Rektor: Politikere skaber et ikke-problem med prisloft på studieture

DEBAT: Problemet med dyre studieture er ikke stort. Politikerne skal lade skolerne tage ansvar for en fornuftig politik for studieturene, skriver rektoren på Middelfart Gymnasium og HF.

Af Christian Alnor
Rektor, Middelfart Gymnasium og HF 

Jo mindre et problem er, desto større synes iveren at være hos politikerne efter at fikse det. Problemet med dyre studieture er ikke stort. 

Der er mig bekendt ikke lavet nogen undersøgelse af, hvor mange elever der har måttet blive hjemme fra en studietur, fordi de ikke havde råd til at tage med. 

Mange af de skoler, som jeg kender – min egen inklusiv – har forskellige støttemuligheder for ubemidlede elever. Lige fra legater og over lån til småjobs på skolen, hvor elever, der har behov for det, kan tjene de manglende penge. 

Hjælper gennem jobs
Hos os ansætter vi hvert år seks til otte elever, der rydder op i kantinen og i klasserne om eftermiddagen, så rengøringsfolkene kan gøre rent. Det er en udgift til rengøring, som virker.

En elev, der har to vagter om ugen, kan tjene næsten alle pengene til en studietur. Derudover har vi en støtteforening, der hvert år giver legater eller yder lån til elever, der har behov for støtte til studieturen. 

Flest ansøgninger får vi fra vores HF-elever, hvor flere er flyttet hjemmefra og skal klare sig for SU og lidt jobs. Men for HF'erne laver vi også en meget billig studietur til Berlin. Alle HF-eleverne kommer af sted.

Vores dyreste studietur går til Ghana, hvor vi samarbejder med en skole i den nordlige del af landet. På den rejse oplever eleverne både udviklingsudfordringerne – det er meget fattigt på landet i det nordlige Ghana – og de oplever effekten af klimaforandringerne i form af den ekspanderende ørken.

I de fem år, hvor vi har rejst til Ghana, har der endnu ikke været én elev, der har måttet sige nej til turen, fordi eleven og familien ikke havde råd. Vi fandt altid en løsning for en udfordret elev.

Lad skolerne selv tage ansvar
Pointen er, at skolerne faktisk tager opgaven med at få alle elever med på studietur alvorligt. Hvis vi skal søge støtte til vores tur til Ghana, vil det være en støtte, som kommer alle elever til gode – også dem, der har velbeslåede familier.

Så der skal rigtig, rigtig mange penge i den pulje til, at gymnasierne kan opretholde bare en brøkdel af de ture med "solidaritetssigte," som politikerne nu vil hjælpe på vej.

Med et loft over prisen på studieture skaber politikerne et problem, som ikke har været der før. Og de uhensigtsmæssigheder, som sådan et tiltag giver, vil det være meget dyrt at afhjælpe.

Så stop jer selv. Og lad skolerne selv tage ansvar for en fornuftig politik for studieture. 

Forrige artikel FGU-Danmark: Vi arbejder systematisk med at nedbringe sygefraværet FGU-Danmark: Vi arbejder systematisk med at nedbringe sygefraværet Næste artikel Skoledirektører: Dyre fag skaber ikke urimelig taxameterforskel Skoledirektører: Dyre fag skaber ikke urimelig taxameterforskel