Overblik: Her er anbefalingerne til bedre efteruddannelse

DOKUMENTATION: Ekspertgruppe for voksen-, efter- og videreuddannelse har tirsdag givet regeringen 13 anbefalinger, hvordan efteruddannelsessystemet kan forenkles. Se anbefalingerne her.

Systemet for efteruddannelse skal gentænkes.

Sådan lyder konklusionen fra den ekspertgruppe, der i september 2016 blev nedsat for at vurdere, hvad der skal til for, at voksen-, efter- og videreuddannelsessystemet kan gøre hver enkelt medarbejder kvalificeret for arbejdsmarkedet gennem hele arbejdslivet.

”Danskerne skal vænne sig til at lære nye kompetencer gennem hele livet. Det er en naturlig følge af de mange muligheder som ny teknologi, digitalisering og globalisering rummer, samtidig med at vi bliver ældre og dermed skal være på arbejdsmarkedet i længere tid,” siger formand for ekspertgruppen, Stina Vrang Elias i en pressemeddelelse.

"I det lys er det bemærkelsesværdigt, at vi bruger størstedelen af vores uddannelsesressourcer – individuelt og som samfund – frem til vi er ca. 30 år gamle. Vi har brug for, at kompetenceudvikling bliver en langt mere naturlig del af danskernes hverdag, også når vi bliver ældre. Vi håber derfor, at vores 13 anbefalinger vil resultere i et nødvendigt løft af hele voksen-, efter- og videreuddannelsesområdet,” fortsætter hun.

Skal indgå i trepartsforhandlinger
Tirsdag overrakte ekspertgruppen sine anbefalinger til undervisningsminister Merete Riisager (LA) og beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V). Ministrene håber nu, at ekspertgruppens anbefalinger kan hjælpe med til at genopbygge systemet og gøre det mere gennemskueligt.

”I Danmark har vi med et offentligt efteruddannelsessystem tradition for at prioritere efteruddannelse. Men når hver tredje medarbejder ikke finder det tilstrækkeligt relevant, har vi en stor udfordring. Systemet er uoverskueligt, uigennemsigtigt og forældet. Der er behov for mere fleksibilitet, der tilgodeser den enkeltes behov,” siger Merete Riisager i en pressemeddelelse.

Anbefalingerne vil indgå i de trepartsforhandlinger om et stærkere voksen-, efter- og videreuddannelsessystem, der finder sted til efteråret.

De 13 anbefalinger til at styrke efteruddannelsesområdet lyder:

Et sammenhængende voksen-, efter- og videreuddannelsessystem. Herunder ved at lave:

  • Én indgang til voksen-, efter- og videreuddannelsessystem
  • Øget brug af realkompetencevurderinger
  • Nationalt analyse- og overvågningssystem
  • Kompetenceforsyning til erhvervsklynger (kompetenceklynger)
  • Partnerskaber for voksne-, efter- og videreuddannelsessystem
  • Øget fleksibilitet i digital afvikling og tilrettelæggelse
  • Løft i de basale kompetencer
  • Øget fokus på voksen-, efter- og videreuddannelse via personlig uddannelseskonto

En stærk og målrettet erhvervsrettet voksen- og efteruddannelsesindsats

  • Målretning af det offentligt finansierede udbud og øget fleksibilitet
  • Udprøvning af dokumentation af læringsudbytte i voksen-, efter- og videreuddannelsessystemet
  • Ændret udbudsstyring af AMU
  • Enklere udbetaling af godtgørelse

Modernisering af partsstyringen ved

  • Nye roller til parterne

Forrige artikel Skolelederne revser skoleforslag fra regeringen og KL Skolelederne revser skoleforslag fra regeringen og KL Næste artikel Her er Altingets program på Folkemødet torsdag Her er Altingets program på Folkemødet torsdag