrettede fag og grundforløbsprøven om, før de kan påbegynde deres uddannelse i en af de andre elevuddannelser end den, de lige valgte på handelsskolen - uden at vide hvilken elevuddannelse de i den sidste ende ville på praktikplads i.

Det gælder alle merkantile erhvervsuddannelseselever, men også elever med en Højere Handelseksamen HHX, som hidtil har fået merit for grundforløbet. Det gælder også de nye EUX-uddannelser og studenterne, der har taget et særligt merkantilt grundforløb for at kunne gå i gang med en elevuddannelse. Følger de en forkert, men meget beslægtet undervisning, må de alle tage det uddannelsesrettede fag og grundforløbsprøven om. Det er fem ugers ekstra undervisning hver gang! Vi har dermed skabt en ny uddannelseskarrusel, der ikke kommer nogen til gode.

Forrige artikel Dekan: Gode dagtilbud kræver kommunalt samarbejde Dekan: Gode dagtilbud kræver kommunalt samarbejde Næste artikel Antorini: Godt at eksportere ungdoms-uddannelser og VEU Antorini: Godt at eksportere ungdoms-uddannelser og VEU