Skoleleder: Folkeskolen er folkets skole

REPLIK: Merete Riisagers (LA) opfattelse af grundskolen stemmer ikke overens med hvordan grundskolen ser ud i den virkelige verden, skriver Per Kristensen, lærer, viceskoleleder​ og socialdemokrat.

Af Per Kristensen
​Lærer, viceskoleleder​ og socialdemokrat​

Merete Riisagers beskrivelse af grundskolen fortæller om en anden verden, end den jeg kender.

Undervisningsministeren beskriver i sit indlæg, at grundskolerne henvender sig til forskellige børn og familier – det er vi enige om. Det er lige netop sådan, vi gerne vil have det i Danmark, men når skolerne henvender sig til forskellige børn, skal vilkårene så være forskellige?

Jeg ved godt, at LA ønsker at privatisere så meget som muligt – også folkeskolen – men jeg ved ikke hvorfor og med hvilken begrundelse – bortset fra jeres veludviklede liberale holdninger til samfundet.

Jeg vil ikke udtale mig om, at tilskuddet til privatskolerne skal være 71 procent eller 75 procent af prisen på en folkeskoleelev, da det kræver en dybdegående analyse og beregning.

Men jeg forstår ikke din begrundelse for, at tilskuddet skal tilbage på niveauet fra 2011. Besparelser på det offentlige er ikke ukendt område for LA.

Folkeskolen er for alle
Det er vigtigt at vide, at folkeskolerne skal være parate til at modtage alle børn og elever fra området – også hvis én ny elev koster en ny klasse – det er jo bestemt af systemet.

Folkeskolen siger aldrig nej til en elev, selvom eleven koster over ½ million kroner. Når du skriver, at skolen aldrig må blive systemets skole, forstår jeg ikke, hvad du mener, da fag, antal lektioner, klassestørrelse, undervisningsvejledninger, læseplaner m.m. jo bestemmes centralt.

Det er da systemet, der regulerer indholdet i skolen og ikke det frie initiativ.

Det, at fag, lektioner m.m. bestemmes centralt har jo den fordel, at elever kan flytte fra for eksempel Nordjylland til Hillerød og indgå i en ny klasse uden større faglige problemer.

Forældre, der vælger en privatskole, gør det ofte af tradition – et valg, som de naturligvis skal betale for. Dit argument om, at statstilskuddet til privatskolerne er for lavt, forstår jeg ikke – hvordan vil du lave en fair beregning?

Jeg ved godt, at de penge I skal bruge for at hæve tilskuddet til privatskolerne er fundet i den finanslovsaftale, som regeringen lavede sammen med DF blandt andet ved at skære 10 milliarder i uddannelse og forskning frem til 2019 – og ved at skære i kommunernes budgetter, som jo blandt andet rammer folkeskolen og dermed kanaliserer pengene videre til privatskolerne.

Forrige artikel Debat: Folkeskolens ”Detroit-moment” er nu Debat: Folkeskolens ”Detroit-moment” er nu Næste artikel Efterskoleforeningen: Ministeren har ret: Unge uddanner sig ikke for samfundets skyld Efterskoleforeningen: Ministeren har ret: Unge uddanner sig ikke for samfundets skyld