SF: Dobbeltbesparelser på gymnasier er ikke fair

DEBAT: Besparelser både fra finansiering af EUD-reformen og på finansloven er ikke holdbart for gymnasier, mener SF's uddannelsesordfører, Jacob Mark. 

Af Jacob Mark (SF)
Uddannelsesordfører

Regeringens finanslovsudspil er skidt – ingen tvivl om det. Med besparelser på uddannelse, udviklingsbistand, klima, forskning og transport, så har regeringen virkelig gjort sig umage for at smadre Danmarks førerpositioner på en lang række vigtige områder.

Men særligt på ungdomsuddannelsesområdet er jeg bekymret. Det siger jeg med et særligt ansvar for det, der nu er ved at ske ved uddannelserne i Danmark. SF har nemlig været med til at finansiere en erhvervsuddannelsesreform. Den var tiltrængt. Den giver erhvervsskolerne et løft, og den sender et vigtigt signal til omverdenen om, at det er lige så vigtigt og rigtigt at vælge en erhvervsuddannelse som alle mulige andre uddannelser.

Reform er afgørende
Erhvervsuddannelsesreformen er finansieret ved besparelser på andre ungdomsuddannelser. Den aftale blev indgået før folketingsvalget af SF, Socialdemokraterne, Radikale, DF, Venstre og de Konservative. For et par uger siden fandt vi finansieringen. Vi gjorde, som alle partier var blevet enige om før valget. Vi tog penge fra gymnasier, handelsskoler, VUC’er osv. og brugte dem på erhvervsuddannelser.

Det er ikke små besparelser. Men besparelser, der kommer til at gøre ondt. Det vedstår jeg mig, men for os var det helt afgørende med en erhvervsuddannelsesreform.

Besparelser er ikke rimelige
Nu vælger regeringen imidlertid at spare yderligere 2 procent på ungdomsuddannelser i finansloven. Det vil sige, at ungdomsuddannelser først skal finde besparelser fra den reform, vi lige har lavet, og herefter skal de så bespares yderligere. Altså en dobbeltbesparelse. 

Det er simpelthen ikke rimeligt, og det er meget bekymrende, fordi det uden tvivl vil påvirke ungdomsuddannelsernes kvalitet. I værste fald vil det føre til lukning af institutioner, og sandsynligvis vil ministeren også bruge det som anledning til at afskaffe det fleksible klasseloft.

Hvad vil SF?
Hvad foreslår vi så? SF er imod omprioriteringsbidraget, men vi ved også, at det har lange udsigter at få regeringen til at droppe det. Men drop så i det mindste omprioriteringsbidraget på ungdomsuddannelser. De kan simpelthen ikke holde til både at blive ramt med besparelser fra finansiering af EUD-reform og besparelser på finansloven.

Og det er jo muligt at prioritere omprioriteringsbidrag til nye reformer. Det har regeringen jo vist, da de forleden foreslog at omprioritere midler fra uddannelser til politi.

Gør nu det samme med ungdomsuddannelser. Frihold dem fra yderligere besparelser. Giv dem ro. Vi har i forvejen lavet besparelser på dem, så vi kunne finansiere en god erhvervsuddannelsesreform. Det er simpelthen ikke holdbart at spare på dem igen så kort tid efter.

Forrige artikel DF: Børn har fortsat tid til aktiviteter efter skole DF: Børn har fortsat tid til aktiviteter efter skole Næste artikel S: Eleverne trives – også efter folkeskolereformen S: Eleverne trives – også efter folkeskolereformen