Rektor: Udkantserhvervsgymnasierne skal hjælpes nu, vi kan ikke vente til 2023

Udkantsforholdene for de små erhvervsgymnasier er langt værre end for de små almene gymnasier. Det er helt afgørende, at politikerne holder hånden under de små erhvervsgymnasier frem til ændringerne af taxametersystemet træder i kraft, skriver Carsten Hogrefe.

I indlægget Ny, demokratisk taxameterordning er afgørende for gymnasier i landdistrikterne – der blev bragt hos Altinget 14. oktober – beskriver rektor Jesper Hasager Jensen på glimrende vis, hvorfor en ny taxameterordning i højere grad end i dag skal tage hensyn til de små gymnasier i udkanten.

Jeg er fuldstændig enig med Jesper, der er rektor i min nabokommune for det lille almene gymnasium i Faaborg, mens jeg er rektor for det lille handelsgymnasium i Assens kommune.

De to gymnasier er af samme størrelse og har de samme udfordringer. Men på et punkt er der en meget afgørende forskel, idet udkantsforholdene for de små erhvervsgymnasier er langt værre end for de små almene gymnasier.

Som det fremgår af svar fra undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil (S) i januar 2021, så har netop Faaborg Gymnasium i perioden fra 2010 til 2020 fået lidt over 20 millioner kroner mere i udkantstilskud end Handelsgymnasiet Vestfyn.

Mere end 20 millioner kroner på bare ti år. Og den urimelige underfinansiering af erhvervsgymnasierne i udkanten er fortsat her i 2021.

Hjælpen skal komme i 2022

Gymnasieskolernes Lærerforening, GL, har netop sendt et brev til alle medlemmer af Børne- og Undervisningsudvalget, hvori de appellerer til, at de små udkantserhvervsgymnasier – det er i dag kun er handelsgymnasier – sidestilles med de almene gymnasier på udkantstilskuddet.

I GL's brev viser en beregning, at det kun vil koste i underkanten af 15 millioner kroner at gennemføre.

Ligesom rektor i Faaborg ser vi på mit gymnasium frem til elevfordelingen i 2023, og et ændret taxametersystem, der som beskrevet bedre tilgodeser eleverne i udkanten. Men vi er så pressede, at vi ikke kan vente til 2023.

Som formand for GL, Tomas Kepler, skriver i sit brev, så er det helt afgørende, at politikerne holder hånden under de små erhvervsgymnasier frem til ændringerne af taxametersystemet træder i kraft.

Artiklen Minister og politikere vil give små handelsgymnasier flere penge i Gymnasieskolen fra den 19. januar viser tydeligt, at der er politisk flertal for gode intentioner og positive tilkendegivelser.

Nu skal det bare omsættes til handling, ved at finde de lidt under 15 millioner kroner – vel at mærke, med virkning fra januar 2022!

Forrige artikel Danske HF & VUC: Regeringen bør styrke voksenuddannelse Danske HF & VUC: Regeringen bør styrke voksenuddannelse Næste artikel ATV: I den grønne omstilling har vi brug for både ingeniøren og håndværkeren i samarbejde ATV: I den grønne omstilling har vi brug for både ingeniøren og håndværkeren i samarbejde